Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympiáda v ohrození. Velez-Zuzulovú znovu zradilo koleno

Stála pred mimoriadne dôležitým rozhodnutím. Vzala si čas na rozmyslenie a pred záverečnými pretekmi lanského Svetového pohára vyriekla slová, ktoré rozjasali srdcia slovenských fanúšikov.

12.09.2017 08:27 , aktualizované: 17:31
Veronika Velez Zuzulová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová si štart do novej sezóny predstavovala inak.
debata (15)

„Idem do toho! Budem pokračovať. Hoci viem, že to bude bolestivé," vravela Veronika Velez-Zuzulová, slovenská slalomárka.

Po dvoch najlepších – životných – sezónach si povedala: do tretice všetko dobré. S vidinou útoku na najvyššie priečky vo Svetovom pohári i šance na zisk vytúženej olympijskej medaily sa vrhla do tvrdej práce pred novým ročníkom.

V nedeľu však dostal plán 34-ročnej hviezdy obrovskú trhlinu. Elitná svetová slalomárka si v príprave vážne poranila koleno a začiatok jej rozlúčkovej sezóny sa posúva na neurčito.

Štvrté zranenie

Diagnóza Velez-Zuzulovej po prvých informáciách znie: roztrhnutý či dokonca odtrhnutý krížny väz v pravom kolene. K vážnemu zraneniu prišlo v argentínskom stredisku Ushuaia, kde sa Bratislavčanka každoročne pripravuje na novú sezónu.

„V podstate sa mi stalo to isté, čo pred štyrmi rokmi. Len tentoraz si to odnieslo pravé a nie ľavé koleno. Vraciam sa do Európy. V Rakúsku by ma mala vyšetriť jedna špičková fyzioterapeutka. Potom budem múdrejšia. Naozaj teraz neviem povedať, čo bude ďalej,“ povedala Velez-Zuzulová pre utorňajšie vydanie denníka Šport.

S roztrhnutým krížnom väzom mala rodáčka z Bratislavy dosiaľ dve bolestivé skúsenosti – v rokoch 2001 a 2013. Vtedy však išlo o ľavé koleno. Problémy ukončila operácia v decembri 2013. To bol i dôvod, prečo vynechala zimné olympijské hry v Soči 2014. Pravé koleno je jej štvrtým vážnym zranením, pred deviatimi rokmi ju trápili prasknuté rebrá.

Podľa jej trénera a otca Timoteja Zuzulu nestihne Veronika začiatok blížiacej sa sezóny. Prvé podujatie Svetového pohára sa uskutoční 11. novembra v Levi. Nasledujúce hostí o dva týždne Killington.

„Je to nemysliteľné. Komplexnú lekársku správu ešte nemáme, v tunajšej nemocnici majú technicky obmedzené možnosti. Samozrejme, že všetkým je nám ľúto, čo sa stalo. Žiaľ, zranenia sú bežnou súčasťou vrcholového športu. Musíme sa s tým zmieriť. Jednoducho, taký je život,“ uviedol Zuzula.

Operácia a polročná pauza?

Rozsah ani dĺžka rekonvalescencie zatiaľ nie je známa. Prvotné správy však podľa športového lekára Pavla Maloviča naznačujú, že si Velez-Zuzulová od lyžovania oddýchne dlhší čas.

„Ak sa diagnóza roztrhnutia či pretrhnutia krížneho väzu potvrdí, musí okamžite absolvovať operáciu. Žiadna iná alternatíva pre ňu nejestvuje. Pre lyžiarku je to vážne zranenie. Pri klasickej rehabilitácii je dĺžka rekonvalescencie šesť mesiacov, pri zrýchlenej štyri. Po nich môže začať s postupným tréningom," vysvetlil pre Pravdu Malovič.

Veronika Velez-Zuzulová. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Veronika Velez-Zuzulová Veronika Velez-Zuzulová.

Ak sa táto nelichotivá predpoveď naplní, je veľmi pravdepodobné, že Slovensko príde o jednu z najväčších medailových nádejí na februárových zimných olympijských hrách v Pjongčangu.

Tímový manažér Róbert Magát v stanovisku pre médiá vysvetlil, že viac informácii o zdravotnom stave slovenskej lyžiarskej jednotky prinesú po návrate do Európy a následných vyšetreniach.

„Nateraz nevieme podať presnejšie informácie o rozsahu a dobe liečenia zraneného kolena. Ubezpečujeme všetkých, že po absolvovaní vyšetrení prinesieme viac informácií,“ ozrejmil Magát.

V utorok poobede Velez-Zuzulová na svoj profil na jednej zo sociálnych sietí pridala fotografiu. Pri chôdzi si na nej musí pomáhať barlami. Napriek tomu nestráca pozitívnu náladu, čo potvrdila v komentári: „V živote nejde vždy všetko tak, ako by sme chceli. Momentálne je to bolesť a more sĺz, ale verím, že čoskoro príde úsmev!"

Snáď na tvár slovenskej stálice dorazí čo najskôr…

15 debata chyba
Viac na túto tému: #zranenie #Veronika Velez-Zuzulová #FIS