Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volali ho Kamienok. Lyžiari oplakávajú vášnivého bojovníka

Len pred dvomi týždňami pochoval otca. Teraz rodina, priatelia, známi oplakávajú jeho.

14.11.2017 14:21
David Poisson Foto: ,
Najväčší úspech. David Poisson pózuje s bronzovou medailou z MS 2013.
debata

Lyžiarsky svet sa spamätáva z tragickej správy. Francúzsky zjazdár David Poisson utrpel na tréningu v Kanade po jednom z pádov natoľko vážne zranenia, že im ihneď na zjazdovke podľahol. Životná cesta sa pre neho skončila v 35 rokoch.

„Len ťažko hľadám slová. Odpočívaj v pokoji, David,“ regovala na facebooku slovenská lyžiarska stálica Veronika Velez-Zuzulová.

Poissona pripravila o život obrovská smola. Počas tréningovej jazdy v stredisku Nakiska (neďaleko Calgary) ho zradila lyža. Po tom, ako sa mu zarezala, vyletel v plnej – podľa viacerých zdrojov v 100-kilometrovej – rýchlosti von z trate a narazil do stromu.

V okamihu sa okolo neho zhromaždili členovia francúzskeho tímu. Po tom, ako zistili, že ich kolegovi už niet pomoci, odvolali záchranný vrtulník.

„Najprv sme ho privolali. Ihneď sme však zistili, že prevoz do nemocnice je zbytočný,“ uviedol v oficiálnom stanovisku Adam Loria, hovorca záchrannej služby.

Poisson nepatril k najväčším esám lyžiarskeho kolotoča, vo Svetovom pohári sa nikdy nedočkal víťazstva. Napriek tomu sa pýšil niekoľkými pozoruhodnými úspechmi. Tým najväčším je bronz zo zjazdu na majstrovstvách sveta 2013.

V tom istom roku obsadil na slávnej a obávanej zjazdovke v Kitzbüheli štvrté miesto. O dva roky sa po prvý raz a naposledy postavil vo Svetovom pohári na stupeň víťazov. Zjazd v Santa Caterine mu priniesol tretiu priečku.

Francúzska smrť na svahu
Régine Cavagnoudová. V roku 2001 na ľadovci Pitztal utrpela ťažké zranenie hlavy po zrážke s nemeckým trénerom Markusom Anwanderom. Zomrela v nemocnici v Innsbrucku.
Michel Bozon. V roku 1970 si zlomil krk počas pretekov Svetového pohára v zjazde v Megéve.
Michel Dujon. V roku 1975 vo Val d'Isere narazil do stožiara a neskôr podľahol na následky zranení.

„David bol skutočný bojovník, nechýbalo mu odhodlanie, mal v sebe vášeň. Nie je fér, keď zomriete pri tom, čo milujete,“ povedal pre denník L'Équipe Patrice Morisod, niekdajší tréner Didiera Cucha či Didiera Défaga.

Hoci otec jedenapolročného chlapca nikdy nedosiahol výkonnosť švajčiarskych es, lyžiarsky svet jeho kvality rešpektoval. Rodák z Annecy ťažil vďaka nízkej postave (172 cm) z dobrej stability. Okolo seba rozdával pozitívnu náladu, na jeho tvári neustále žiaril široký úsmev. Aj preto si vyslúžil neobvyklú prezývku – Kamienok.

„David, odpočíva v pokoji. Tvoj smiech nám bude nesmierne chýbať,“ vyjadrila smútok Švajčiarka Lara Gutová, víťazka Svetového pohára, majiteľka jednej olympijskej a piatich medailí zo svetových šampionátov.

zväčšiť David Poisson počas zjazdu v... Foto: SITA/AP, Marco Tacca
David Poisson David Poisson počas zjazdu v Garmisch-Partenkirchene v januári tohto roka.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní netrpezlivo čaká na prvý diel seriálu v rýchlostných disciplínach. V Lake Louis, kde sa o jedenásť dní uskutoční mužský zjazd, však už bude Poisson chýbať. Rovnako, ako pod piatimi kruhmi v Pjongčangu, kam sa chcel kvalifikovať.

Rodina Poissonovcov prežíva tragické dni. Pred pätnástimi dňami ju zasiahla taktiež smrť Davidovho otca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #zjazd #Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní #David Poisson