Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fourcade víťazne aj bez streliva, Dahlmeierová takmer dokonalá

Martin Fourcade rekordný šiesty raz v rade a Laura Dahlmeierová premiérovo získali celkové prvenstvo vo Svetovom pohári biatlonistov, sezóna 2016/2017 sa skončila v nedeľu v Osle-Holmenkollene.

20.03.2017 15:00
Martin Fourcade Foto: ,
Martin Fourcade.
debata

Francúzsky fenomén obhájil všetkých päť glóbusov (kompletne si ich uchmatol aj v sezóne 2012/2013) a triumfoval v nadpolovičnej väčšine súperení: patrilo mu ich 14 z 26. Nemka mala reálne na dosah rovnako dokonalú krištáľovú súpravu, ale na derniére v nórskej metropole vybuchla v šprinte a napokon neodolala náporu českej predchodkyne na bilančnom tróne Gabriely Koukalovej ani v pretekoch s hromadným štartom.

„Mala som šancu na všetky glóbusy. Žiaľ, neklaplo to. Napriek tomu je to pre mňa úžasná sezóna,“ pripomenula pre ARD 23-ročná Dahlmeierová, ktorá na februárových MS v rakúskom Hochfilzene dosiahla medailovú zbierku 5–1–0.

O päť rokov zrelší Martin Fourcade v poslednej chvíli odsunul za seba Nemca Simona Schemppa v hodnotení „mass-štartu“. V Osle si pritom zabudol pribaliť strelivo, na prvej položke mu ho musel podať štáb, na zvyšných rozhodcovia.

Češka Gabriela Koukalová,  Nemka Laura... Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Gabriela Koukalová, Nemka Laura Dahlmeierová, Francúzska Anais Chelierová, biatlon Češka Gabriela Koukalová, Nemka Laura Dahlmeierová (vľavo) a Francúzska Anais Chelierová (vpravo) na stupňoch pre víťazov.

Francúz prišiel o vyše dvadsať sekúnd a čelil hrozbe diskvalifikácie z prvého miesta. Jury k nej však nepristúpila.

„Na štarte som urobil obrovskú chybu, keď som si nenaplnil ‚magazíny‘. Následne som chcel všetkým dokázať, že to je môj deň. Ak by mi aj odňali prvenstvo, vedel by som, že som si ho zaslúžil,“ povedal pre web Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) renomovanejší z bratov Fourcadovcov.

Martin Fourcade už 10. marca vo fínskom Kontiolahti osamel na čele historického poradia mužov podľa počtu triumfov v jednom súťažnom ročníku pred legendárnym Nórom Olem Einarom Björndalenom, ktorý nazbieral tucet úspechov v sezóne 2004/2005. Na Fourcadove pomery (4–1–0 v Osle 2016) rodákovi z Perpignanu nie k úplnej spokojnosti vyšli MS, musel sa uspokojiť so zbierkou 1–2–2 vrátane štafiet, zvíťazil akurát v stíhačke.

Fourcade utvoril rekord aj podľa počtu bodov – nazhromaždil ich 1322. Najhorším výsledkom preňho bolo ôsme miesto v šprinte v Oberhofe. Len štyrikrát chýbal na stupňoch. Medzi ženami sa v celkovom hodnotení šesťkrát bez prerušenia presadila Švédka Magdalena Forsbergová v rokoch 1997 – 2002. V ročníku 2000/2001 rovnako ako Francúz dala dokopy 14 individuálnych triumfov.

Fourcade si vo svojej kariére vybojoval 26 glóbusov (6+20), čo je o jeden viac ako Björndalen (25 – 6+19). Na konte má 63 zohľadnených úspechov, čím o 31 zaostáva za Nórovou hodnotou 94, v tomto smere sa teda ešte musí činiť dve-tri sezóny pri nastolenom tempe.

Vice-panovníkmi 2016/2017 sú Rus Anton Šipulin a spomenutá Koukalová. Bratovi Anastasie Kuzminovej na to stačili dva triumfy, charizmatická Češka sa presadila päťkrát. „V lete musím tvrdo popracovať na streľbe, aby som v nasledujúcej sezóne mohol zbierať viac úspechov,“ vyhlásil Šipulin s výhľadom na olympijskú sezónu. „Od prvých metrov som si hovorila, že si preteky zabehnem len tak v pokoji, pozriem sa, kto mi fandí a potom miniem všetky rany, takže ani nebudem musieť ísť na stíhačku,“ so smiechom referovala uťahaná Koukalová po piatkovom šprinte so senzačným vyústením, citoval ju portál iDnes.cz.

Charizmatická Češka však dokázala, že si vie počínať aj nevľúdne, ak na to vidí dôvod. Nepodala ruku gratulujúcemu prezidentovi IBU Andersovi Bessebergovi: „Ten človek dávno nemá vo svojej funkcii čo robiť. Ak by mal sebareflexiu, odišiel by. Jemu už nejde o športovcov, o naše práva ani o to, aby sme mali férové podmienky. Už mu ide výhradne o seba, s čím nemôžem súhlasiť.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Fourcade #Laura Dahlmeierová #Svetový pohár v biatlone