Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiari videli smrť Francúza Poissona. Zbalili sa a zo strediska rýchlo odišli

Švajčiarski zjazdári opustili tréningové stredisko Nakiska v kanadskej Alberte a pred začiatkom nového ročníka Svetového pohára v rýchlostných alpských disciplínach v Lake Louise (25.- 26. 11.) sa budú pripravovať v Panorame.

15.11.2017 10:38
David Poisson Foto:
David Poisson.
debata

Švajčiari na čele s dvoma majstrami sveta v zjazde Patrickom Küngom a Beatom Feuzom narýchlo nevedia stráviť smrť francúzskeho kolegu Davida Poissona, ktorý sa v pondelok zabil počas tréningu. Poisson vo veľkej rýchlosti narazil do stromu a záchranári už len konštatovali okamžitú smrť. Viacerí členovia švajčiarskeho tímu boli priamymi svedkami tejto tragédie.

„Za daných okolností sme v poriadku, ale rozhodli sme sa pre okamžitú zmenu miesta na tréning. Je to tak lepšie vzhľadom na to, čo všetko sa udialo,“ uviedol šéftréner Švajčiarov Tom Stauffer na facebookovej prezentácii Švajčiarskej lyžiarskej federácie. „Vyzerá to tak, že na novom mieste v Panorame sme našli dobré podmienky pred príchodom do dejiska prvých pretekov Lake Louise,“ dodal Stauffer.

Priamymi svedkami tragédie Poissona boli členovia švajčiarskeho zjazdárskeho tímu, ktorí trénovali na rovnakej zjazdovke práve v tom istom čase. Švajčiari na čele s Beautom Feuzom a Patrickom Küngom aktuálne zvažujú prerušenie prípravy na úvod sezóny v dôsledku spracovania tragickej udalosti. Zjazdárskemu svetu celkovo zrejme ešte chvíľu potrvá, kým dostane z mysle nečakaný odchod jedného zo svojich súperov, ale aj kamarátov. „David R.I.P. Myšlienkami sme s tvojou rodinou. Aké nevýslovne smutné,“ prihovorila sa pozostalým na sociálnej sieti Rakúšanka Anna Veithová.

Jej už pomaly legendárna americká súperka Lindsey Vonnová pridala na twitteri len tri slová: „Je to zničujúce.“ Švajčiarska hviezda Lara Gutová smutne podotkla: „Tvoj úsmev mi bude chýbať David.“ Bokom nezostala ani slovenská slalomová stálica Veronika Velez-Zuzulová. „Len ťažko nájsť nejaké slová. R.I.P David,“ napísala na facebooku.

Poisson strávil v kolotoči Svetového pohára alpských lyžiarov 11 sezón. Patril do širšej zjazdárskej špičky. Na pódium v pretekoch SP dosiahol len raz, 29. decembra 2015 v zjazde v Santa Caterine skončil tretí.

Jeho najväčším úspechom je však bronzová medaila z majstrovstiev sveta v Schladmingu 2013, kde v zjazde skončili pred ním len víťazný Nór Aksel Lund Svindal a strieborný Talian Dominik Paris. Na zimných olympijských hrách bolo Poissonovým maximom siedme miesto zo zjazdu vo Vancouveri 2010.

Rodák z Annecy Poisson bol otcom jedenapolročného syna. Iróniou osudu je fakt, že pred 15 dňami zomrel jeho vlastný otec. Poisson je štvrtá francúzska obeť zasnežených svahov v povojnovej ére svetového zjazdového lyžovania. V roku 1970 si Michel Bozon zlomil krk počas pretekov Svetového pohára v zjazde v Megéve.

O päť rokov neskôr Michel Dujon vo Val d'Isere narazil do stožiara a neskôr podľahol na následky zranení. V roku 2001 na ľadovci Pitztal utrpela ťažké zranenie hlavy po zrážke s nemeckým trénerom Markusom Anwanderom už spomenutá majsterka sveta v super G z toho istého roku Cavagnoudová, neskôr im podľahla v nemocnici v Innsbrucku. Táto tragédia vtedy nadviazala na rovnako smutný skon Rakúšanky Ulrike Meierovej z januára 1994.

debata chyba
Viac na túto tému: #David Poisson