Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Českí voliči zrejme ukončili kariéru Jakuba Jandu

V pondelok ráno síce ešte Jakub Janda zamieril normálne do posilňovne, ale jeho kariéra skokana na lyžiach je pravdepodobne na konci.

23.10.2017 13:10 , aktualizované: 15:15
Jakub Janda Foto: ,
Jakub Janda na archívnej snímke z februára 2009.
debata

Bývalý víťaz Turné štyroch mostíkov a Svetového pohára sa dostal do Poslaneckej snemovne za ODS a chce dodržať sľub, že v prípade volebného úspechu pôjde šport bokom.

Po dvadsiatich rokoch vo Svetovom pohári a 361 individuálnych štartoch sa Janda s mostíkmi čoskoro rozlúči. Vo voľbách ho do snemovne dostali hlasy voličov zo štvrtého miesta na kandidátke v Moravskosli­ezskom kraji.

„Pred voľbami som povedal, že keď sa stanem poslancom, je to asi koniec kariéry. Tieto dve veci sa nedajú skĺbiť, aby sa obe robili na sto percent,“ uviedol Janda. „Ešte musím vyriešiť svoje záväzky voči Dukle (Liberec) a zväzu (lyžiarov). Uvidí sa. Teraz je ešte skoro na závery,“ dodal tridsaťdeväťročný skokan. Vo štvrtok by mal odísť na sústredenie do Obertsdorfu.

Dvojnásobný medailista z majstrovstiev sveta práve z Obertsdorfu 2005 sa pripravoval na boj o svoje piate olympijské hry, ale do Pjongčangu už asi nezamieri. „Človek kráča životom a ciele sa vyvíjajú. Teraz sa z jednej etapy posúvam do druhej a som na inej vlne. Vydávam sa iným smerom ako za športovou kariérou,“ povedal víťaz šiestich pretekov Svetového pohára.

O rozlúčke so skokmi na lyžiach už v minulosti uvažoval a tento ročník Svetového pohára mal byť asi jeho posledným. „Kariéra sa tak skončí o tri mesiace skôr, tak to je,“ povedal.

Aj keď sa ešte teoreticky môže na mostíku objaviť, už môže bilancovať a spomínať. „Vďaka skokom som toho prežil veľa a aj keď som poslancom, tak ma budú zaujímať. Pre mňa to vždy bude športom číslo jeden a skokom sa budem snažiť čo najviac pomáhať. Môj malý syn skáče a na mostíku budem aj ďalej pomerne často,“ povedal Janda.

Jakub Janda. Foto: SITA/AP, Martti Kainulainen
Jakub Janda Jakub Janda.

Najlepšiu sezónu prežil v rokoch 2005/2006, keď ovládol spolu s Fínom Jannem Ahonenom Turné štyroch mostíkov a získal aj veľký krištáľový glóbus pre víťaza Svetového pohára. O rok skôr slávil na MS striebro na strednom a bronz na veľkom mostíku. „Nie som nostalgický, aby som sa utápal v spomienkach. Som tu a teraz,“ uviedol.

Doma ani nemá vystavené trofeje. Glóbus vyberá z krabice na povale, len keď ide niekam na besedu. „To z neho utriem aj prach,“ smial sa. „Až trochu zostarnem a budem spomínať, tak si možno spravím aj malú miestnosť s pohármi.“

V politike nie je Janda nováčikom. V ODS pôsobí skoro desať rokov, je predsedom vo Frenštáte pod Radhoštem a členom regionálnej rady ODS. „Je to asi prirodzený vývoj,“ povedal Janda.

Počas športovej kariéry sa s istým nadhľadom mohol na rolu politika pripraviť. Absolvoval nespočetné množstvo rokovaní so zväzom, Duklou zháňania sponzorov. „Bola to škola. Aspoň umenie rokovaní som sa naučil. Verím, že nejaký základ mám, aj keď všetci hovoria, že je to v politike úplne inak. Myslím si, že v politike dosť slušných ľudí a keď sa niečo dohodne, tak to platiť bude,“ uviedol Janda.

debata chyba
Viac na túto tému: #skoky na lyžiach #Jakub Janda