Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tretia výhra v kariére. Senzačná Vlhová triumfovala v Levi

Slovenka Petra Vlhová sa stala víťazkou úvodného ženského slalomu nového ročníka Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach vo fínskom Levi. Vo svojej dominantnej disciplíne triumfovala po tretí raz v kariére po Aare 2015 a Aspene 2017.

11.11.2017 09:27 , aktualizované: 15:05
Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová (v strede) ovládla prvý slalom v novej sezóne SP.
debata (14)

Vlhová zdolala v súčte oboch kôl americkú favoritku Mikaelu Shiffrinovú o 10 stotín sekundy. Švajčiarka Wendy Holdenerová na bronzovom stupienku zaostala o 1,35 s.

„Bolo to úžasné, ale aj veľmi náročné. Som naozaj šťastná, Mikaela je vždy rýchla, ale teraz som ju zdolala. Pre mňa je dnešok najlepším dňom. Ako cenu dostanem soba, ale jeho meno? To zatiaľ netuším, ako ho pomenujem,“ povedala Petra Vlhová v prvej televíznej reakcii pre FIS.

Triumf Petry Vlhovej v Levi Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Stupeň víťazov v Levi (zľava) Američanka...

Neskôr na športovom portáli laola1.at doplnila: „Cítila som sa veľmi dobre a je úžasné, že som dokázala Mikaelu zdolať. Je totiž nesmierne silná. Pred olympijskou sezónou som veľmi tvrdo trénovala a túžim po tom, aby výsledky boli zodpovedajúce. Priebežným cieľom zatiaľ zostáva Svetový pohár, až na konci januára presmerujem koncentráciu na ZOH.“

„Je to v poriadku… Druhé kolo bolo veľmi náročné. Pódium beriem. Vedela som, že Petra sa môže v porovnaní s prvou jazdou zlepšiť. V slalomoch som dlho bola vpredu a v pozícii tej vyzývanej. Teraz musím popracovať na tom, aby som išla výkonnostne ešte nahor,“ povedala Mikaela Shiffrinová podľa Laola1.at

„Druhé kolo mi vyšlo o čosi lepšie ako to úvodné, v ktorom som nepredviedla jazdu zodpovedajúcu mojim možnostiam. Zároveň ma však upokojilo vedomie, že napriek tomu som zostala v hre. Celkovo som dnes od seba očakávala viac,“ priznala „bronzová“ Wendy Holdenerová.

V celkovom priebežnom poradí SP 2017/2018 je Vlhová v súčte dvoch pretekov druhá o 10 bodov za Shiffrinovou, v slalome je po úvodných pretekoch, logicky, líderkou.

Víťazná Vlhová za polárnym kruhom Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová a Santa Claus.

Zverenka talianskeho trénera Livia Magoniho Vlhová sa aj pred rokom na Čiernej zjazdovke v Levi dostala do najlepšej trojky, skončila tam na bronzovej pozícii. Celkovo si 22-ročná Liptáčka pripísala siedme pódiové umiestnenie v kariére (3–1–3).

Vlhová sa už v prvom kole prezentovala agresívnou jazdou s minimom chýb a preťala cieľovú čiaru iba o 21 stotín sekundy neskôr ako Shiffrinová. V druhom kole svoju veľkú americkú rivalku zdolala rovnako ako v poslednom slalome uplynulej sezóne v americkom Aspene.

V úvodnom ženskom slalome nového ročníka SP chýbala skúsená Slovenka Veronika Velez-Zuzulová (33), ktorá sa len dáva dokopy po septembrovom zranení kolena na sústredení v Argentíne a následnom operačnom zákroku.

Druhá najlepšia slalomárka uplynulej zimy Velez-Zuzulová sa v prípade pozitívneho vývoja v tréningu vráti do kolotoča SP po Novom roku. V Levi zo špičkových slalomárok nebola už ani Češka Šárka Strachová, ktorá v lete oznámila ukončenie kariéry.

Svetový pohár – Levi (Fín.)

Slalom žien (1. + 2. kolo):

1. Petra Vlhová (SR) 1:49,98 min, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,10 s, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,35, 4. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,17, 5. Melanie Meillardová (Švaj.) +2,58, 6. Lena Dürrová (Nem.) +2,78.

Poradie v SP (po 2 z 39 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 125 bodov, 2. Petra Vlhová (SR) 115, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) a Viktoria Rebensburgová (Nem.) po 100, 5. Stephanie Brunnerová (Rak.) 82, 6. Tessa Worleyová (Fr.) 80.

Poradie v hodnotení slalomu SP (po 1 z 12 pretekov): 1. Petra Vlhová (SR) 100 bodov, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) 80, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) 60, 4. Frida Hansdotterová (Švéd.) 50, 5. Melanie Meillardová (Švaj.) 45, 6. Lena Dürrová (Nem.) 40.

Vlhová vs. Shiffrinová Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová zajazdila v 1. kole druhý...

Pódiové umiestnenia Petry Vlhovej v SP

SLALOM (7)
11. novembra 2017 – Levi (Fín.) / 1. miesto/
13. decembra 2015 – Aare (Švéd.) / 1. miesto/
18. marca 2017 – Aspen (USA) / 1. miesto/
3. januára 2017 – Záhreb (Chor.) / 2. miesto/
29. decembra 2015 – Lienz (Rak.) / 3. miesto/
15. januára 2016 – Flachau (Rak.) / 3. miesto/
12. novembra 2016 – Levi (Fín.) / 3. miesto/

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #slalom #FIS #levi #Mikaela Shiffrinová