Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

K naplneniu Vlhovej sna pomôže zvyk. Na rýchlosť

Pred pretekmi si nezvykne dávať malé ambície. Rada prekonáva samu seba. Po úvodnej - spoznávacej - sezóne pod talianskym trénerom Liviom Magonim by ju mala čakať prelomová. Petra Vlhová by v nej mala potvrdiť príslušnosť k lyžiarskej elite.

27.10.2017 16:07
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata

„Začína sa v Söldene, na ktorý mám skvelé spomienky z vlaňajška. Som zdravá, mám chuť a nič ma netrápi. Cez leto sme dreli, trénovali sme slalom, obrák, pridali sme aj super-G a zjazd. Bolo to tvrdé, ale som pripravená,“ vravela pred časom slovenská lyžiarska hviezda. Vlani skončila v rakúskom stredisku v obrovskom slalome na solídnej ôsmej priečke.

Túži po zlepšení

Vo väčšine sezóny bude jedinou slovenskou ženskou nádejou v štartovom poli. Veronika Velez-Zuzulová je po operácií pravého kolena a jej súťažný návrat by mal prísť až po novom roku. Momentálne podstupuje rekonvalescenciu v Lyone. Vlhová si uvedomuje, že minuloročný progres musí potvrdiť.

„Mám vždy najvyššie ciele. Budem sa snažiť vylepšiť umiestnenia z predošlej sezóny. V slalome chcem potvrdiť svoju pozíciu v najlepšej päťke. Radi by sme zažili nejaké pódiá,“ priblížila 22-ročná Liptáčka.

Jej kalendár rozšírili aj súťaže v super-G. Ambície v ňom ani v alpskej kombinácií nemá vysoké, rada by získala zopár bodov do celkového hodnotenia Svetového pohára.

„Je to niečo nové. Netuším, čo ma čaká. Treba si zvyknúť na rýchlosť, nie každý to zvládne. Mám ju rada, ale predsa len ešte potrebujem nejaký čas. Uvidíme, ako to pôjde,“ načrtla.

Žampa chce zabodovať

Vlhová nerobí rozdiel medzi pretekmi Svetového pohára a olympiádou. Obe súťaže sú pre ňu rovnako dôležité.

„Vo februári nás čaká vrchol, na ktorom mám len najvyššie ambície. Chcem tam zajazdiť čo najlepšie. Každý sníva o medaile z olympiády, nie som výnimka. Chcem sa o ňu pobiť. Pred štyrmi rokmi v Soči som nepatrila medzi favoritky. Teraz to bude iná situácia. Verím, že sa mi neroztrasú kolená a splním si veľký sen. Teraz však na to nemyslím. Do módu olympiáda sa prepnem až pred začiatkom Hier,“ dodala Vlhová.

V nedeľňajších pretekoch mužov sa na štarte obrovského slalomu nepredstaví starší zo súrodeneckej dvojice Žampovcov. Dvadsaťsedemročný Adam je po operácii menisku, na snehu by mal začať trénovať v novembri.

Jeho brat Andreas by sa po vlaňajšom 54. mieste rád v prepracoval do druhého kola a medzi 30 najlepšími zabojoval o body.

„Cítim sa veľmi dobre, som s mojou formou celkom spokojný. Sölden je veľmi špecifický kopec. Je typický ľadom, strmým klesaním i dlhou rovinkou,“ povedal 24-ročný Andreas a na margo svojich cieľov v sezóne doplnil:

„V obrovskom slalome mám najväčšiu šancu. Lyžuje sa mi v ňom najlepšie, zameral som sa na obrák aj v príprave. Chcem posúvať svoje hranice. Budem rád, ak dokončím čo najviac pretekov v druhom kole,“ doplnil 24-ročný lyžiar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #Andreas Žampa #SP v obrovskom slalome