Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velez-Zuzulová: Poplakala som si. Náš šport je drastický

Keď schádzala dole hotelovými schodmi, oči sa jej leskli. Otázkam však čelila hrdinsky, slzu nevypustila. Pre Veroniku Velez-Zuzulovú (32) mala byť sobota 18. februára 2017 jedným z najkrajších dní v bohatej kariére. Namiesto medaily z majstrovstiev sveta jej však nemilosrdne naliala smútok do duše.

18.02.2017 18:36
Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová.
debata (6)

„Keď som sa stretla s otcom a manželom, povedali sme si jediné: škoda. Na viac nebol dôvod,“ hovorila novinárom najlepšia zjazdová lyžiarka v slovenských dejinách. Očakávaný slalom v St. Moritzi sa pre ňu skončil zaváhaním v druhom kole, ktoré nedokončila.

Úvodné pocity ste už vstrebali. Aké vo vás prevládajú približne dve hodiny po pretekoch?
Poplakala som si a už mi je o čosi lepšie. Sklamanie však stále pociťujem. Nejaký čas vo mne ešte pretrvá.

Aká myšlienka vám prebleskla hlavou, keď ste sa dopustili osudnej chyby?
Bol to hrozný pocit. V takej chvíli si uvedomíte, že je po všetkom a už nič nemôžete napraviť. Práve v tom je náš šport drastický. Keby som bola maratónec, tak do cieľa s veľkou pravdepodobnosťou dobehnem. Lenže pri lyžovaní je riziko nedokončenia pretekov priveľké, čo sa potvrdilo.

Zanalyzovali ste si už kritický okamih?
Áno, ale špicara môžete vyhodnotiť veľmi ťažko. Viete, keby som spadla na vnútornej lyži, vedela by som, že som mala zostať na vonkajšej. Dopustila som sa však tradičnej slalomárskej chyby. Takých urobí každý lyžiar počas kariéry neúrekom.

Slalom na majstrovstvách sveta v St. Moritzi Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Víťazka Mikaela Shiffrinová v cieli 2. kola...

Poraďte, čo najlepšie prelieči takéto veľké sklamanie?
Hm, budem predovšetkým v kruhu rodiny a kamarátov. Keď prídem domov, trochu si oddýchnem, potom začnem trénovať. Verím, že postupom času to bude v poriadku.

Mrzelo by vás viac, keby ste prišli do cieľa, no neboli by ste v najlepšej trojici pretekárok?
Zrejme áno. Keby som šla na istotu a skončila na štvrtom mieste, škrelo by ma to. Takto viem, že som do toho dala všetko, no nevyšlo to. S tým nič nenarobím.

Čo ste si povedali s otcom a manželom?
Len jediné: škoda. Na viac nebol dôvod.

Ovplyvní tento neúspech vaše rozhodovanie o ukončení kariéry? Pokúsite sa o zisk veľkej medaily na budúcoročných olympijských hrách v Pjongčangu?
Teraz sa k tomu určite nebudem vyjadrovať. Čaká ma záver sezóny, sústredím sa len na ten. Všetci sa včas dozviete, akou cestou sa bude môj život uberať.

S akými pocitmi odchádzate zo svojich siedmich a záverečných majstrovstiev sveta?
Ťažko povedať. Vďaka tímovej súťaži bude konečne pri mojom mene napísané, že som držiteľkou cenného kovu z majstrovstiev sveta. Na skúsenosť zo slalomu sa pokúsim čo najrýchlejšie zabudnúť. Aj keď viem, že nejaký čas ma to ešte bude mrzieť. Mala by som myslieť na to, že som druhá najlepšia slalomárka sveta. Ak si túto pozíciu udržím, budem po sezóne hovoriť, že bola výborná.

Pomýšľate ešte na zisk malého glóbusu zo Svetového pohára? Nádej naň stále žije, hoci je minimálna…
Absolútne nie. Mikaela Shiffrinová je výnimočná pretekárka a je nepravdepodobné, že zaváha.

Ako vnímate štvrté miesto Petry Vlhovej?
Som rada, že sa jej podaril veľmi kvalitný výsledok. Verím, že medailu si z majstrovstiev sveta odnesie častejšie ako ja. Z celého srdca jej to prajem.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová