Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Éra pred smrteľnou nehodou a po nej. Z úcty k Poissonovi zmiernili úvodný zjazd

Po tragickom úmrtí francúzskeho lyžiara Davida Poissona sa úvodný zjazd Svetového pohára pôjde v Lake Louise na menej náročnej trati, ako sa pôvodne plánovalo.

22.11.2017 16:45 , aktualizované: 21:26
David Poisson Foto: ,
David Poisson
debata

Pretekársky víkend v Kanade bude zároveň venujú spomienke na bronzového medailistu z majstrovstiev sveta 2013.

Sobotňajší zjazd absolvujú lyžiari s čiernymi páskami a medzinárodná federácia FIS vyrobila špeciálne štartovné čísla s Poissonovým me­nom.

Viacero tímov sa chystá nastúpiť so samolepkami s francúzskou vlajkou na ochrannej prilbe. V cieľovom priestore budú Poissona pripomínať dva panely.

Poisson mal fatálnu nehodu na začiatku minulého týždňa v príprave v kanadskom zimnom stredisku Nakiska. Pri páde vo vysokej rýchlosti ho nezastavili ochranné siete pri trati a narazil do stromu.

„Je jasné, že teraz bude éra zjazdového lyžovania rozdelená na tú pred Poissonovou nehodou a po nej,“ povedal riaditeľ pretekov Markus Waldner rakúskej agentúre APA.

„Normálne sa snažíme pripraviť skôr ostrejšie zjazdy, teraz sme ich však o niečo zmiernili, aby preteky neboli príliš ťažké a všetci dorazili do cieľa zdraví. Pre všetkých je to veľmi, veľmi ťažká situácia,“ uviedol Waldner po prvej porade tímov v dejisku úvodných rýchlostných pretekov sezóny. Míting vedúcich výprav sa začal minútou ticha a bezpečnosť bola potom hodinu jeho hlavnou témou.

Funkciu hovorcu športovcov zatiaľ prevzal namiesto otraseného Francúza Adriena Theauxa rakúsky olympijský víťaz v zjazde Matthias Mayer. Do diania na pretekárskych svahoch by sa však lyžiari z francúzskeho tímu mali zapojiť.

Po kolegovej tragédii im poskytli psychologickú starostlivosť a všetci sa rozhodli, vraj aj na želanie Poissonovej matky, že to v Lake Louise prinajmenšom skúsia.

„Kto však nakoniec zistí, že sa na to necíti, môže to nechať tak,“ uviedol hovorca francúzskeho tímu Laurent Chretien.

V stredu bol v Kanade na programe prvý tréning, ale zrušili ho pre nepriaznivé podmienky. Povrch bol po nočnom snežení príliš mäkký.

debata chyba
Viac na túto tému: #SP v zjazdovom lyžovaní #David Poisson