Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V šprintoch triumfovali Fallová a Pellegrino

Nórka Maiken Caspersen Fallová a Talian Federico Pellegrino sa stali vo štvrtok premiérovo majstrami sveta v šprinte voľnou technikou, úvodnej súťažnej disciplíne MS v klasických lyžiarskych disciplínach vo fínskom Lahti.

23.02.2017 19:10
Maiken Caspersen Fallová Foto:
Maiken Caspersen Fallová.
debata

Dvadsaťšesťročná Fallová zvíťazila vo finále suverénne systémom štart-cieľ, keď ani na okamih nepustila pred seba žiadnu zo súperiek. V cieli mala niekoľkometrový náskok pred konkurenciou. Ďalšie dve miesta na stupňoch pre víťazky značne prekvapujúco obsadili Američanky. Striebro si vybojovala Jessica Digginsová a bronz Kikkan Randallová. Líderka Svetového pohára 2016/2017 Fallová pridala prvý titul svetovej šampiónky k zlatej olympijskej medaile zo Soči 2014.

Obhajkyňa triumfu z Falunu 2015 Nórka Marit Björgenová skončila svoju púť už vo štvrťfinále, švédska favoritka Stina Nilssonová pred­časne vypadla z medailového boja po páde v semifinále. Slovenská reprezentantka Alena Procházková nepostúpila z kva­lifikácie do vyraďovacej časti šprintu. Procházková smolne obsadila tridsiatu prvú, čiže prvú nepostupovú priečku. Za poslednou postupujúcou – Slovinkou Anamarijou Lampičovou – zaostala iba o dve stotinky sekundy.

„Je to smutné pre nás všetkých, ale najmä pre pretekárku. Alena urobila v príprave maximum pre dobrý výsledok a vôbec sme nerátali s tým, že bude chýbať v najlepšej tridsiatke. Jednoznačne mala na postup, ale v našom športe, teda najmä v šprintoch, je to niekedy ešte tesnejšie ako v zjazdovom lyžovaní,“ uviedol tréner Ján Valuška. „Teraz budeme zvažovať, či nevypustíme štart v skiatlone a pôjdeme iba desiatku klasicky, kde je predsa len väčšia šanca na dobrý výsledok. Alena má dlhodobejší problém s achilovkou a klasiku dosť dlho netrénovala,“ do­dal.

Líder Svetového pohára v šprinte Pelle­grino zvíťazil vďaka skvelému finišu, keď v cieľovej rovinke o dĺžku lyží predstihol ruského „tempára“ Sergeja Usťugova. Bronz pre Nórsko vybojoval Johannes Hösflot Klaebo. Jeho krajan a obhajca titulu Petter Northug v závere finále nestačil na vražedné tempo Usťugova a skončil s odstupom vyše 12 sekúnd piaty. Z trojice Slovákov v kvalifikácii skončil najlepšie Miroslav Šulek. Zo 64. miesta mal však k postupu do vyraďovacej časti poriadne ďaleko.

debata chyba
Viac na túto tému: #beh na lyžiach #MS v klasickom lyžovaní 2017