Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Člen SLA: Mersich pretvára ľudí na čísla. Z úzadia ťahá za nitky

Lyžiarska sezóna sa na svahoch už dávno skončila. Na Slovensku však pokračuje - vo funkcionárskych kruhoch. Už o dvanásť (22. apríla) resp. dvadsať (30. apríla) dní sa v Banskej Bystrici uskutoční Konferencia Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA).

10.04.2017 07:00
Ladislav Smolen Foto:
Ladislav Smolen s Petrou Vlhovou (vľavo) a Veronikou Velez-Zuzulovou.
debata (1)

Sledovať ju budú s napätím aj Veronika Velez-Zuzulová s Petrou Vlhovou. Za lyžiarskym stolom totiž pôjde pôjde o veľa. Podľa mnohých o všetko. V hre bude meno nového šéfa a budúcnosť celého hnutia.

„Verím, že do novej sezóny už SLA vstúpi s čistým stolom. Viem však jedno: pod vedením a taktovkou súčasných viceprezidentov Marina Mersicha s Ivanom Ivaničom to možné nebude,“ tvrdí Ladislav Smolen (47).

Rodák z Banskej Bystrice je bývalým lyžiarom, členom SLA a netají, že aj dlhoročným podporovateľom najsilnejších lyžiarskych rodín na Slovensku – Zuzulovcov, Vlhovcov a Žampovcov.

O čo pôjde na blížiacej sa Konferencii SLA?
Ako komu. Súčasnému vedeniu predovšetkým o upevnenie moci. Nám, zjazdárom, doslova o prežitie. Viete, doterajšie opatrenia nás vo vlastnej organizácii postavili do pozície štatistov. V stručnosti: Úsek aplských disciplín (ÚAD) má v hnutí členskú základňu na úrovni 60 %, merateľné úspechy pre udeľovanie dotácií zo štátneho rozpočtu na úrovni 80 %. A hlasovacie právo? Na úrovni 22 %. Pýtam sa: kde je spravodlivosť?

Po rezignácii Františka Repku na post prezidenta SLA sa povráva, že jeho nástupcom by sa mohol stať práve Mersich – muž, na ktorého má zjazdársky úsek veľmi ťažké srdce. Je jeho zvolenie reálne?
Tam, kde je Mersich, je možné všetko. Nemôžem predpovedať, čo sa stane, ale kroky, ktoré vedenie SLA robí, nasvedčujú absolútnemu ovládnutiu organizácie. Bez akejkoľvek možnosti odvolania súčasného vedenia. A taktiež bez nároku ostatných zúčastňovať sa na riadení či pripomienkovaní ďalších krokov. Sme v situácii, keď hlas športu v SLA dávno zanikol. Nemyslím si však, že Mersich sa bude uchádzať o post prezidenta. Kto ho pozná, vie, že rád pracuje z úzadia – bez zrejmej a jednoznačnej zodpovednosti ťahá za nitky. Necháva za seba pracovať iných, radšej nasadzuje ich krk. Napokon, Repka je toho jasným dôkazom.

Čo by znamenalo pre slovenské lyžovanie, keby Mersichovi ľudia po Konferencii naďalej vládli v SLA?
Návrat do doby kamennej. Netýka sa to len zjazdárov. V takom prípade prichádza do úvahy odchod časti členskej základne z SLA. Ľudia zo súčasného vedenia už roky nerobia nič pre šport. Záleží im len na sebe, upevnení moci a vlastného vplyvu v hnutí.

Taliansky funkcionár viackrát v minulosti vyhlásil, že nemá záujem o funkciu v štruktúrach SLA. Dodnes v nich je, v súčasnosti dokonca v pozícii viceprezidenta. Ako vnímate túto skutočnosť?
Je zásadný rozdiel v tom, čo Mersich vyhlási a čo v skutočnosti urobí. Ak zostane aj naďalej v štruktúrach SLA, bude to pre slovenské lyžovanie znamenať koniec v takom ponímaní, ako ho poznáme. Viete, je dôležité vnímať minulosť, vďaka nej porozumieť prítomnosti. Potom môžete postrehnúť aj krásnu budúcnosť. Talian sa k slovenskej organizácii nikdy nebude správať ako Slovák. Navyše, nie je lyžiar, k lyžovaniu nemá vzťah. Mersichovi je slovenské lyžovanie ukradnuté. Ide mu len o moc a peniaze.

zväčšiť Viceprezident SLA Marino Mersich. Foto: SITA, Jakub Julény
Marino Mersich Viceprezident SLA Marino Mersich.

Keď Repka odstupoval z pozície prvého muža SLA, uviedol ako dôvody skreslovanie informácií, manipulovanie členov Predsedníctva SLA či presadzovanie osobných záujmov Mersicha s Ivaničom. Viete priblížiť, čo tým konkrétne myslel?
Odkedy je Mersich členom SLA, deje sa v hnutí všetko, čo pomenoval Repka. Sú to Talianove pracovné metódy. Ich výsledkom je súčasný stav, na ktorý upozorňujeme už roky. Lyžiari sú skvelí ľudia, ale zároveň aj nejednotní. Repka veľmi dobre vie, o čom hovorí. Už jeho zvolenie za prezidenta mu muselo dať najavo, aká obratná je skupinka ľudí vedená Mersichom a Ivaničom. Niektorí by to nazvali športovou diplomaciou, no v tomto prípade šport nezohral žiadnu úlohu. Mersichovi s Ivaničom oň vôbec nejde. Aj keď Repkovi, bývalému reprezentantovi, určite šlo. Aspoň v to pevne verím.

Prečo sa Repka odhodlal k odstúpenie až dva a pol roka po tom, ako spolupracoval s Mersichom a Ivaničom – svojimi najbližšími ľuďmi?
To sa musíte spýtať jeho. Isté však je, že bol pod veľkým tlakom. Z každej strany. Športovci ho atakovali zospodu, kolegovia z Predsedníctva SLA z jednej strany, jeho stvoritelia na čele s Mersichom a Ivaničom z vrchu. A napokon, podľahol aj tlaku, ktorému čelil vďaka spôsobu práce, ktoré preferovalo vedenie. Priznám sa, že Repkovi som prestal veriť asi po roku vo funkcii prezidenta. Klamal a jeho rozhodnutia škodili hnutiu. Vedel o tom, čo sa vo vedení deje. Aj o tom, ako jeho ľudia manipulujú s informáciami. To, čo sme tvrdili, sám povedal v momente, keď odstupoval. Aj on vie, že na tom má podiel viny. Uznávam, že v momente, keď precitol, nemal to jednoduché. Jeho rozhodnutie a najmä dôvod musel byť pre verejnosť šokujúci. Konečne povedal pravdu a na plné ústa to, čo sa v SLA deje. Za to má môj rešpekt, no nie dôveru. Zatiaľ.

zväčšiť Niekdajší prezident SLA František Repka. Foto: SITA, Jakub Julény
Františšek Repka Niekdajší prezident SLA František Repka.

Úzko spolupracujete so Zuzulovcami, Vlhovcami i Žampovcami. Viete si predstaviť reakciu najsilnejších lyžiarskych klanov v momente, keby Mersichovi ľudia uspeli na nadchádzajúcej Konferencii?
Mám dojem, že by vážne uvažovali o okamžitom vystúpení z SLA.

Kam by odišli?
O tom je zatiaľ predčasné hovoriť…

Akú podporu má Mersich v hnutí?
Riadi ho cez Predsedníctvo. Bez lojálnych vazalov Ivaniča, Poľanovej, Tánczoša, Hliničana, Maláka a donedávna aj Repku by bol už dávno na smetisku dejín slovenského lyžovania. Vďaka posilňovaniu vlastnej moci, zmenám stanov či uzneseniam Predsedníctva SLA nik z nich už podporu v športových štruktúrach ani nepotrebuje. Sú de facto neodvolateľní. Veria, že nadchádzajúca Konferencia SLA má dať za ich snahou už len pomyselnú bodku a zabetónuje ich v hnutí aj de jure. Potom už nebude cesty späť. Na veľmi dlhý čas.

V SLA dlhodobo vládnu spory, súdne ťahanice, neproduktívne prostredie. Ako sa z týchto neduhov môže organizácia vyliečiť?
Minca ma vždy dve strany. Nemôžeme tvrdiť, že za všetko sú zodpovední len nejaký Talian s Ivaničom. Musíme sa pozrieť aj na to, čo sme urobili my – radoví členovia hnutia. Viete, kritizovať dokáže každý. Potrebné však je, aby sme šli hlbšie do minulosti. Po rozpade Československa sa národné športové zväzy a asociácie odtrhli od štátu či centralizovaného riadenia. Za riadenie začali zodpovedať sami, nevychovávali dostatok kvalifikovaných športových expertov a schopných funkcionárov. Aj lyžiarske hnutie prestalo pracovať. Každý sa hral na vlastnom piesku. A tu je výsledok. Dnes môžeme najväčší neduh jednoznačne pomenovať. Na druhej strane, Mersich, Ivanič a spol. sú len následkom. Dôsledkom sme my sami.

Čo považujete za najvýraznejšie problémy vo fungovaní SLA?
Vedenie sa od všetkého odtrhlo, dlhodobo ignoruje hlas členskej základne. Z toho pramení nesystémová, priam amatérska práca. Nemusím v podstate ani hľadať ďalšie slová, všetko pomenoval bývalý prezident Repka.

Popri voľbe nového šéfa pôjde na Konferencii aj o zmenu stanov, delegačného kľúča. Vysvetlite, prečo?
Zmeny stanov sa týkajú len časti, ktorá betónuje súčasné vedenie v hnutí a oberá jednotlivé úseky o ich suverenitu. Nič viac. Mersichovi ľudia pretvárajú ľudí na čísla do tabuliek, vďaka ktorým si zabezpčujú prísun peňazí zo štátneho rozpočtu.

Lenže Mersichovi najbližší označujú za vinníkov sporov v SLA práve zástupcov zjazdárskeho úseku…
Čo na to povedať? Je to jednoduchšie ako priznať, že klamú, manipulujú informáciami a tunelujú slovenské lyžovanie.

Veríte v to, že do novej sezóny (začína sa v júni) vstúpi slovenské lyžovanie už konečne s čistým stolom?
Viera je predsa základ úspechu. Viem len toľko, že pod súčasným vedením a taktovkou Mersicha s Ivaničom to možné nebude. A rovnako si neporadíme bez zásahu štátnych orgánov. Verím, že kompetentní ľudia nebudú donekonečna umožňovať Predsedníctvu SLA flagrantné a účelové porušovanie zákonov či úmyselné obchádzanie členov hnutia. Viete, robiť si PR na SLA je móda od čias Mikuláša Dzurindu. Trvá doteraz. Ale samotnému lyžovaniu to nikdy nič neprinieslo.

Akú úlohu by teda pri očiste SLA mali zohrať napr. ministerstvo školstva či Slovenský olympijský výbor (SOV)?
Tažko povedať. Nie som v pozícii, aby som radil ministerstvu školstva, hlavnej kontrolórke či prezidentovi SOV. Nepochybujem však o tom, že aj do ich uší sa dostala správa o tom, že prezident Repka odstúpil. Akiste počuli aj o jeho dôvodoch. V mojom vnímaní sveta by to malo zásadný význam na posudzovanie činností, dôveryhodnosti tvrdení či skutkov vedenia SLA. A to so spätnou platnosťou. Určite by som si chcel na mieste SOV či ministerstva vypočuť osobne Repkove dôvody a prehodnotiť, či má štát aj naďalej financovať SLA na čele s takýmto vedením. Môj názor je jednoznačný – nie.

ANKETA: Čo očakávate od nadchádzajúcej Konferencie SLA?

Timotej Zuzula: Veľa nie. Pravdepodobne sa nič nezmení. Mám dojem, že aj po nej zostane ten istý stav, aký je v súčasnosti. Jediný, kto nám môže pomôcť a čosi zmeniť je podľa Zákona o športe najmä ministerstvo školstva.

Igor Vlha: Už roky hovorím to isté: stačí, aby páni Mersich, Ivanič a pani Kurcábová odstúpili. Aby uvoľnili miesta novým, mladým, progresívnym ľuďom. Pohybujem sa v komunite, ktorá má peniaze a chcela by nimi podporiť SLA. Títo ľudia ich však do slovenského lyžovania neinvestujú dovtedy, kým bude na jeho čele súčasné vedenie. Tvrdia, že za takéhoto stavu by šlo o najhoršiu investíciu na Slovensku. Mersich sa obhajuje, že chce pre slovenské lyžovanie len to najlepšie. Pýtam sa: prečo potom peniaze, ktoré mala dostať Petra v apríli na prípravu, prišli až v decembri? Od rôznych zdrojov viem, že to bolo na Mersichov zákaz. A druhá vec: prečo aj za takéhoto stavu štát podporuje SLA?

Tomáš Žampa: Očakávam odstúpenie súčasného Predsedníctva SLA a na čele hnutia nových ľudí – profesionálov, nie klamárov. Ak nedôjde k zmene, bude to katastrofa. Mersich už raz povedal, že rešpektuje väčšinu. Bolo to v čase, keď ho odvolala členská schôdza ÚAD. Napriek tomu sa vrátil a stal sa viceprezidentom SLA. Nám sa chce teraz pomstiť. Ak uspeje, bude to znamenať koniec úcty voči rodičom, ktorí vychovali Velez-Zuzulovú, Vlhovú, Žampovcov, ale aj ďalších lyžiarov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marino Mersich #Slovenská lyžiarska asociácia #Ladislav Smolen