Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová: Motorka je vhodný tréning. Robím niečo, čo ma baví

Najprv sa poriadne vypotila v telocvični v Liptovskom Mikuláši, potom si odšoférovala auto s motorkou na prívesnom vozíku na neďaleký kopec Nicovô, kde prevetrala krosovú motorku svojho brata. K tomu sa ešte v silnom vetre viackrát prebehla s padákom na chrbte. Všedný letný deň Petry Vlhovej (22) sa v ničom nepodobá na prázdninové ničnerobenie.

21.08.2017 16:21 , aktualizované: 19:01
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová s padákom.
debata

Kondičná príprava dva mesiace pred štartom novej sezóny vrcholí a štvrtá najlepšia slalomárka februárových MS vo Švajčiarsku má čoraz vyššie ambície.

„Viem, prečo to robím, chcem sa neustále zlepšovať. Myslím si, že mám na to. K slalomu a obrovskému slalomu priberiem aj tretiu disciplínu – kombináciu. Tam pôjdem postupnými krokmi, tréning rýchlostných disciplín je náročnejší na čas aj podmienky. Všetko musí byť na sto percent,“ tvrdí Petra.

Motorka? Dobrý tréning aj niečo, čo ma baví

Keď si sadnem na krosovú motorku, veľa ľudí si myslí, že sa len tak idem povoziť. Nie je to pravda. Nacvičujem si rovnováhu, koordináciu, posilňujem brucho, nohy aj ruky a samozrejme, je to aj o odvahe. Ide o dobrý tréning a som rada, že môžem v príprave robiť niečo, čo ma baví. Nie som jediná. Jazdia na nej aj Rakúšan Marcel Hirscher či Nór Henrik Kristoffersen. Niekto môže namietať, že je to nebezpečné, ale nohu si môžem zlomiť aj tak, že sa potknem. Aspoň tak to vidím ja.

Najťažšie v lete? Keď idem do laktátu

Celé leto je jedna veľká príprava. Stále len trénujem. Keď doobeda lyžujem, poobede mám ešte ťažké kondičné tréningy a večer som hotová. Najťažšie sú však asi behy, keď mám vysoké tepy a musím ísť do laktátu… Na dno síl som si siahla asi vtedy, keď som absolvovala motokrosové preteky v Žaškove a v ten istý deň večer ešte zabehla Night Run v Liptovskom Mikuláši. Na druhý deň ráno to vtedy bolo veľmi ťažké… Uvedomujem si však, že to musím absolvovať, keď chcem byť dobrá a vládať v zime na lyžiach. Je to súčasť lyžiarskeho života. A ten nikdy nebol ľahký.

Petra Vlhová na obľúbenej motorke. Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Petra Vlhová Petra Vlhová na obľúbenej motorke.

Pád v Zermatte? Ak by som bola slabšia…

Pád počas tréningu nedávno vo švajčiarskom Zermatte bol šťastie v nešťastí. Obišlo sa to len s modrinami a tie už odchádzajú. Nič vážnejšie v tom nebolo. Tréner mi však povedal, že ak by som bola slabšia či menej trénovaná, mohlo to pre mňa dopadnúť oveľa horšie. Takto môžem pokračovať ďalej v príprave.

Ambície? Byť vyššie v obráku aj slalome

Chcem byť stále vyššie v obrovskom slalome aj slalome. Určite na to mám. Spolu s tým si chcem vylepšiť aj celkové poradie vo Svetovom pohári. K tomu chcem pridať aj tretiu disciplínu – kombináciu. Rýchlosti sa nebojím, na zjazdových lyžiach sa cítim dobre, veď aj rýchla jazda na motorke ma baví. Treba na to však viac času ako na obrovský slalom a slalom a najmä musím byť stopercentne pripravená. Fyzicky aj psychicky. Pôjdem postupnými krokmi.

Olympiáda? Každý chce medailu, aj ja

Olympijské hry zatiaľ neriešim, sme len na konci letnej prípravy a olympiáda v Kórei bude až vo februári. Je to ešte ďaleko, ale všeobecne platí, že v ten deň musí všetko sadnúť, aby z toho bola medaila. Chce ju každý, aj ja. Priorita budú, samozrejme, technické disciplíny. Bavila som sa s trénerom, že ak dobre zájdem slalom a obrák, potom pôjdem zjazd v rámci kombinácie a podľa toho uvidím, čo ďalej. Ak budem mať stratu 6 sekúnd, tak to je už nemožné dobehnúť. Ak sa však zmestím do 2–3 sekúnd, pôjdem aj slalom do kombinácie. Kopec je tam dosť strmý, tam majú šancu dobré slalomárky.

Zdolanie Shiffrinovej? Pozriem si video a cítim sa lepšie

Víťazstvo v Aspene ma nabudilo na ďalšiu sezónu. Keď mám ťažšie chvíle, pozriem si to video a hneď sa cítim lepšie. Už ani nevnímam to, či som vtedy urobila nejaké chybičky, je to skôr o pripomenutí si tej pozitívnej emócie. Veľmi si vážim, že som zdolala Mikaelu Shiffrinovú v poslednom slalome minulej sezóny.

Komunikácia s trénerom na diaľku funguje

V našom tíme aj v lete fungujú viacerí ľudia, máme to už odskúšané. Hlavný tréner Livio Magoni, asistent Matej Gemza, servisman Stano Vozárik, brat Boris a ja. Dôležití sú aj kondiční tréneri Šimon Klimčík a Talian Marco Porta. Oni komunikujú s hlavným trénerom Magonim, robia mi plány a podľa toho idem v tréningoch. Takto to funguje na diaľku a Livio Magoni nemusí so mnou jazdiť na Slovensko.

Ako sa cítim? Som stále silnejšia

Po sezóne sme si v tíme povedali, že musím popracovať na spevnení vrchnej časti tela a to sa aj deje. Každý rok sa cítim silnejšia, aj preto, že sa vyvíjam a som staršia. Ide to s vekom, uvedomujem si, že potrebujem byť silnejšia a silnejšia. Po dovolenke ma čaká ešte týždeň tvrdého tréningu a potom sa budem už len udržiavať až do začiatku sezóny.

Dovolenka? Potrebujem ju

Konečne odchádzam na dovolenku do tepla. Potrebujem si oddýchnuť, lebo od apríla fungujem prakticky nonstop. Mala som možno len týždeň či dva voľna. Dokončila som školu, čo tiež zabralo dosť času, potom prišli výjazdy na ľadovec a k tomu tvrdá kondičná príprava. Verím, že teraz na pár dní úplne vypnem, hoci si nie som istá, či to vôbec dokážem.

Agentúrny článok sme nahradili autorským.

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová