Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tam, kde Stenmark končil, Shiffrinová začne

Legendárny Ingemar Stenmark tu oslávil posledné zo svojich 86 víťazstiev vo Svetovom pohári. Ona si na rovnakom mieste s najväčšou pravdepodobnosťou po prvý raz v kariére nasadí na hlavu korunu pre kráľovnú lyžiarskych zjazdoviek.

15.03.2017 14:00
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Šťastná Mikaela Shiffrinová.
debata

Pre Mikaelu Shiffrinovú bude najbližšia nedeľa nezabudnuteľná. Americká superhviezda sa v 22 rokoch po prvý raz dočká celkového triumfu vo Svetovom pohári. V Aspene, v dejisku veľkého finále, si preberie veľký krištáľový glóbus.

Iný scenár je nepravdepodobný, priam neprípustný. Shiffrinová má totiž pred Slovinkou Ilkou Štuhecovou luxusný náskok 378 bodov. V hre je záverečných 400. „Predstava, ako si Mikaela preberá veľký krištáľový glóbus, je krásna. Navyše, na tomto mieste. Lepšie to vyjsť ani nemohlo,“ hovorí Mike Day, Shiffrinovej tréner.

Jeho zverenka si užije výnimočné okamihy pred zrakmi rodiny, známych, priateľov. Aspen sa nachádza len 60 kilometrov (vzdušnou čiarou) od Vailu, rodiska Shiffrinovej. „Samozrejme, nechceme vopred nič zakríknuť. Predsa len, domáce prostredie neprináša iba výhody, ale aj zvýšený tlak. Sú tu rôzne iné prvky, ktoré nemusíme riešiť, keď sme ďaleko od domova. Mikaela je však tvrdá profesionálka. Viem, že urobí všetko tak, aby bola napokon spokojná,“ tvrdí Day pre aspentimes.com.

Z jeho slov cítiť sebavedomie, suverenitu. Napokon, taká Shiffrinová je. Navyše, keď súperila so svetovou elitou v Aspene vlani, bola o niekoľko tried lepšia. Vyhrala oba slalomy, úvodný s rekordným náskokom pred druhou v poradí (Slovenkou Veronikou Velez-Zuzulovou) – 3,07 sekundy.

Shiffrinovej sa môže pokojne stať, že keď v coloradskom stredisku vykročí na pódium, bude potrebovať pomoc. Toľko trofejí nemusí v rukách udržať. Naisto jej do nich po štvrtý raz vložia malý glóbus pre najlepšiu slalomárku sezóny (zdolala Velez-Zuzulovú, ktorá má istotu druhého miesta). S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj veľký glóbus. V hre je stále aj o prvenstvo v obrovskom slalome. Na Francúzku Tessu Worleyovú stráca dostihnuteľných 80 bodov (víťazka berie 100).

Finále Svetového pohára sa na americký kontinent vracia po dvadsiatich rokoch. Oddnes do nedele uvidia fanúšikovia deväť disciplín (štyri mužské, rovnaký počet ženských, jednu zmiešanú). Právo štartu má v každej z nich 25 najlepších pretekárov doterajšieho priebehu sezóny, juniorskí majstri sveta a lyžiari, ktorí dosiaľ nazbierali minimálne 500 bodov.

Pozornosť slovenských priaznivcov sa zameria na víkend. V sobotu sa uskutoční ženský slalom (v priamom prenose RTVS), v ktorom sa predstaví Velez-Zuzulová s Vlhovou. Na mladšiu zo Sloveniek čaká v nedeľu aj obrovský slalom.

Program finále SP
Streda: zjazd mužov i žien, štvrtok: super G mužov i žien, piatok: tímové preteky, sobota: slalom žien (Velez-Zuzulová, Vlhová), obrovský slalom mužov, nedeľa: obrovský slalom žien (Vlhová), slalom mužov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová