Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Björgenová sa stala po tretí raz šampiónkou v skiatlone. Medzi mužmi vyhral Usťugov

Majsterkou sveta v skiatlone na šampionáte v klasických lyžiarskych disciplínach vo fínskom Lahti sa stala Nórka Marit Björgenová.

25.02.2017 12:34 , aktualizované: 15:44
Marit Björgenová Foto: ,
Marit Björgenová.
debata (3)

V pretekoch všestrannosti na 7,5 km klasickou a 7,5 km voľnou technikou 36-ročná veteránka zdolala o 4,8 s domácu favoritku Kristu Pärmäkoskiovú a o 32 s Švédku Charlotte Kallovú. Jediná Slovenka Alena Procházková obsadila v 50-člennej konkurencii 34. miesto s odstupom 4:03,5 min.

Legenda behu na lyžiach Björgenová vybojovala pätnástu medailu z majstrovstiev sveta, v skiatlone dovŕšila víťazný hetrik. Predtým zvíťazila v Osle 2011 a Val di Fiemme 2013. Obhajkyňa titulu z Falunu 2015, ďalšia Nórka Therese Johaugová, v Lahti chýba pre pozitívny dopingový test a nútené stop a celú sezónu.

Už úvodný kilometer klasickej časti pretekov naznačil, kto bude tvrdiť muziku. Na čele sa po dvoch-troch kilometroch sformovala štvorica favoritiek v zložení Björgenová, Wengová, Kallová a Pärmäkoskiová, ktorá si utvorila náskok 10 sekúnd.

Slovenka Procházková bola na 3,75 km s odstupom 33,3 s na 24. mieste. Prezúvanie na 7,5 km najlepšie vyšlo domácej favoritke Pärmäkoskiovej, za ktorou s minimálny odstupom 1–2 sekúnd nasledovalo nórsko-švédske duo Wengová – Kallová. Veteránka Björgenovej prezutie trvalo o čosi dlhšie, ale manko 5 sekúnd nič neznamenalo. Odstup Procházkovej sa zvýšil na 1:28,9 min a prezúvala na 29. priečke.

Vo voľnej, resp. korčuliarskej technike si od začiatku najlepšie počínali Björgenová a Parmakoskiová. Nórka a Fínka výrazne odskočili zostávajúcemu tandemu na čele pretekov a na konci prvého okruhu, čiže na 11,25 km už mali pred Kallovou a Wengovou náskok 28,6 s.

Slovenka Procházková bola s mankom 2:34,4 min na 31. mieste. Rozhodujúci krok na ceste za zlatou medailou urobila Björgenová v poslednom krátkom stúpaní pred príchodom na štadiónom, keď ušla Pärmäkoskiovej na 3–4 sekundy a v nasledujúcom klesaní a cieľovej rovinke už svoj náskok udržala. Procházková v závere pretekov nabrala ďalšiu minútu a pol odstupu od najlepších a napokon finišovala ako tridsiata štvrtá s vyše 4-minútovým rozdielom.

Skiatlon (7,5 klasicky + 7,5 km voľne): 1. Marit Björgenová (Nór.) 37:57,5 min, 2. Krista Pärmäkoskiová (Fín.) +4,8 s, 3. Charlotte Kallová (Švéd.) +32,0, 4. Nathalie von Siebenthalová (Švaj.) +1:05,0, 5. Heidi Wengová (Nór.) +1:05,1, 6. Teresa Stadloberová (Rak.) +1:05,4,…34. Alena Procházková (SR) +4:03,5

Usťugov kráľom skiatlonu, Sundby prišiel o paličku

Skiatlon mužov na majstrovstvách sveta v klasickom lyžovaní vo fínskom Lahti ovládol Rus Sergej Usťugov. V náročnej kombinácii 15 km klasicky a 15 km voľne Usťugov zdolal nórskeho favorita Martina Johnsruda Sundbyho o 6,7 s. Súboj o bronz pre seba rozhodol ďalší nórsky reprezentant Finn Haagen Krogh, ktorý zaostal o 31,8 s.

Dvadsaťštyriročný Usťugov, ktorý v januári suverénne ovládol Tour de Ski, získal prvé individuálne zlato na majstrovstvách sveta. Pomohlo mu aj nečakané zlyhanie jeho hlavného konkurenta Sundbyho, ktorý v snahe predstihnúť Usťugova v záverečnom ostrom stúpaní spadol, prišiel o pravú paličku a kým sa dostal do tempa s náhradnou, odhodlaný Rus mu ušiel. Usťugov mal doteraz v zbierke z MS iba štafetový bronz z MS 2013 vo Val di Fiemme. Slováci v 68-člennej konkurencii chýbali.

„Keď Martin spadol, pochopil som, že nemám na čo čakať. Zaujímalo ma len jediné – vyžmýkať zo seba zvyšky síl, nepustiť túto šancu z rúk a získať zlato. Keď sme vbehli do posledného okruhu, môj súper spomalil a taktizoval. Vedel som, že má dosť síl a že je to len hra z jeho strany. Neskôr sa snažil viackrát nastúpiť, ale zakaždým som to zvládol. Tento víťazný pocit je krásny,“ cituje Usťugova portál championat.com.

„Bol to šialený a napätý súboj takmer až do konca. Zaútočil som v poslednom kopci a z toho, čo sa stalo, nemôžem viniť nikoho iba seba. Keď idé o všetko, zapájate ruky a nohy a potom sa stane niečo také. Náš súboj s Usťugovom bol veľkou školou pre nás oboch,“ cituje Sundbyho portál nórskeho periodika VG.

Od začiatku mužského skiatlonu sa o tempo starali silní Rusi na čele s Usťugovom, dobre im však sekundovali Nóri. Po necelých desiatich kilometroch klasickej časti zostala vpredu silná 27-členná skupina, v ktorej nechýbali nórski, ruskí čí švédsky favoriti. Pozorne sa strážili a pred zvyškom konkurenciu si utvorili náskok 15 sekúnd. Pri prezutí lyží na 15. km bol prvý Kanaďan Alex Harvey o 1,7 s pred Nórom Sjurom Röthem a 1,8 s pred Nemom Florianom Notzom. Na „korčuliarskej“ časti začali vpredu zaberať najmä Rus Usťugov a Nór Sundby.

Po 20 km mali náskok vyše 10 sekúnd pred konkurentmi, dvadsiatka pretekárov za nimi bola rozťahaná do 23 sekúnd. Na jej konci už tempu nestíhal jeden z favoritov Švéd Calle Halfvarsson, Päť kilometrov pred koncom malo duo Usťugov – Sundby na čele k dobru už takmer pol minúty pred konkurentmi a pred posledným okruhom bol zjavné, že o zlato si to rozdajú títo dvaja.

V záverečných 3 km Usťugov držal tempo a Sundby sa snažil nastupovať. Neúspešne. Keď sa už zdalo, žeby sa v náročnom stúpaní pred záverečným zjazdom na štadión predsa len mohol dostať pred Rusa, spadol a bez paličky mal po nádejach na titul.

Skiatlon mužov (15 km klasicky + 15 km voľne): 1. Sergej Usťugov (Rus.) 1:09:16,7 h, 2. Martin Johnsrud Sundby +6,7 s, 3. Finn Haagen Krogh +31,8, 4. Sjur Röthe (všetci Nór.) +33,1, 5. Alex Harvey (Kan.) +33,3, 6. Didrik Tönseth (Nór.) +33,5, 7. Marcus Hellner (Švéd.) +33,7, 8. Andrej Larkov (Rus.) +36,1, 9. Lari Lehtonen (Fín.) +37,2, 10. Giandomenico Salvadori (Tal.) +37,3

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Marit Björgenová