Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiari majú tretie zlato, Ärni ovládol kombináciu

Švajčiarska zlatá žatva na svetovom šampionáte v alpských lyžiarskych disciplínach v St. Moritzi pokračuje. Luca Ärni sa v pondelok nečakane stal majstrom sveta v alpskej kombinácii a získal už tretie zlato pre usporiadateľskú krajinu.

13.02.2017 12:18 , aktualizované: 15:30
Luca Ärni Foto: ,
Luca Ärni.
debata

Predtým sa na MS 2017 z prvenstva z do­mácich reprezentantov tešili v alpskej kombinácii žien Wendy Holdenerová a v kráľovskom zjazde mužov Beat Feuz. Ärni získal šiestu zlatú medailu pre Švajčiarsko v kombinačných pretekoch na majstrovstvách sveta, nadviazal na triumf Daniela Albrechta z roku 2007 zo švédskeho Aare.

V stotinkovej dráme mal Ärni, ktorému po zjazde patrila až tridsiata priečka, najviac šťastia. Jednoznačne vyťažil z neporušenej trate, keďže na slalom sa spustil ako prvý. V súčte zjazdu a slalomového kola triumfoval s náskokom jedinej stotinky sekundy pred Rakúšanom Marcelom Hirscherom. Obhajca trofeje a veľký favorit Hirscher zdolal o 5 stotín ďalšieho Švajčiara Maura Caviezela, ktorému zavesia na krk bronz. Francúzsky favorit Alexis Pinturault skončil desiaty s odstupom 86 stotín.

„Po svojom zjazdárskom predstavení som sa dlho triasol, či to bude stačiť do najlepšej tridsiatky, a teraz oslavujem. Nemôžem tomu uveriť, čo sa stalo. Predviedol som výbornú slalomovú jazdu a hoci ostatní mali všetci predo mnou náskok, nestačilo im to. Víťazstvo som absolútne neočakával,“ povedal Luca Ärni podľa webu laola1.at. Víťazný 23-ročný Ärni doteraz nikdy nestál na stupňoch víťazov v pretekoch Svetového pohára, jeho najlepšími počinmi sú piate miesta zo slalomov v Madonne 2015 a Kitzbühelu 2014. Jeho pondelkové víťazstvo je zároveň prvou dokončenou súťažou na MS v jeho kariére.

„Tie stotinky sekundy ma v tejto zime oberajú o posledné vlasy na hlave… Už by toho mohlo byť aj dosť. Luca bol však lepší a k víťazstvu mu gratulujem. Ja som splnil medailový cieľ,“ skonštatoval Marcel Hirscher. „Na tejto trati bolo náročné nájsť správny rytmus. Snažil som sa odpozorovať z Lucovej jazdy, ako na to zatlačil a snažil sa atakovať až do cieľa. Nešpekuloval som dopredu, ale tušil som, že ak všetko dobre sadne, môže to vyjsť,“ zhodnotil bronzový Caviezel.

Líder po zjazdárskej časti Rakúšan Romed Baumann po slalome klesol na konečné 12. miesto. „Jazdilo sa mi hrozne, tá slalomová stopa najmä v hornej časti bola miestami až komická. Proti poveternostným vplyvom nič nezmôžete,“ uviedol Baumann pre rakúske médiá. 

Do diania v slalomovej časti zasiahli len dvaja z pôvodnej trojice Slovákov, keďže Adam Žampa po strastiplnej jazde s boľavou pätou v zjazde si už na pokračovanie netrúfol. Napokon súťaž dokončil iba mladší zo Žampovcov Andreas, ktorý v súčte zjazdu a slalomového kola zaostal o 9,26 s za víťazným Ärnim a stačilo to na štyridsiatu priečku spomedzi 45 pretekárov klasifikovaných v cieli. Ďalší Slovák Martin Bendik vstúpil do slalomovej časti zo 42. pozície po zjazde, ale jeho snaha sa na strmom svahu skončila už po niekoľkých bránkach.

"Snažil som sa dať čo najviac dokopy pre kombináciu, lebo v tejto súťaži som si najviac veril na dobrý výsledok. Ráno pred pretekmi som nohu jemne cítil, preto mi boľavé miesto v nemocnici umŕtvili a napichali. Počas jazdy to však strašne začalo bolieť, nevedel som poriadne točiť, brzdil som pred skokmi, nebolo to dobré. Uvidím, čo povie lekár aj otec, čiže tréner, ale opakujem, nie je to dobré,“ povedal Adam Žampa pre Českú televíziu po zjazdárskej časti kombinácie.

Majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní – St. Moritz (Švaj.):

Kombinácia mužov (zjazd + slalomové kolo): 1. Luca Ärni (Švaj.) 2:26,33 min, 2. Marcel Hirscher (Rak.) +0,01 s, 3. Mauro Caviezel (Švaj.) +0,05, 4. Dominik Paris (Tal.) a Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) +0,40, 6. Justin Murisier (Švaj.) +0,49, 7. Carlo Janka (Švaj.) +0,68, 8. Vincent Kriechmayr (Rak.) +0,75, 9. Adrien Theaux (Fr.) +0,77, 10. Alexis Pinturault (Fr.) +0,86,… 40. Andreas Žampa +9,26,…Martin Bendik – nedokončil slalomovú časť, Adam Žampa (všetci SR) nenastúpil na slalomovú časť 

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Andreas Žampa #Martin Bendík