Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strachová ukončila kariéru. Kamarátke Velez-Zuzulovej bude chýbať

Bývalá majsterka sveta a bronzová olympijská medailistka v slalome Šárka Strachová ukončila lyžiarsku kariéru.

28.03.2017 14:56 , aktualizované: 15:30
Šárka Strachová Foto: , ,
Šárka Strachová.
debata

Tridsaťdvaročná Češka, štvornásobná medailistka zo svetových šampionátov, to oznámila v utorok na tlačovej konferencii v Prahe.

„K rozhodnutiu ma viedol môj extrémny vnútorný pocit, že nastal správny okamih sa rozlúčiť. Nie je to otázka motivácie,“ povedala Strachová po svojej pätnástej sezóne vo Svetovom pohári.

Najväčší úspech v kariére prežila v roku 2007, keď vybojovala vo švédskom Aare titul majsterky sveta. Už o dva roky skôr získala bronz v talianskej Santa Caterine a medailovú sadu skompletizovala striebrom vo Val d'Isere v roku 2009. K tomu pridala ďalší bronz predvlani v Beaver Creeku. Na olympiáde zažiarila v roku 2010 vo Vancouveri, kde v slalome vybojovala bronz. Zo Svetového pohára má dve slalomová víťazstvá z Aspenu, kde vyhrala v rokoch 2008 a 2009.

Zvažovala ešte predĺženie kariéry o rok kvôli účasti na olympiáde v Pjongčangu. Aj v uplynulej sezóne patrila v slalome medzi špičku a mala by šancu na ďalšie stupne víťazov. „Olympiáda bola veľké lákadlo, ale vo Svetovom pohári už som si splnila v podstate všetky svoje ciele a priania a bolo ťažké mať lyžovanie ako prioritu. Čím ďalej, tým viac som sa naň musela nútiť silou vôle. Ak sú životné priority inde, nedala by som tomu sto percent a neodvádzala by som prácu naplno, tak som pocítila, že je okamih sa rozlúčiť,“ uviedla Strachová.

„Šárka moja, budeš mi chýbať! Prežili sme si toho spolu viac než dosť, aj ťažké chvíle, ale, samozrejme, najmä úsmevné a plné emócií. Prajem ti, aby si bola šťastná aj v druhej kapitole svojho života a, samozrejme, aj rovnako úspešná,“ rozlúčila sa Velez-Zuzulová so Strachovou prostredníctvom facebooku.

Prvé tri svetové medaily získala pod dievčenským menom Záhrobská a pod vedením otca Petra, ktorý ju a jej staršieho brata viedol od prvých krôčikov. Pred olympiádou vo Vancouveri sa s ním ale rozišla v zlom a dodnes spolu nehovoria.

Po olympijskom bronze v roku 2010 sa dlho výsledkovo trápila a spolupráca s Pavlom Šťastným nevyšla. V roku 2012 angažovala rakúskeho kouča Klausa Mayrhofera, ale ich spoluprácu oddialila v tom istom roku operácia nezhubného nádoru na mozgu.

zväčšiť Stupne víťazov v Záhrebe. Zľava Petra Vlhová,... Foto: Reuters, ANTONIO BRONIC
Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Záhreb, lyžovanie, Šárka Strachová Stupne víťazov v Záhrebe. Zľava Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová a Šárka Strachová.

Po chorobe sa úspešne vrátila do špičky a získala bronz na predminulých MS v Beaver Creeku. O svojej životnej ceste už nakrútila dokument s názvom Dve minúty života. Zhruba tak dlho trvá dvojkolový slalom žien, ktorých vo SP absolvovala 236.

České lyžovanie po tejto zime prišlo o dve dlhoročné opory. Už počas sezóny oznámil koniec reprezentačnej kariéry bežec na lyžiach Lukáš Bauer.

debata chyba
Viac na túto tému: #Šárka Strachová