Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalšie tresty pre Rusov. Po vylúčení Tretiakova oslavujú Lotyši historické zlato

Olympijský víťaz zo Soči Alexander Tretiakov je jedným zo štyroch ruských skeletonistov, ktorých Medzinárodný olympijský výbor potrestal v stredu doživotným vylúčením z OH v súvislosti s dopingovým škandálom Rusov na domácich Hrách v roku 2014.

22.11.2017 16:04
debata (14)
Alexander Tretiakov na ZOH v Soči. Foto: SITA/AP, Natacha Pisarenko
Alexander Tretiakov Alexander Tretiakov na ZOH v Soči.

Po diskvalifikácii bude navyše musieť vrátiť cenný kov – rovnako ako ďalšia z potrestaných, bronzová medailistka z pretekov žien Jelena Nikitinová.

Z výsledkových listín spätne vyškrtnú aj Oľgu Potylicynovú a Mariu Orlovovú. Obe skončili v Soči pod stupňami víťazov na piatom a šiestom mieste.

Poradie súťaží skeletonistov by mala po diskvalifikácii ruských pretekárov zodpovedajúcim spôsobom upraviť medzinárodná federácia bobistov a skeletonistov (IBSF).

Na prvé miesto by sa mal posunúť Martins Dukurs, ktorý by tak pre Lotyšsko spoza zeleného stola získal historicky prvý zlato zo zimných olympijských hier.

Celkom už MOV kvôli dopingovej kauze od začiatku novembra potrestal doživotným zákazom účasti na súťažiach pod piatimi kruhmi desať ruských pretekárov.

Jelena Nikitinová sa teší z bronzovej medaily v... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Jelena Nikitinová Jelena Nikitinová sa teší z bronzovej medaily v Soči, o ktorú v stredu prišla.

Zatiaľ čo bežci na lyžiach majú od minulého decembra od Medzinárodnej lyžiarskej federácie predbežne zastavenú činnosť a o ich ďalšom osude FIS sa rozhodne pred víkendovým štartom Svetového pohára, skeletonisti vrátane Rusov už novú sezónu začali. Tretiakov skončil v prvých dvoch pretekoch SP tretí a šiesty, Nikitinová druhé preteky v Park City v sobotu dokonca vyhrala.

Rusko v Soči ovládlo hodnotenie krajín so ziskom 33 medailí (13–11–9). Po stredajšom verdikte MOV však ale o šesť cenných kovov vrátane dvoch zlatých medailí prišlo. O ruskej účasti na februárových olympijských hrách v Pjongčangu by mal rozhodnúť výkonný výbor MOV na zasadnutí od 5. decembra.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH #Alexander Tretiakov #Jelena Nikitová