Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi prišli o ďalšie dve medaily z OH. Putin: USA zasahujú do predvolebnej kampane

Rusko kvôli dopingovému škandálu z domácich olympijských hier v roku 2014 príde o ďalšie medaily. Dve striebra musí vrátiť bežec na lyžiach Maxim Vylegžanin, spolu s ním z pretekov v Soči diskvalifikovali už šesť ruských lyžiarov. Všetkých zároveň doživotne vylúčili z olympiád.

09.11.2017 15:00 , aktualizované: 16:04
Maxim Vylegžanin, Alexander Legkov, Iľja Černousov Foto: ,
Strieborný Maxim Vylegžanin (vľavo) s víťazom Alexandrom Legkovom (v strede) a bronzovým Iľjom Černousovom po pretekoch na 50 kilometrov na ZOH v Soči. Po dopingových trestoch je novým šampiónom Černousov.
debata (28)

Doživotným zákazom štartov pod piatimi kruhmi za porušenie dopingových pravidiel už minulý týždeň potrestali Alexandra Legkova, ktorý pred tromi rokmi vyhral preteky na 50 kilometrov a Jevgenija Belova. Vo štvrtok predsedníčka ruskej lyžiarskej federácie Jelena Vjalbeová oznámila, že rovnaký trest dostali ďalší štyria olympionici.

Tridsaťpäťročný Vylegžanin skončil za Legkovom druhý na päťdesiatke a mal striebro aj zo šprintu dvojíc s Nikitom Krjukovom. Obaja boli zároveň členmi pôvodne striebornej štafety. Doživotný dištanc pre olympijské hry majú aj Alexej Petuchov, Jevgenija Šapovalovová a Julia Ivanovová. „Ich výsledky zo Soči sú anulované,“ uviedla Vjalbeová.

Medzinárodná lyžiarska federácia FIS zastavila všetkým šiestim ruským bežcom činnosť vlani 22. decembra v reakcii na správu Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) o dopingových podvodoch počas Hier v Soči.

Trest za doping dostala aj Jevgenija Šapovalová. Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Jevgenija Šapovalová Trest za doping dostala aj Jevgenija Šapovalová.

Ich vzorky podľa nej vykazovali známky neautorizovaného otvorenia. Legkov je navyše podozrivý z toho, že pred Hrami konzumoval „koktail“ z anabolických steroidov.

Rusi sa odvolali, ale FIS im nevyhovela a pretekári prišli o februárové majstrovstvá sveta v Lahti. Neuspeli ani na Športovom arbitrážnom súde (CAS). Legkov oznámil, sa odvolá na CAS znovu a chce očistiť svoje meno aj na súde.

Po anulovaní výsledkov bude novým šampiónom na 50 km ďalší Rus Iľja Černousov.

Ruský prezident Vladimir Putin naznačil, že nedávny príval obvinení športovcov môže byť americkým pokusom zasahovať do budúcich prezidentských volieb v jeho krajine. Putin poznamenal, že športové organizácie majú komplex klbka „vzťahov a a závislostí“ a „kontrolné stredisko“ je v USA, kde sú koncentrované televízne spoločnosti a sponzori.

Ruská hlava štátu povedala, že ako „odpoveď za údajné ruské zasahovanie do amerických volieb chcú vytvoriť problémy pri budúcich voľbách ruského prezidenta.“

Podpredseda ruskej lyžiarskej federácie Sergej Krjanin tresty tvrdo odsúdil. „Medzinárodný olympijský výbor na nás pľuje a myslia si, že to necháme tak? Ako môže o takýchto trestoch rozhodovať bez dôkazov,“ citovala funkcionára agentúra R-Sport.

Rusko v Soči ovládlo medailové hodnotenie krajín, pôvodne ich nazbieralo 33 (13–11–9). Ako bude vyzerať ruská účasť na februárových hrách v Pjongčangu by mal rozhodnúť výkonný výbor MOV na zasadnutí na začiatku decembra.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Vladimir Putin #dopingová kauza #Soči 2014 #Maxim Vylegžanin #Rusko na ZOH