Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zuzula: Rozhodla láska k lyžovaniu, nie Pjongčang

Už vlani mal dcéru pod súťažným svahom objať a pobozkať naposledy. Definitívne sa mal rozlúčiť so svetovým cirkusom, ktorého súčasťou je takmer dve desaťročia.

21.03.2017 06:00
Veronika Velez-Zuzulová, Timotej Zuzula, Jakub... Foto:
Veronika Velez-Zuzulová to so svojím tímom (zľava) manželom a trénerom Romainom Velezom, otcom a trénerom Timotejom Zuzulom a fyzioterapeutom Jakubom Hudákom potiahne ešte jednu sezónu.
debata (4)

Plán bol jednoznačný: zmieriť sa s tým, že veľký príbeh dospel k záveru a prijať pracovnú ponuku z Francúzska. Ležala mu na stole.

Rozhodnutie bolo len na nej

Lenže Timotej Zuzula (58) bude aj počas najbližšieho roka pripravovať jednu z najlepších lyžiarok sveta. Z úst dcéry Veroniky si vypočul rovnakú vetu, ako pred rokom v Jasnej: otec, ideme ďalej.

„Veronika sa ma pýtala na názor, no neodpovedal som jej. Myslím si, že je správne, aby sa v otázke svojej budúcnosti rozhodovala sama. Viete, športu sa venuje takmer tridsať rokov, prakticky celý život. Je jej obrovskou súčasťou. Preto nik nemôže za ňu povedať, či má v kariére pokračovať,“ vraví Zuzula.

Na rozhodnutie druhej najlepšej slalomárky z ostatných dvoch sezón Svetového pohára čakalo celé športové Slovensko. Definitívu dlho nepoznali ani jej najbližší. „Veronika to chcela zabaliť už vlani, no razom všetko zmenila. Počas tejto sezóny sme sa o jej najbližšej budúcnosti vôbec nezhovárali. Zaujali sme postoj, že všetko závisí len od nej. Boli sme pripravení na to, že budeme rešpektovať akékoľvek rozhodnutie. Chceli sme od nej len to, aby nám ho prezradila včas,“ hovorí tréner a otec v jednej osobe.

Neženie sa za slávou

Kedy padla definitíva?,,Až tesne pred finále Svetového pohára v Aspene. Priznám sa, že ja som chcel skončiť už oveľa skôr, ale Veroniku v jej úsilí maximálne podporím. Viem, že si uvedomuje, do čoho zase ideme. Je odhodlaná podstúpiť tvrdú prípravu, ísť cez bolesť. Verím, že sa rozhodla správne. To však zistíme až v októbri, keď budeme stáť na prahu novej sezóny," myslí si Zuzula.

Vo februári čaká na lyžiarky vrchol, nad ktorým bude žiariť pätica olympijských kruhov. Navyše, Veronike stále chýba individuálna medaila z veľkého podujatia.

Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová s... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
veronika vele-zuzulová, záhreb, korunka Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová s víťaznou korunkou.

Bol pre ňu olympijský Pjongčang najväčšou motiváciou pokračovať v kariére? „Nemyslím si to. Skôr chce ešte čosi dokázať vo Svetovom pohári. V prvom rade však ide o pocitovú záležitosť. Veronika ide ďalej najmä preto, že lyžovanie má stále veľmi rada, neženie sa za slávou,“ vysvetľuje Zuzula.

Ide o to, aký bude človek

Jeho dcéra má za sebou najlepšiu sezónu v kariére. Z desiatich slalomov Svetového pohára sa štyrikrát postavila na stupeň víťazov (raz vyhrala, trikrát obsadila druhú priečku). Zakaždým, keď dokončila preteky (sedem), sa vtesnala do elitnej pätice.

„Potešili ma všetky pódiové umiestnenia. Zo všetkých najviac akiste triumf v Záhrebe. Tieto preteky chce aspoň raz v kariére vyhrať každá lyžiarka,“ netají Zuzula. „Vrcholom však pre mňa bol okamih, keď jej na krk zavesili medailu z majstrovstiev sveta. Tá prebila všetko ostatné. Celé družstvo si ju zaslúžilo,“ dodáva.

Keby sa Velez-Zuzulová rozhodla pre ukončenie kariéry po tejto sezóne, rozlúčila by sa na vrchole. V pozícii druhej najlepšej slalomárky sveta. Neobáva sa Zuzula, že o rok už nemusí byť výkonnosť jeho zverenky na takej vysokej úrovni a definitívny odchod bude namiesto oslavných hlasov sprevádzať skôr trápenie? „Pozrite sa, toto vôbec nie je podstatné. Nie je to o tom, či Veronika skončí vo svojej poslednej sezóne na prvom či piatom mieste vo Svetovom pohári. Ide len o to, aký bude človek, či zostane aj naďalej normálna. Som presvedčený o tom, že sa nezmení,“ zakončil Zuzula.

Jeho dcéra prijala opäť veľkú výzvu – hodnú šampiónky. Neobáva sa bolesti. Z tlaku si už ťažkú hlavu nerobí. Riadi sa tým najlepším heslom: rob predovšetkým to, čo máš rada.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Timotej Zuzula #Pjongčang 2018