Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhovej otec: Neľutujeme investované peniaze. Dali sme ich do detí

Jeho dve ratolesti už niekoľkokrát priznali, že bol na nich prísny. Stavbou tela i hrubým hlasom vzbudzuje prirodzený rešpekt. So smiechom priznáva, že mu vyhovuje, keď má veci pod kontrolou.

17.10.2017 16:49
debata (3)
Petra Vlhová s otcom Igorom a bratom Borisom. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Petra Vlhová, Boris Vlha, Igor Vlha Petra Vlhová s otcom Igorom a bratom Borisom.

Keď je reč o náročných podmienkach pre prípravu slovenského vrcholového športovca, je z Igora Vlhu cítiť rozvahu i hnev. Ak sa však s otcom hviezdnej slalomárky rozprávate o úspechoch, ktoré jeho dcéra dosiahla za neustálej pomoci brata Borisa, má sucho v ústach a je na obe deti pyšný.

„Niekedy mám pocit, že nám vo svete pomáhajú viac ako doma. Keď sme však potrebovali sponzorov, nejakí sa našli. Iste, stálo nás to veľa úsilia i peňazí. Treba povedať na rovinu, že bez nich to nejde. Keď však máte deti, vôbec vás nezaujíma, koľko ste do nich investovali. Manželke som povedal, že nebudeme banovať, aj keby im to nevyšlo. Dali sme to predsa do svojich detí,“ vraví Vlha.

O tretinu vyšší rozpočet

Na lyžiarskej ceste sprevádza Petru od začiatku. Z pozície učiteľa, mentora, sponzora a otca. Videl v nej talent. Chcel, aby ho rozvinula a dostala sa medzi svetovú špičku. Stálo ho to nemalé úsilie i financie. Aj tento rok musel do rozpočtu nahnať desiatky tisíc eur. Ten sa podstatne rozšíril, nakoľko Vlhová bude premiérovo súťažiť aj v superobrovskom slalome.

„Rozpočet je asi o tretinu vyšší ako vlani. Viac disciplín sa rovná viac áut, materiálu, lyží. Myslím si, že letenky a hotely zhltnú najväčšiu časť rozpočtu. Platy zamestnancov sú zhruba 20–25 %,“ počíta Vlha.

Presné číslo, s ktorým budú pracovať, však povedať nechce: „Nie je dobré o ňom hovoriť na Slovensku. Je to však dosť, sám som prekvapený.“

Na otázku, či je rozpočet vyšší ako 250-tisíc, ktoré potrebuje motocyklový pretekár Štefan Svitko na Dakar, sa lišiacky usmeje. „Možno áno.“

Igor Vlha so svojím synom Borisom. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Igor Vlha Igor Vlha so svojím synom Borisom.

Vlha je však príjemné prekvapený z toho, že aj na Slovensku sa nájdu ľudia, ktorí sú ochotní jeho dcére pomôcť. Priznáva, že momentálne rokuje s významnou svetovou firmou, ktorá by mohla rozšíriť sponzorské rady Petrinho tímu.

„Záujem sponzorov je vyšší ako kedysi. Niekedy, keď ráno nemôžem spať, premýšľam, čo všetko sme dokázali. Urobili sme veľa práce, nevieme sa dočkať začiatku. Peťa je silná, rozpočet naplnený, máme sa na čo tešiť,“ sľubuje so zdravým sebavedomím.

Podpora Zuzulovej

Tím mužov, ktorý jeho dcéru obklopuje, nazýva rodinou. Funguje v nej skvelá chémia. Všetci tvrdo pracujú, aby mala Petra čo najlepší servis, komfort aj mentálnu pohodu pred pretekmi. Oni odvedú svoju prácu popri pretekoch, ona počas nich.

„Harmonogram na prípravu je v kompetencii trénera Magoniho. Livio povedal, že vynechá Argentínu, pretože dostal ponuku od švajčiarskeho národného tímu mužov. Boli sme príjemne prekvapení a potešení. Takú príležitosť sme si nechceli nechať ujsť,“ vrátil sa k sústredeniu v Zermatte.

Krok angažovať talianskeho experta označuje za kľúčový. Jeho prácu je na Petrinej výkonnosti poznať.

„Chodil som sa pozerať na nejaké jej tréningy, musím to mať pod palcom,“ smeje sa Vlha.

„Všetko prebieha ako má a Livio si to pochvaľuje. V kútiku duše som dúfal, že sa jeho práca prejaví na výkonoch. Všímal si ju ešte keď nebol jej trénerom. Povedal, že je silná i rýchla. Upútala ho cieľavedomosť, preto chcel s nami spolupracovať. S Borisom sú pre neho ako syn a dcéra. Taliani by podľa neho nelyžovali, keby mali chodiť 12 hodín autom domov ako my. Livio si váži našu pracovitosť.“

Zraky slovenských fanúšikov sa budú na Vlhovú upierať ešte viac ako v minulosti. Väčšiu časť sezóny totiž vynechá Veronika Velez-Zuzulová, ktorá pred niekoľkými týždňami absolvovala operáciu kolena. Mala by sa vrátiť až na februárových olympijských hrách v Pjongčangu.

Livio Magoni so svojou zverenkou Petrou Vlhovou. Foto: Pravda, Martin Prosnan
Livio Magoni, Petra Vlhová Livio Magoni so svojou zverenkou Petrou Vlhovou.

„Kedysi dávno bola Peťa z Veroniky hotová a zrazu stojí po jej boku na svetových podujatiach. Máme jednu fotku spred desiatich rokov, kde stoja vedľa seba v Tatrách. Veronika dala fotku s tými Petinými krivými nohami na facebook. Zrazu sú rovnocenné partnerky. Písal som Veronike po zranení, aby nám to nerobila, že potrebujeme rozbiť konkurenciu v tímovej súťaži na olympiáde a nech sa dá urýchlene dokopy,“ priznáva Vlha.

S manželkou Zuzanou ešte nevedia, či sa vyberú na olympiádu do Pjongčangu podporiť deti. Mama by išla veľmi rada, otca však brzdí drobná poverčivosť i politika.

„Vlani sme neboli v Aspene a vyhrala. Povedali sme si doma, že do Pjongčangu by sme asi nemali ísť,“ zasmeje sa. „Manželka by však chcela, ja sa trochu bojím, lebo je to ďaleko a dejú sa tam rôzne veci. Keby sa zopakoval úspech z Aspenu, oželel by som celú olympiádu,“ zakončí Vlha.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Boris Vlha #Igor Vlha