Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trávim s ňou 250 dní v roku. Veronika mi je ako sestra, tvrdí Jakub Hudák

Len málokto pozná jej telo lepšie ako on. Stará sa oň s maximálnou zodpovednosťou. Dbá na to, aby aj v pokročilom športovom veku poslúchalo a bolo schopné konkurovať svetovej špičke. Jakub Hudák (29) je jedným z dôležitých mužov Veroniky Velez-Zuzulovej. V tíme slovenskej zjazdovej lyžiarky plní úlohu fyzioterapeuta.

18.02.2017 10:00
Veronika Velez-Zuzulová Foto:
Veronika Velez-Zuzulová a Jakub Hudák.
debata

„Máme spolu blízky vzťah. Pri masáži povie veľa ona, ale aj ja. Zhovárame sa o mnohých veciach. O športe, o babách, o pikoškách z jej lyžiarskeho sveta,“ vraví muž, ktorý sa staral aj o olympijských šampiónov Mateja Tótha a Anastasiu Kuzminovú.

Ako dlho už spolupracujete s Velez-Zuzulovou?
Začali sme spolu v júni 2015. K prvému kontaktu však prišlo v Hintertuxe – pred olympiádou v Soči 2014. Tam som spoznal aj Petru Vlhovú a bratov Žampovcov. Vtedy som sa staral ešte aj o Petru, no keďže dievčatá už netrénujú spolu, tak sa venujem len Veronike. Inak by to zladiť nešlo.

Ako vyzerá deň fyzioterapeuta jednej z najlepších lyžiarok sveta?
Tak ako v každom tíme, aj v našom je fyzioterapeut zaangažovaný do celého dňa. Ráno idem s trénermi na trať, spolu ju upravujeme. Tým, že moje lyžiarske schopnosti sa zlepšili, tak im pomáham už aj s náročnejšími vecami. S Veronikou som teda počas celého dňa. Z kopca odchádzame o čosi skôr ako zvyšok tímu. Ideme sa totiž venovať regenerácii.

Ste tým, kto najlepšie pozná Veronikino telo?
(smiech) To asi nie. Predsa len, má manžela, ten by mal mať o ňom lepší prehľad. Sú stále spolu – doma, na svahu, takže sa poznajú dokonale.

Je Veronika najstaršou zverenkou, akú ste mali?
Myslím si, že áno. Prečo?

V minulosti ste totiž pomáhali aj Vlhovej. Je rozdiel dávať dokopy telo 21-ročnej a 32-ročnej športovkyne?
Je to individuálne. Niektorí mladí športovci nevedia, čo potrebujú. Veronika je natoľko skúsená, že zakaždým vie, čo chce. U staršieho športovca je nevýhoda, že jeho telo sa pomalšie zregeneruje. Mladší však potrebujú viac motorických cvičení.

Dodržiava Veronika poctivo všetky vaše rady?
Samozrejme, je nesmierne zodpovedná.

V akom stave je v súčasnosti jej telo?
Aj laik vie poľahky posúdiť, ako na tom je. V ostatných dvoch sezónach má skvelé výsledky. Oklieštila počet pretekov, čo jej pomohlo. Predsa len, vek sa nedá zastaviť. Musí sa správať tak, ako každý športovec po tridsiatke.

Aký podiel máte na úspechoch vašej zverenky?
Som len časť mozaiky. Je to o celom tíme. Keď si každý urobí svoju robotu najlepšie ako vie, tak sa dostavia aj výsledky. Mojou úlohou je udržiavať telo funkčné. Najväčšia ťarcha však leží na Veronike. Potom sme my ostatní – tréneri, servisman, fyzioterapeut. Veľmi dobre spolu vychádzame, nikto sa nepovyšuje. Všetci sme na rovnakej úrovni.

Má Veronika predpoklady na to, aby jej telo ešte zopár sezón vydržalo záťaž špičkového športovca?
Možné to je – z fyzického hľadiska. Nesmie jej však chýbať motivácia. Sezóna je totiž zakaždým natoľko náročná, že človeka vyčerpá fyzicky i psychicky. Preto sme mali končiť už aj po lanskej sezóne. Lenže znovu príde leto, zasvieti slnko a ide sa ďalej.

Koľko dní do roka trávite po boku Veroniky?
Robil som si záznamy a vyšlo mi to tak, že minulý rok sme spolu strávili viac ako 250 dní.

To znamená, že máte spolu blízky vzťah…
Samozrejme. Inak by to nešlo. Dá sa povedať, že Veronika mi je ako sestra.

Staráte sa okrem jej tela aj o dušu? Ste počas masáží bútľavou vŕbou?
Určite. Každý športovec má k fyzioterapeutovi blízko. Pri masáži povie veľa ona, ale aj ja. Zhovárame sa o mnohých veciach. O športe, o babách, o pikoškách z jej lyžiarskeho sveta.

Ako by ste charakterizovali Veroniku po ľudskej stránke?
Je to vyzretá žena. Je zodpovedná, poctivo dodržiava harmonogramy. Typická je pre ňu ústretovosť. Preto náš vzťah nie je založený len na systéme pracovník – klient.

Vraj vám počas vašich návštev vo Francúzsku zvykne aj navariť…
Blízkych ľudí si Veronika nesmierne váži. Keď sme u nej, pozve nás na zákusok, zaplatí pivo, hoci ona alkohol nepije. Doma nám navarí cestoviny, mäso na rôzne spôsoby. A ide jej to veru dobre. Kuchárske schopnosti si zlepšila (smiech).

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #MS v alpskom lyžovaní #jakub hudák