Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rajčan: Keď sa spojíme, sme schopní veľkých vecí

Tak ako tisíce Slovákov, aj on strávil utorňajšie popoludnie pred televíznou obrazovkou. A prežíval silné emócie. Obrovské napätie vystriedala dovtedy nepoznaná radosť.

14.02.2017 17:56
Tereza Jančová, Veronika Velez-Zuzulová, Petra... Foto: ,
Slovenskí lyžiari pózujú so striebornými medailami. Zľava Tereza Jančová, Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Andreas Žampa, Matej Falat a Adam Žampa.
debata (1)

„Na diaľku som nášmu skvelému tímu vzápätí po jeho fantastickom úspechu poslal len dve slová: obrovská gratulácia,“ vraví bývalý reprezentant Michal Rajčan (36), šéf Úseku alpských disciplín, ktorý spadá pod Slovenskú lyžiarsku asociáciu.

Aké pocity ste prežívali bezprostredne po výnimočnom úspechu?
Takéto niečo sme veru ešte nezažili. Bolo skvelé sledovať, ako každý z členov tímu prikladá ruku k dielu a ich veľkú motiváciu. Dievčatá potvrdili, že patria k absolútnej svetovej špičke, zahanbiť sa však nedali ani chalani. Prekvapili všetkých.

Čo priviedlo Slovákov k senzačnému titulu vicemajstrov sveta?
Tímová súdržnosť. Úspech závisel od výkonu každého pretekára. Každá jazda bola nesmierne dôležitá. Veronika s Petrou by bez pomoci chlapcov neuspeli, čo ešte výraznejšie platí aj opačne. Všetko vyšlo skvele, jednotlivé veci zapadli do seba takmer ideálne.

Tím pozostával zo štyroch pretekárov. Súhlasíte však, že základ úspechu položili ženy?
Potvrdili to, čo sa od nich očakávalo. Vyhrali všetky svoje jazdy s dostatočným náskokom. Dvojicu Velez-Zuzulová, Vlhová nám môže závidieť celý lyžiarsky svet. Každá krajina, aj tie najväčšie veľmoci, by chceli mať takýto silný pár.

Čo vravíte na výkony Mateja Falata? Od neho len málokto čakal, že vyhrá dve jazdy, v ktorých bol jednoznačným outsiderom…
Tréneri zvolili správnu taktiku, ale aj nasadenie jednotlivých pretekárov do súťaže. Štatistika dokazuje, že Matej s Andreasom jazdili porovnateľné časy – približne na rovnakej úrovni. Rozdiel bol len v tom, akého súpera mali. To však neznižuje Matejov výkon. S tlakom sa vyrovnal obdivuhodne, aj v mladom veku jazdil rutinérsky. To isté platí o Andreasovi. Napokon, aj vďaka jeho času sme v semifinále uspeli v súboji so Švajčiarmi. Obaja v každej jazde zo seba vydali všetko.

Predseda ÚAD Michal Rajčan. Foto: SITA, Marek Mrvis
Michal Rajčan Predseda ÚAD Michal Rajčan.

V tíme chýbal pre zranenie Adam Žampa. Nemali ste obavy, že bez neho nebudú mať Slováci v mužskej časti dostatok kvality?
Od začiatku sme chceli postaviť najlepší tím, aký vieme. Jeho zostava vznikala až priamo na mieste, na základe situácie. Adam síce súťažiť nemohol, no Matej ho skvele zastúpil.

Pred každým súbojom prehadzoval Timotej Zuzula poradie pretekárov. Aké mal z pozície šéftrénera možnosti?
Tým, že sme boli zakaždým nižšie nasadeným tímom, museli sme na tabuľu ukladať meno pretekára prví. Až potom sa rozhodoval súper. Preto musel Timo Zuzula určiť správne poradie, aby sme boli v čo najvýhodnejšej situácii.

Čo znamená tento úspech pre slovenské zjazdové lyžovanie?
Najmä jedno: keď sa spojíme, vieme dokázať veľké veci.

Je striebro z tímovej súťaže len predkrmom pred sobotňajším ženským slalomom?
Všetci urobili pre úspech maximum. Verím, že im táto medaila dodá pokoj, ale aj mimoriadne potrebné sebavedomie. Každý sa pripraví na svoju súťaž najlepšie, ako vie. V lyžovaní však nie je nič vopred garantované. Každopádne, dievčatá si akiste uvedomujú, že môžu dosiahnuť ďalší veľký úspech. Verím, že im to vyjde.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #Andreas Žampa #Matej Falat #Michal Rajčan