Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nervozita? Nebude väčšia ako v Jasnej, tvrdí Velez-Zuzulová

Posledná šanca. No najväčšia. Veronika Velez-Zuzulová sa v sobotu naposledy predstaví na majstrovstvách sveta. Veľký príbeh, ktorý pred šestnástimi rokmi rozpísala v St. Antone, uzavrie najlepšia zjazdová lyžiarka slovenskej histórie v St. Moritzi. Lúčiť sa chce na vrchole - s medailou na krku.

17.02.2017 23:00
Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová.
debata (1)

„Viem, že ľudia očakávajú veľa. Ešte sa ani nepostavím na štart a už mi budú vešať na krk medailu,“ pousmeje sa. „Každý si však musí uvedomiť, že ide len o šport. V ňom nikdy nie je nič isté. Obzvlášť v lyžovaní, ktoré vie byť nesmierne zradné,“ dodáva 32-ročná Bratislavčanka pred slalomom.

Počíta sa len medaila

Na štart sa postaví v pozícii druhej najlepšej slalomárky sezóny (tak dobre na tom pred majstrovstvami sveta dosiaľ nikdy nebola). A jednej z najvážnejších adeptiek nielen na cenný kov, ale i na zlato. Súboj Slovenky s americkou hviezdou Mikaelou Shiffrinovou by mal patriť k ozdobám šampionátu.

„Sľúbiť nič nemôžem. Viem len to, že som sa pripravila najlepšie, ako som vedela. Cítim sa dobre, vládne okolo mňa veľká pohoda. Keby som tvrdila, že nemyslím na medailu, klamala by som. Viete, tu nejde o body do Svetového pohára, počíta sa len umiestnenie v najlepšej trojke,“ vraví Velez-Zuzulová.

Jeden kov jej už vo Švajčiarsku na krk zavesili – striebro z tímovej súťaže. Veľká individuálna medaila však v zbierke Velez-Zuzulovej stále chýba. Najbližšie k nej bola na predošlom šampionáte v Beaver Creeku. Zo slalomu brala štvrté miesto (za bronzovou Češkou Šárkou Strachovou zaostala o 17 stotín sekundy).

„Stojím pred poslednou možnosťou. Nervozitu však na sebe nebadám. V ostatných dvoch rokoch sa po psychickej stránke cítim výborne. A napokon, výraznejší tlak, s akým som sa musela vyrovnať pred rokom v Jasnej, už pociťovať nemôžem,“ tvrdí Velez-Zuzulová s pokojným hlasom.

Do dejiska šampionátu pricestovala opäť včera. Zo svojho francúzskeho domova to má totiž do St. Moritzu na skok – dve hodiny cesty autom.

Prvý útok Vlhovej

Popri nej budú slovenskí fanúšikovia držať palce aj Petre Vlhovej. O jedenásť rokov mladšia pretekárka taktiež patrí k hlavným ašpirantkám na medailu. „Verím, že po pretekoch budeme všetci spokojní. Stane sa tak vtedy, keď predvediem to, na čo mám,“ hovorí rozvážne rodáčka z Liptovského Mikuláša.

Zatiaľ čo pre Velez-Zuzulovú je to posledná šanca na individuálnu medailu z majstrovstiev sveta, pre Vlhovú reálne prvá. Kým v Schladmingu 2013 a Beaver Creeku 2015 len zbierala skúsenosti, v súčasnosti už patrí v najtočivejšej disciplíne k svetovým hviezdam.

Prvá slalomárka sa vydá na trať o 9.45 (druhé kolo sa začne o 13.00). Tvrdú bitku o predposlednú zbierku medailí z tohtoročných majstrovstiev sveta môžete sledovať v priamom prenose RTVS. Šampionát zajtra uzatvoria slalomári.

Veronika Velez-Zuzulová na MS
St. Anton 2001: nedokončila 1. kolo slalomu, 34. v obrovskom slalome, Santa Caterina 2005: nedokončila 1. kolo slalomu, Aare 2007: 9. v superkom­binácii, 21. v obrovskom slalome, 13. v slalome, Garmisch-Partenkirchen 2011: 15. v obrovskom slalome, 10. v slalome, Schladming 2013: 7. v slalome, Beaver Creek 2015: 4. v slalome, St. Moritz 2017: 2. v tímovej súťaži.

Petra Vlhová na MS
Schladming 2013: nedokončila 1. kolo slalomu, Beaver Creek 2015: 30. v obrovskom slalome, 44. v slalome, St. Moritz 2017: 2. v tímovej súťaži, 8. v obrovskom slalome.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #MS v alpskom lyžovaní