Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Magoni o Vlhovej: Zraniť sa môže aj pri pití aperitívu

Úspešná slovenská reprezentantka v zjazdovom lyžovaní Petra Vlhová odcestovala tento týždeň spoločne so svojim trénerom Liviom Magonim a celým tímom do Talianska, na ľadovec Passo Stelvio, kde v rámci prvej fázy prípravy na novú sezónu strávia osem dní.

11.06.2017 15:55
Livio Magoni, Petra Vlhová Foto: ,
Livio Magoni so svojou zverenkou Petrou Vlhovou.
debata

„V júni chceme trochu potrénovať na snehu, pretože Petra musela posledných pár mesiacov riešiť školu a spoločne sme doposiaľ nič nerobili. Trénovala len kondične doma v Liptovskom Mikuláši. V júli pôjdeme na sneh dvakrát. Rozhodli sme sa, že v auguste nepocestujeme do juhoamerickej Ushuaie, ale zostaneme v Európe rovnako ako minulý rok. Potom pôjdeme ešte na ľadovce do Švajčiarska, pretože sme dostali pozvánku na spoločný tréning od mužov z domáceho lyžiarskeho tímu, v ktorom sa pripravujú špecialisti na alpskú kombináciu. Tú si túto sezónu vyskúša aj Petra. Takisto nás o spoločnú prípravu požiadal aj švédsky ženský tím. Momentálne sme však v Taliansku so slovinskou reprezentáciou. Je to pre Petru dobré, pretože si môže zatrénovať s ďalšími dievčatami a môžeme tak zistiť, ako na tom je,“ ozrejmil v nedeľu agentúre SITA Livio Magoni.

„Vlhovci“ zostanú v Taliansku do 15. júna. Potom sa na tri dni vrátia znovu domov a následne sa presunú do Rakúska na ľadovec Hintertux. Tam strávia ďalších osem dní, od 20. do 28. júna. Po štvordňovom oddychovom voľne sa opäť presunú na sneh, konkrétne začiatkom júla do Des Alpes.

„V letnej príprave sme oproti minulému roku zmenili viacero vecí. Vlani som pracoval s Petrou viac na technike, teraz už vieme, čo nám robí problémy a snažíme sa ich postupne odstraňovať. Tieto dva mesiace budeme mať dosť špecifický tréning, ale len pre týchto pár vecí,“ pokračoval ďalej 53-ročný taliansky kouč. Napriek tomu, že sa už začali pripravovať na novú sezónu, ciele si ešte nestanovili.

„Zatiaľ sme o tom nehovorili. Obaja vieme, na čom musíme zapracovať. Budeme teraz makať a uvidíme. Vieme však, že môžeme mať zas veľmi dobrú sezónu,“ nechal sa počuť Magoni.

V tíme okolo čoskoro 22-ročnej Liptáčky sa v sezóne 2017/2018 nič nezmení.

„Chceli sme ďalšieho trénera z Talianska. Spolupracoval v minulosti aj s legendárnym Albertom Tombom. Ja som s ním od roku 2014 pracoval dva roky. Na niektorých veciach sme sa však nezhodli a tak z toho nič nebude. Petrin tím zostáva v rovnakom zložení ako minulú sezónu. Nemôže si ani v rámci rozpočtu dovoliť zamestnať ďalšieho človeka. Takisto do ďalšej zimy vstúpi s rovnakým servismanom, teda Stanislavom Vozárikom, a aj rovnakým materiálom od firmy Rossignol,“ informoval Magoni.

Vlhová sa v sobotňajšom vydaní denníku Šport vyjadrila, že tréning na motokrosovej motorke jej odporučil aj samotný Magoni.

„Pretože je to skvelý tréning na všetko – na silu, aerobik, nohy, hornú časť tela a špeciálne na odvahu, sústredenie sa priamo pred seba a na výber najlepšej možnej trasy. V tomto smere verím jej bratovi Borisovi, ktorý je skvelý motokrosový jazdec, takže ju má ‚pod palcom‘ dobrý učiteľ,“ vysvetlil rodák zo Selvina.

A čo skúsený taliansky kouč, ktorý po skončení sezóny organizoval trénerské semináre v Španielsku a v lyžiarskych kluboch v Taliansku, hovorí na to, že motokros je nebezpečný šport? „Zraniť sa môžete aj pri pití aperitívu, napríklad ak sa vám rozbije pohár,“ dodal žartovne Magoni.

Sympatický Talian zažije s Vlhovou druhú sezónu ako jej hlavný tréner. Či ho môže nasledujúca zima niečím prekvapiť, si nemyslí.

„Neočakávam od Petry nič špeciálne. Chceme zostať v tej pozícii, v akej sme boli minulú sezónu v slalome aj ‚obráku‘. Uvidíme, či dokážeme dosiahnuť nejaké dobré výsledky aj v superkombinácii,“ pripomenul Magoni, že v nasledujúcej sezóne si slovenská lyžiarka vyskúša aj túto disciplínu. Úspešné ukončenie školy jeho zverenky ho potešilo, ale veľký prínos v tom do ďalšieho ročníka Svetového pohára nevidí.

„Nemyslím si, že sa tým niečo mení, pretože počas sezóny na školu nemyslela. Týmito myšlienkami sa začala zaoberať až v marci a to sme s lyžovaním práve skončili. Určite však bude teraz v hlave slobodnejšia,“ uzavrel Magoni.

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Livio Magoni