Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rok pred začiatkom olympiády pozval Pjongčang i športovcov z KĽDR. Prídu?

Predstavenie pochodne či spustenie rezervácie vstupeniek, pozvánka pre športovcov z Kórejskej ľudovodemokratickej republiky a Ruska - v takom duchu sa niesli oslavy začiatku odpočítavania posledného roka do otvorenia zimných olympijských hier v Pjongčangu.

09.02.2017 09:38
Pjongčang Foto: ,
Predstavenie pochodne rok pred začiatkom hier v Pjongčangu.
debata (3)

Bielu pochodeň so zlatými motívmi v rozširujúcej sa hornej časti neukázal svetu nik iný ako zlatá krasokorčuliarka z Vancouveru 2010 a strieborná zo Soči 2014 Kim Ju-na. V úboroch pre členov štafety s olympijským ohňom spolu s ňou zapózovali ďalší bývalí či súčasní kórejskí športovci.

Najsilnejšie posolstvo však tlmočil šéf organizačného výboru Li Hi-pom, keď vyslovil nádej, že o rok zavíta do Kórejskej republiky aj výprava zo severnej časti politicky rozdeleného polostrova a že chýbať nebude ani Rusko ako krajina trpiaca sankciami za rozsiahle dopingové podvody.

„Pozývame k účasti každú krajinu a každého športovca, ktorý prichádza v mieri. KĽDR nie je výnimka. Neverím tomu, že naše vzájomné vzťahy sa zhoršujú. Olympijské hry sú o mierovom spolunažívaní. Myslím si, že ak chce KĽDR mier, je jej povinnosťou zúčastniť sa. Je to ich právo. Pripravujeme sa na možnosť, že príde aj výprava zo Severnej Kórey,“ vyhlásil Li Hi-pom na tlačovej konferencii pred slávnosťou v Gangnungu.

Komunistický režim v Pchjongjangu bojkotoval prvé olympijské hry na juhokórejskej pôde v roku 1988 v Soule. Obe krajiny sú formálne stále vo vojnovom stave a KĽDR priebežne udržiava vzťahy v napätí skúškami nukleárnych zbraní.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018