Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlato z Pjongčangu a Stenmarkov rekord. Vonnová pred cieľmi necíti stres

Americká lyžiarka Lindsey Vonnová sa v budúcej sezóne bude koncentrovať predovšetkým na zimné olympijské hry v juhokórejskom Pjongčangu.

17.10.2017 17:32
Lindsey Vonnová Foto: ,
Lindsey Vonnová.
debata

Tiež chce naďalej víťaziť vo Svetovom pohári a prekonať rekord legendárneho Švéda Ingemara Stenmarka, ktorý má na konte 86 triumfov v pretekoch v rámci prestížneho seriálu v „bielom cirkuse“.

Tridsaťdvaročná rodáčka z mesta Saint Paul zaostáva už len o 9 víťazstiev. „Budem sa koncentrovať na olympiádu a samozrejme chcem víťaziť vo Svetovom pohári,“ uviedla Vonnová v rozhovore pre CNN počas júnového tenisového Roland Garros vo francúzskom Paríži.

Dôvod, prečo sa krásna blondínka teší na olympiádu, je zrejmý. Pod piatimi kruhmi sa zatiaľ naposledy predstavila pred 7 rokmi vo Vancouveri, kde získala zlato v zjazde. Do Soči v roku 2014 sa nedostala, pretože si v decembri 2013 obnovila zranenie kolena.

„Predĺžila som si kariéru o ďalší rok, aby som sa uistila, že na seba nevyvíjam veľký tlak. Po olympijských hrách sa sústredím na Stenmarkov rekord. Môžem ho dosiahnuť len vtedy, ak zostanem zdravá. Mojimi cieľmi teda budú – udržať sa zdravotne fit, úspech na zimnej olympiáde a stanovenie rekordu v počte víťazstiev vo Svetovom pohári,“ ozrejmila štvornásobná víťazka veľkého krištáľového glóbusu za celkový triumf v SP.

Lindsey Vonnová v Cortine d'Ampezzo. Foto: SITA/AP, Andrea Solero
Lindsey Vonnová Lindsey Vonnová v Cortine d'Ampezzo.

Zranenia Vonnovú v ostatných sezónach preslávili viac než víťazstvá. V novembri 2016 si pri ťažkom páde zranila rameno. Zničila si nerv v pravej ruke, čo si vyžiadalo operačný zákrok a dlhú rekonvalescenciu. Celú uplynulú sezónu mala dvojnásobná majsterka sveta v dôsledku zranení rozkúskovanú.

„Ukázalo mi to, že ešte nie som pripravená skončiť. Neunavovalo ma to, pretože som si aspoň dopriala krátku prestávku,“ zhodnotila Vonnová.

Americká lyžiarska hviezda necíti stres z toho, že má na dosah Stenmarkov rekord, ktorý utvoril v rokoch 1974 až 1989. Viac bola pod tlakom, keď pred dvoma rokmi prekonala rakúsku legendu Annemarie Moserovú-Pröllovú v počte ženských víťazstiev vo Svetovom pohári.

„Viac som cítila stres z prekonania rekordu Annemarie, ktorá triumfovala v 63-krát. Teraz som najúspešnejšia ja, striasla som zo seba veľký tlak. Ingemarov rekord je však stále niečo výnimočné, čo sa snažím prekonať zo všetkých síl,“ dodala Vonnová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lindsey Vonnová #Pjongčang 2018