Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kouč Král: Petra je razantnejšia v oblúkoch, Mikaela využíva svoj cit

Pred začiatkom sezóny v rozhovore pre Pravdu predpovedal, že sa môžeme tešiť na každý jej štart v ročníku 2017/2018. Predpoveď Karola Krála o Petre Vlhovej sa začína napĺňať od úvodného slalomu olympijskej sezóny. Na slovenskej lyžiarke podľa neho badať progres, ale aj ďalší priestor na zlepšenie. "Pozitívny dojem z jazdy umocnilo víťazstvo, vynikajúce jazdy predviedla v druhom kole viackrát," vysvetľuje niekdajší hlavný tréner slovenskej lyžiarskej reprezentácie.

13.11.2017 10:00
vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na letisku vo Schwechate.
debata

Ako hodnotíte obe kolá Petry Vlhovej, ktorými ovládla sobotňajší slalom v Levi?

Petra bola celý čas veľmi sústredená a vyrovnaná. Jazdu v druhom kole vystupňovala väčšou agresivitou, bojovnosťou a túžbou po víťazstve. Zamrazilo ma len tesne po štarte druhého kola, keď jemne zaváhala, ale potom to bolo od Petry priam bezchybné.

Považujete obe jazdy vo Fínsku za jedny z najlepších v jej kariére?

Iste, veď vyhrať preteky Svetového pohára sa dá len vtedy, keď podáte najlepší výkon, aký môžete. Pozitívny dojem z jazdy je ešte umocnený celkovým víťazstvom,vy­nikajúce jazdy predviedla v druhom kole už viackrát. V súčte to však nestačilo na víťazstvo, ale teraz áno.

Vlhová znovu zdolala Mikaelu Shiffrinovú. Priblížila sa jej výkonnostne?

Napriek pocitu obrovskej radosti nemôžeme tvrdiť, že Shiffrinová je momentálne na hrane svojich možností. V takýchto náročných pretekoch pri vyrovnanosti oboch rivaliek uspeje v boji o víťazstvo tá, ktorá urobí menej chýb. V sobotu to bola Petra.

Víťazná Vlhová za polárnym kruhom Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová a Santa Claus.

Čo znamená, že Vlhová zdolala Američanku po druhý raz v rade?

Znamená to, že sa jej výkon na jednej strane zlepšil a na druhej, že sebavedomie z minuloročného finále Svetového pohára v slalome si preniesla do novej sezóny. Nepochybne jej to pomáhalo aj počas prípravy na ňu.

Bola Shriffrinová v ideálnej forme?

Dopustila sa v druhom kole dvoch výraznejších chýb, na ktoré sme u nej neboli zvyknutí. Nedá sa však hovoriť o celkovej forme. Chyby môžu prameniť z rôznych okolností…

Napríklad?

Môže to byť istým nevyjazdením sa na začiatku sezóny, časovaním formy na február, rozloženie tréningu medzi rôzne disciplíny a podobne. V Levi iste zohrala rolu aj psychika. Petra za Mikaelou po prvom kole veľmi nezaostávala. Shiffrinová si bola vedomá, že naposledy s Vlhovou prehrala, aj keď si to určite nechcela pripustiť.

Petra Vlhová po prílete z Levi Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová na letisku vo Schwechate.

Má Vlhová ešte priestor na zlepšenie? Boli v jej jazde nejaké chyby?

Samozrejme, ako každá pretekárka ešte môže napredovať. V každej jazde sa nejaké chyby nájdu, ale to je skôr priestor na analýzu po prehratých súbojoch. V tomto prípade by som ich nehľadal. Odporúčam si radšej vychutnať radosť z víťazstva.

Rozhodla o víťazstve stredná pasáž trate, ktorú Vlhová bravúrne zvládla najmä v druhom kole?

V daných podmienkach bola excelentná. Nič by však nebola platná pri zaváhaní v inej časti trate. Podľa mňa rozhodla výborná východisková pozícia pred druhým kolom a v ňom obrovské nasadenie s jednoznačným cieľom vyhrať.

Aké sú technické i výkonnostné rozdiely v jazdách oboch favoritiek?

Na detailnejšiu analýzu by sme potrebovali niekoľkostranovú prílohu… (smiech) V skratke len toľko, že obe využívajú svoje danosti a prednosti, ktoré nie sú rovnaké. Z tohto dôvodu je aj technika odlišná. Kým Mikaela využíva fantastický cit pre sneh a sklz, u Petry je to zasa veľmi efektívne využitie sily a razantnosti v oblúku. Výkonnosť bola v Levi vo výslednom čase rozdielna len o desať stotín sekundy. Našťastie v Petrin prospech!

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Karol Král