Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Expert: Vlhová v každom slalome zabojuje o medailu

Z úst hlásateľa zaznelo: číslo 55, Petra Vlhová. Tieto slová prišli v čase, keď už mali byť postupové karty do 2. kola obrovského slalomu v Söldene dávno rozdané.

28.10.2017 06:44
Karol Král Foto:
Zľava: Martina Dubovská, Karol Král a Petra Vlhová.
debata

Mladý slovenský lyžiarsky talent s vysokým štartovým číslom však podceňovanie nezaujímalo. Ambiciózna Liptáčka postúpila, zajazdila najrýchlejšiu druhú jazdu a z úvodných pretekov lanskej sezóny si domov niesla skvelé ôsme miesto.

Veľmi milý začiatok príbehu o jej doteraz najlepšom ročníku Svetového pohára ozdobil krásny koniec. V Aspene zdolala dvoma bezchybnými jazdami suverénku Mikaelu Shiffrinovú a ovládla slalom.

Aj preto už pred začiatkom novej sezóny – s výnimočným olympijským vrcholom – nie je v roli outsiderky. Jej meno svieti v zozname favoritiek.

„Lanská sezóna bola excelentná, najmä jej záver. V každých slalomových pretekoch, a verím, že aj v obráku, môžeme od nej očakávať útok na medailu. Ak stopercentne využije svoj potenciál, môžeme sa tešiť na každý jej štart v začínajúcej sa sezóne,“ predpovedá pred sobotňajším prvým podujatím Svetového pohára v Söldene (uskutoční sa obrovský slalom) Karol Král.

Ustojí tlak

Niekdajšieho hlavného trénera slovenskej lyžiarskej reprezentácie mrzí, že vo väčšine sezóny sa slovenský divák nebude môcť tešiť na výkony silného slovenského dua. Verí však, že Vlhová ustojí tlak a očakávania verejnosti naplní sama – aj bez zranenej Veroniky Velez-Zuzulovej.

„Olympijský vrchol sezóny bude pre mnohých koncom športovej kariéry. Som rád, že zvýšenú pozornosť o alpské disciplíny v tomto ročníku si bude užívať aj Vlhová. To, že do nej vstupuje sama, pre ňu nebude problém. Je to však škoda pre Veroniku, slovenské lyžovanie a fanúšikov. Veronika svoju nepísanú úlohu – ukázať mladšej kolegyni cestu a byť jej psychickou oporou – už splnila. Teraz je to na Petre,“ zamýšľa sa Král.

Správu o tom, že Vlhová premiérovo do svojho programu zaradí kĺzavú disciplínu – super G, prijal s nadšením. Domnieva sa, že by jej výrazne mohla pomôcť v boji o veľký glóbus, ale aj v technických, slalomových pretekoch. Dovedna ich Vlhová absolvuje tridsať.

„Počet nie je problém, tým je skôr logistika. Pribudnú ďalšie tisícky kilometrov. Musí zvládnuť náročné presuny a plnší harmonogram,“ upozorňuje. „Petru poznám a nemyslím si, že vedome podľahne tlaku. Neraz dokázala, že je veľmi odolná. Obdobie od zlatých majstrovstiev sveta juniorov v Jasnej 2014 po lanskú víťaznú bodku v Aspene je toho jasným dôkazom.“

Vylepší lanské výsledky

Na Sölden má Vlhová skvelé spomienky. Je v jej silách, aby podobný výsledok zopakovala či dokonca vylepšila?

„Sölden patrí medzi najťažšie obráky v sezóne. Jazdí sa na ľadovci vo vysokej nadmorskej výške. narocna na kondiciu Na náročnom padáku favorizujem útlejších lyžiarov, ktorí majú vo vysokých odstredivých silách drobnú výhodu. Na presný tip si netrúfnem, ale bol by som rád, keby Petra skončila do šiesteho miesta. Všeobecne od nej očakávam, že potvrdí solídne výsledky z ostatných dvoch sezón. Ak všetko do seba zapadne, určite ich vylepší,“ predpovedá expert. Prestížny Svetový pohár v tomto ročníku prepustí svetlá reflektorov februárovej olympiáde v Pjongčangu. Král sa netají tým, že má rád prekvapenia. Nečudoval by sa, keby jedno z nich nachystali pod piatimi kruhmi aj Slovenky.

Petra Vlhová. Foto: SITA/AP, Gian Ehrenzeller
Petra Vlhová Petra Vlhová.

„Pre mňa patrí Vlhová do užšieho okruhu favoritiek na zisk medaily v olympijskom slalome aj v obráku. Veľmi prajem, aby sa Veronika vrátila a stihla olympiádu. Ak tam pôjde, bude stopercentne pripravená a bude útočiť na medailu. Mám rád, keď lídrom niekto podkúri. Nesťažoval by som sa, keby sa to podarilo práve slovenským dievčatám,“ uzatvára Král.

Vypukne v sobotu (od 10.00 – 1. kolo, od 13.00 – 2. kolo, prenos vysiela Eurosport) ďalší gejzír radosti Petry Vlhovej?

Pôjde ako štrnásta

Petra Vlhová v sobotňajšom úvodnom obrovskom slalome Svetového pohára odštartuje v druhej nasadenej skupine s číslom 14.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Karol Král