Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez Hirschera, Svindala či Vonnovej. Štartu v Söldene chýba hviezdny lesk

Už len necelé dva dni chýbajú do štartu novej sezóny Svetového pohára 2017/2018, ale rakúskemu Söldenu tentoraz bude chýbať hviezdny lesk.

26.10.2017 13:51
Lindsey Vonnová Foto: ,
Lindsey Vonnová.
debata

Výpočet absencií na úvodných pretekoch v obrovskom slalome mužov a žien je dlhý, môžu za to choroby a zranenia. Rakúskych organizátorov azda najviac mrzí vynútená neúčasť domácej megahviezdy Marcela Hirschera. Šesťnásobný držiteľ veľkého krištáľového glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári pauzuje pre nedoliečenú zlomeninu ľavého členka.

„Mrzí ma to, ale nejde to. Ak všetko pôjde dobre, vrátim sa v novembri vo fínskom Levi,“ odkázal Hirscher, ktorý sa len pred dvoma týždňami postavil v tréningu na lyže.

Do Söldenu nevycestoval ani Nór Aksel Lund Svindal. Čoskoro 35-ročný dvojnásobný celkový víťaz SP stále nie je stopercentne v poriadku. Po dvoch operáciách kolena v ostatných dvoch rokoch sa chce koncentrovať už len na zjazd a super G, čiže „obrákový“ úvod sezóny logicky neriešil.

„Tak ako minulý rok, ani tento nebudem v Söldene štartovať. Je to pre mňa príliš skoro a navyše som nemal na jeseň čas trénovať obrovský slalom. Je rozumnejšie sústrediť sa skôr na rýchlostné disciplíny. Lake Louise na konci novembra je stále mojím cieľom. Samozrejme, to isté platí aj o februárovom olympijskom vrchole,“ uviedol na svojom facebookovom profile Svindal.

Aksel Lund Svindal na trati. Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Aksel Lund Svindal Aksel Lund Svindal na trati.

V Söldene budú chýbať aj elitné ženské zástupkyne, dokonca miestne víťazky z posledných troch rokov – vlaňajšia Švajčiarka Lara Gutová, predvlaňajšia Talianka Federica Brignoneová a tiež šampiónka z roku 2014 domáca Anna Veithová (vtedy ešte Fenningerová). Domáci tromf Veithová stále nie je fit po februárovej operácii kolena.

„Sölden a Levi určite ešte nie, možno sa vrátim začiatkom decembra, keď už budú v zámorí na programe rýchlostné disciplíny,“ skonštatovala Veithová pre rakúske športové weby. K vážnym absenciám treba prirátať aj rakúsku víťazku SP 2015/2016 v obrovskom slalome Evu-Mariu Bremovú či jej skúsenejšiu krajanku Michaelu Kirchgasserovú, ktorá stále nejde v tréningu naplno po marcovom zákroku na kolene.

V predsunutom ľadovcovom úvode SP sa tradične nepredstaví ani Američanka Lindsey Vonnová. Štvornásobná celková dominátorka Svetového pohára a historická líderka v počte víťazstiev v SP (77) sa v olympijskej sezóne chce koncentrovať výlučne na rýchlostné disciplíny a súťažiť začne až začiatkom decembra vo svojej „snehovej obývačke“ v kanadskom Lake Louise.

Vonnová vyhrala obrovský slalom v Söldene v roku 2011, teda ešte v čase, keď naháňala body pre veľký glóbus aj v technických disciplínach.

V Söldene sa v sobotu 28. októbra uskutoční obrovský slalom žien so začiatkami kôl o 10.00 h a 13.00 h. V nedeľu 29. 10. príde na rad obrovský slalom mužov v rovnakých časoch.

Vlani sa Petra Vlhová blysla skvelým ôsmym miestom a dala tak základ najúspešnejšej sezóne svojej kariéry. Teraz bude mať podľa jej trénera o čosi vyššie ambície. „Želám si, aby skončila v najlepšej osmičke,“ uviedol Livio Magoni.

Víťazstvo v Söldene spred roka bude obhajovať iba Francúz Alexis Pinturault, keďže Lara Gutová už avizovane bude chýbať. Medzi favoritov by mohli patriť úradujúca držiteľka veľkého glóbusu Američanka Mikaela Shifrinová či navrátilec na súťažné svahy jej krajan Ted Ligety, ktorý ľadovcový úvod SP ovládol v minulosti dovedna štyri razy, naposledy v roku 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #SP v zjazdovom lyžovaní #Aksel Lund Svindal #Lara Gutová #Anna Veithová