Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisová symfónia. Aké tóny vykúzli vo Wimbledone Federer?

Na tom mieste sa to pre neho celé skončilo. Či skôr začalo? Bol začiatok júla minulého roka a na centrálnom dvorci v All England Clube doznel potlesk. Patril výnimočnému mužovi - Rogerovi Federerovi.

03.07.2017 07:00
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer počas tréningu na Wimbledon.
debata

Švajčiarsky tenista práve prehral po veľkej päťsetovej bitke v semifinále Wimbledonu s Milosom Raonicom. Bol sklamaný, smutný, unavený, ubolený.

Obrovské maličkosti

Telo i duša veľkého génia mali všetkého dosť. Nie div, že mesiac po bojoch na najslávnejšej tráve sveta obletela svet nečakaná správa. „Ukončujem sezónu. Po konzultácii s lekármi sme usúdili, že koleno, ktoré mi operovali, potrebuje dlhší čas na rehabilitáciu," hovoril 35-ročný Federer.

So sezónou sa lúčil bez jediného turnajového titulu. To sa mu stalo naposledy v roku 2000. Mnohí z fanúšikov i expertov sa preto začali pohrávať s myšlienkou, či wimbledonský súboj s Raonicom nebol pre Federera aj posledným v kariére.

Zatiaľ čo bazilejský rodák sebavedomo odkazoval: v budúcom roku sa vrátim. A o čosi silnejší…

Tak sa i stalo. Federer vybehol v tomto roku na kurty v plnej sile a na Australian Open prekvapil všetkých. Nad hlavu zdvihol svoju osemnástu grandslamovú trofej. Po devätnástu si ide jeden z najlepších (ak nie najlepší) hráčov tenisovej histórie tam, kde sa jedna jeho cesta pred rokom skončila a druhá sa začala.

Do Wimbledonu, štartuje už v pondelok.

„Roger je najtalentovanejší tenista všetkých čias. O tom niet pochýb. Keby však v ostatných troch rokoch poctivo nezapracoval na drobných zmenách, ktoré ho vrátili k modernému tenisu, nemal by šancu získať grandslamový titul. Federer sa síce zameral na maličkosti, no tie sa v konečnom dôsledku postarali o obrovský rozdiel. Keď sa v súčasnosti dívate na jeho hru, pripomína vám bezchybnú symfóniu. Plnú čarovných tónov. Som presvedčený o tom, že až do svojej smrti už nikdy neuvidím hráča, ktorý by sa kvalitami vyrovnal Rogerovi," uviedol Patrick Mouratoglou, tréner Sereny Williamsovej, ďalšej z tenisových legiend.

Pre trávu obetoval antuku

Federer prichádza do Wimbledonu s obrovskou motiváciou. Najslávnejší turnaj sveta je jeho obývačkou, výkladnou skriňou, druhým domovom. Trofej tu zdvíhal nad hlavu sedemkrát, čo sa v histórii okrem neho podarilo len Američanovi Petovi Samprasovi. V prípade ďalšieho triumfu sa môže na čele rebríčka osamostatniť.

„Znovu patrí k najhorúcejším favoritom. Viete, Roger by nehral, keby vedel, že nemá šancu na víťazstvo. Na kurte je schopný výnimočných vecí," myslí si Stan Wawrinka, druhá zo švajčiarskych nádejí.

Federer podriadil úspechu vo Wimbledone všetko. Vynechal antukovú sezónu, obetoval aj štart na grandslamovom Roland Garros. Ušetril sily, načerpal novú psychickú i fyzickú energiu.

Aj vďaka tomu suverénne ovládol po návrate na kurty po deviaty raz v kariére turnaj v Halle. Mimochodom, z najväčších favoritov na wimbledonský triumf sa z titulu na tráve tešili v tomto roku len on a Novak Djokovič. Srb uspel počas generálky na ďalší z vrcholov sezóny v Eastbourne.

Svetová jednotka Andy Murray odohrala od Roland Garros jediný zápas. V ňom nestačila na Jordana Thompsona – deväťdesiateho hráča renkingu. Brita a obhajcu wimbledonského titulu trápia v tejto sezóne zranenia, naposledy mal problémy s bokom. Pokiaľ ide o Rafael Nadala, Španiel si po desiatom titule z Paríža doprial pauzu a na neobľúbenej tráve sa predstaví až v All England Clube, kde uspel dva razy – v rokoch 2008 a 2010.

Mimochodom, tohtoročný Wimbledon môže priniesť atraktívny boj o post svetovej jednotky. V Londýne sa oň uchádza štvorica Murray, Djokovič, Nadal, Wawrinka.

„Ak bude Andy fyzicky stopercentne v poriadku, bude mu patriť úloha jedného z topfavoritov. To isté platí, samozrejme, aj pre Nadala s Djokovičom," upozornil „Každý z týchto hrdinov má za sebou svoj veľký príbeh. Uvidíme, kto napíše ďalší vo Wimbledone," dodal.

Podľa mnohých by to mohol byť práve Federer. Hoci na tamojšej tráve zažiaril naposledy pred piatimi rokmi.

Prišiel znovu jeho čas?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Wimbledon 2017