Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Silné telo i ťažká povaha. Vlhová chce oživiť spomienku na Aspen

Jej víťazný bič plesol na konci. Ozýval sa zasneženým Aspenom. Odštartoval výnimočný okamih. Utíšil suverénny rev najväčšej favoritky Mikaely Shiffrinovej. Rozozvučil nefalšovanú slovenskú radosť. Potvrdil výnimočný potenciál jednej z najtalentovanejších zjazdových lyžiarok, ktoré udivujú svet. Z dievčaťa, ktoré kedysi nebrali favoritky vážne, je zrazu ich konkurentka. Petra Vlhová (22) povyrástla. Ľudsky i výkonnostne.

09.11.2017 11:29
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová oslavuje triumf v Aspene v marci 2017. Slovenka za sebou nechala aj hviezdnu Mikaelu Shiffrinovú.
debata

A tak sa z neskúsenej elévky medzi nevyspytateľnými bránkami stáva žena útočiaca na pódiové umiestnenia. Čaká ju prelomová – olympijská – sezóna. Pri zranení Veroniky Velez-Zuzulovej, ktorá by sa po operácii kolena mala vrátiť až pred februárovou olympiádou v Pjongčangu, sa pohľady i očakávania Slovákov budú upierať len na ňu. „Viem, že teraz odo mňa budú očakávať ešte lepšie výsledky,“ vraví Liptáčka.

Stihli ste si počas leta aj trochu oddýchnuť od snehu a driny?

Podarilo sa mi to až na dovolenke. Na začiatku som však mala problémy aj tam. Som človek, ktorý je stále v pohybe. Keď som si ľahla a nič som nerobila, bola som nervózna. Potom sa mi zasa nechcelo vrátiť do tréningového stereotypu.

Zvládli ste aj skúšku dospelosti. Odľahlo vám, že sa môžete naplno koncentrovať na kariéru?

Priznávam, škola ma zaťažovala. Chcela som si však spraviť maturitu a som rada, že sa mi to podarilo. Vzdelanie je potrebné, nebudem lyžovať do päťdesiatky. Teraz mám čistú hlavu a môžem športovať naplno.

Univerzita momentálne neprichádza do úvahy?

Kdeže! Mama mi hovorila, aby som si podala prihlášku na niektorú z nich. Povedala som jej, že to zatiaľ nehrozí. Som presvedčená, že človek nemôže robiť dve veci naplno. Nedá sa stíhať aj profesionálny šport aj vysoká škola. Mám hlavu len pre lyžovanie. Neviem si predstaviť, že by som sa popri ňom aj učila. Nefungovalo by to.

Na facebooku ste sa pochválili fotkou so Štefanom Svitkom počas motokrosových pretekov na Orave. Užili ste si to?

Preteky v Žaškove boli pre mňa veľmi náročné po psychickej aj fyzickej stránke. Prekonala som samu seba. Na motorke jazdím rada, získavam adrenalín. Vždy som ho mala v sebe, niekedy ho potrebujem doplniť.

Máte radosť, že sa po náročnej príprave už konečne začala nová sezóna?

Veru áno. Nevedela som sa jej dočkať. Obdobie bez pretekárskeho lyžovania bolo dlhé, preto sa už veľmi teším, že som nasadla do súťažného kolotoča. Niekoľko mesiacov z neho nebudem môcť vystúpiť a možno mi to s odstupom času pôjde aj trochu na nervy, ale teším sa na to. Mám za sebou množstvo práce v letnej príprave a tréningu.

Dreli ste viac ako zvyčajne?

(Smiech) Áno, lebo tréneri zistili, že znesiem viac. Keďže som to zvládala v rámci svojich možností, tak mi v príprave naložili, čo sa dalo. Neskrývam, bolo to náročné, ale som pripravená. Viem, že si musím prejsť aj dlhšími dňami. Treba ich len prežiť. Takmer každý deň som niečo robila, veľa voľna som si neužila. (úsmev) Bolo potrebné pridať na moje plecia viac práce. Dala som do toho 100 percent. Na lyžiach sme viac makali v obráku, nakoľko v slalome už nerobím veľké chyby, ktoré treba okamžite odstrániť. Sú skôr menšie, budeme ich doladovať pred pretekmi. Snáď sa kvalita prípravy prejaví a zúročím ju v sezóne.

Tá je poriadne dlhá…

(Skočí do reči) To mi hovorte… Nikdy v živote som nejazdila v jednom roku 30 pretekov. Je pre mňa neznámou, ako to celé zvládnem. Na druhej strane – som zdravá, mám chuť a nič ma netrápi. Robím to, čo ma baví. Cez leto sme dreli, trénovali slalom i obrák. Pridali sme aj super-G a zjazd. Bolo to tvrdé, ale zistili sme, že moje telo je dostatočne silné. Budem to potrebovať na lyžiach aj mimo nich.

Drina Petry Vlhovej v posilňovni. Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Petra Vlhová Drina Petry Vlhovej v posilňovni.

Nebude vám prekážať toľké cestovanie?

Trochu som si pozerala harmonogram, ale veľmi som ho neriešila. Nedá sa s ním nič urobiť. Nie som cestovateľský typ, hodilo by sa mi niečo, čo by ma lúsknutím prsta dostalo na iné miesto. (smiech)

Na aktuálny ročník ste sa pripravovali aj v elitnej švajčiarskej spoločnosti. Priblížite, o čo išlo?

Mali sme ísť do Argentíny, ale dostali sme ponuku od švajčiarskej mužskej reprezentácie, aby sme s ňou absolvovali sústredenie v Zermatte. Povedali sme si, že by nebolo správne takú super šancu prepásť.

Užili ste si prípravu s mužmi?

Bola to skvelá skúsenosť. Snažila som sa chlapov čo najviac ponaháňať. Myslím si, že pre ženu neexistuje lepší tréning ako s mužmi. Oni jazdia úplne inak. Keď to preženiem, tak by sa dalo povedať, že je to rozdielny šport. Jazdím s jedným chalanom a obaja máme rovnaký štýl. Momentálne už jazdím ako chlap. Je to výhoda najmä v slalome, lebo môj štýl je iný a zrejme preto som rýchla.

Tretia disciplína znamená, že v budúcnosti chcete zaútočiť aj na veľký glóbus?

Presne tak.

Čaká vás druhá sezóna pod trénerom Liviom Magonim. Ako hodnotíte tú premiérovú?

Veľmi pozitívne. Otec hovorieva, že jeho angažovanie bol najlepší ťah, aký sme v mojej kariére urobili. Livio je skvelý. Dodáva mi sebavedomie, veľa ma naučil a moju ťažkú povahu zvláda bravúrne. Vlani to bolo skôr zoznamovacie. Nevedel, koľko potrebujem voľna, ako musím trénovať. Ja som zasa netušila, aký je, čo vyžaduje a nemá rád. Teraz to už vieme a ideme na istotu. Nie je temperamentný Talian. Je rozvážny a má zmysel pre humor. Som s ním veľmi spokojná a šťastná.

Livio Magoni so svojou zverenkou Petrou Vlhovou. Foto: Pravda, Martin Prosnan
Livio Magoni, Petra Vlhová Livio Magoni so svojou zverenkou Petrou Vlhovou.

Pod Magoniho vedením ste zaznamenali viaceré skvelé výsledky. Ten najcennejší 18. marca tohto roka v Aspene, kde ste v slalome zvíťazili a máte aj skalp suverénky Mikaely Shiffrinovej. Na jednej strane veľký úspech a zadosťučinenie, na druhej zvýšenie pozornosti i tlaku verejnosti, súhlasíte?

Povedali ste to presne. Som v inej pozícií ako vlani. Budem žrebovaná v číslach 8–15, minulý rok som mala 55, takže som trošku poskočila. Teším sa z toho i keď viem, že teraz budú ľudia odo mňa očakávať lepšie výsledky.

Spomienka na Aspen je stále živá?

Áno a veľmi. Niekedy si zapnem video z tých pretekov. Bol to skvelý moment. Chcem ich zažívať čo najčastejšie.

Cítite väčšiu podporu aj od sponzorov?

Áno, i keď niekedy mám smolu, že som zo Slovenska. Vo svete nás berú trochu inak. Niektorí ľudia však vedia oceniť moje výsledky a som im za to vďačná. Tento rok sme trénovali so švajčiarskou elitou na jednom z najlepších kopcov na svete. Keby som nemala výkonnosť, ani by sa za mnou neobzreli.

Aké ste si stanovili ciele vo Svetovom pohári?

Ciele mám vždy najvyššie. Budem sa snažiť vylepšiť umiestnenia z predošlej sezóny. V slalome chcem potvrdiť svoju pozíciu v najlepšej päťke. Radi by sme zažili nejaké pódiá. Ambície v kombinácii nemám. Je to niečo nové. Netuším, čo ma čaká. Dôležité bude zajazdiť dobre super-G. Treba si zvyknúť na rýchlosť, nie každý to zvládne. Mám ju rada, ale predsa len ešte potrebujem nejaký čas. Uvidíme, ako to pôjde.

Rozhovor je z magazínu Fair Play, ktorý je súčasťou denníka Pravda

A olympiáda?

Chcem tam zajazdiť čo najlepšie. Ešte je to ďaleko. Dovtedy sa chcem vyjazdiť. Vo februári nás čaká vrchol, na ktorom mám len tie najvyššie ciele. Každý sníva o medaile z olympiády, nie som výnimka. Chcem sa o ňu pobiť. Pred štyrmi rokmi v Soči som nepatrila medzi favoritky. Teraz to bude iná situácia. Verím, že sa mi neroztrasú kolená.

Čo je pre vás dôležitejšie – Svetový pohár alebo olympiáda?

Aj, aj. Najskôr sa sústredím na Svetový pohár a pred februárom sa prepnem do módu olympiáda. Sústreďujem sa len na daný moment. Nemyslím dopredu, ani na Pjongčang. Začnem až keď tam prídem.

Petra Vlhová na trati 1. kola obrovského... Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Petra Vlhová Petra Vlhová na trati 1. kola obrovského slalomu v Söldene.

Máte zakrúžkovaný deň, kedy sa pôjde na Hrách slalom?

Úprimne? Ja ani neviem, kedy sa uskutoční. Kalendár absolútne neriešim.

Ostatné roky ste do pretekov vstupovali po boku Veroniky Velez-Zuzulovej, ktorá však drvivú väčšinu sezóny vynechá. Ako ste sa dozvedeli o jej zranení v argentínskom stredisku Ushuaia?

Vedela som to prakticky okamžite, lebo mi krátko po zranení poslala SMS správu. Je mi to veľmi ľúto. Stalo sa jej to isté, čo pred štyrmi rokmi, ale tentoraz na pravom kolene. Žiaľ, taký je šport. Na štarte slalomu sme boli zakaždým dve, teraz budem sama. Bolo by lepšie, keby sme tam boli spolu. Verím, že sa vráti v dobrej forme.

Komunikujete spolu?

Občas si píšeme, v ostatných dňoch však ani veľmi nie. Komunikovali sme niekoľko dní po operácii. Chcela som vedieť, či ide všetko podľa plánu. Som zvedavá, kedy sa vráti, lebo koleno je nevyspytateľné. Verím, že sa čo najskôr objaví pri mne a budeme bojovať spoločne. Vždy bolo lepšie, keď sme boli dve. Ak som vypadla, ona zajazdila dobrý výsledok. Vzájomne sme sa ťahali a tešili z úspechov. Teraz to bude iné, ale nie som z toho nervózna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #SP v zjazdovom lyžovaní #slalom