Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekvapenie z Kanady. Majstrom sveta v super G je veterán Guay

Kanaďan Erik Guay prekvapujúco ovládol superobrovský slalom mužov na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní vo švajčiarskom St. Moritzi.

08.02.2017 13:25 , aktualizované: 14:46
Eric Guay, Kjetil Jansrud, Manuel Osborne-Paradise Foto: ,
Majster sveta v super G Eric Guay (v strede) so strieborným Kjetilom Jansrudom (vľavo) a bronzovým Manuelom Osbornom-Paradisom.
debata

Kanaďan Erik Guay prekvapujúco ovládol superobrovský slalom mužov na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní vo švajčiarskom St. Moritzi. Už 35-ročný veterán bielych svahov zvíťazil celkom jednoznačne s náskokom 45 stotín pred nórskym favoritom Kjetilom Jansrudom a 51 stotín pred svojím krajanom Manuelom Osbornom-Paradisom. Ten sa rovnako nečakane predral na pódium so štartovným číslom 26. Na štvrté miesto odsunul ďalšieho nórskeho reprezentanta Aleksandra Aamodta Kildeho. Obhajca titulu Rakúšan Hannes Reichelt skončil desiaty. V pretekoch so 72 účastníkmi sa predstavili aj traja slovenskí reprezentanti: päťdesiatku mal Adam Žampa, päťdesiatsedmičku Andreas Žampa a šesťdesiatdvojku Martin Bendik. V cieli však neklasifikovali ani jedného z nich.

Guay sa vo veku 35 rokov a 8 mesiacov stal najstarším šampiónom v histórii svetových šampionátov. O rok tromfol Hannesa Reichelta z Beaver Creeku 2015. „Keď som nedávno v zjazde v Garmisch-Partenkirchene spadol, nepomyslel som si, že to na majstrovstvách sveta takto dopadne. Pôvodne som bol rád aj za štart v pretekoch. Som nesmierne vďačný, že na stupňoch víťazov nie som jediný Kanaďan. Je neuveriteľné, že tam môžem byť aj s takým pretekárom, akým je Kjetil Jansrud,“ uviedol Erik Guay v reakcii pre organizátorov v priamom prenose RTVS.

Neskôr na adresu krajana Osborna-Paradisa, ktorý práve v deň pretekov oslavuje 33 rokov, povedal: „Cítim sa, ako keby som dnes ja mal narodeniny. Oslava však bude dnes taká tichšia. Mám tu ešte nejakú prácu. O medaily sa pôjde aj v sobotu.“ Zdolaný Reichelt smerom ku Guayovi uznanlivo poznamenal: „Je ako víno – čím starší, tým lepší.“

Strieborný Jansrud tiež uznal kvality nového majstra sveta. „Dal som do toho všetko a teším sa z miesta na pódiu. Erik bol najlepší. Po skoku sa v pravotočivej zákrute výborne rozbehol, ja som to tam, naopak, pretočil. Celkovo som spokojný, v sobotu príde ďalšia šanca v zjazde,“ cituje Jansruda portál laola1.at.

Muž okamihu, Kanaďan Guay, pridal do zbierky druhú zlatú medailu z majstrovstiev sveta. V roku 2011 v nemeckom Garmisch-Partenkirchene rovnako nečakane zvíťazil v zjazde. Za zmienku stoja aj jeho dve šieste miesta v zjazde a super G z roku 2003, keď sa šampionát konal rovnako v St. Moritzi. Vo švédskom Aare 2007 bol v zjazde štvrtý. V pretekoch Svetového pohára má Guay na konte 5 víťazstiev, 3 v zjazde a 2 v super G.

V 30-ročnej histórii mužského super G na svetových šampionátoch Guay vybojoval prvú zlatú medailu pre Kanadu. Najúspešnejší sú Rakúšania so štyrmi titulmi. O dva z nich sa postaral Stephan Eberharter (1991, 2003), o zostávajúce Hermann Maier (1999) a Hannes Reichelt (2015).

Pretekári v super G štartovali z výšky 2645 m, trať mala dĺžku 2196 m a prevýšenie 605 m. V porovnaní so ženami, ktoré jazdili na rovnakom kopci, boli mužské preteky náročnejšie profilom jednotlivých skokov, na ktorých aj niektorí favoriti prišli o cenné stotiny sekúnd. Jedným z kľúčových bol tretí skok pred cieľom, po ktorom museli pretekári výrazne korigovať dopad, aby sa vyhli červenej bránke, ktorá im stála v ceste. Víťazný Guay prešiel celú trať akoby v jednom rytme, výborne zvládol hornú kĺzavejšiu časť ako aj dolnú technickú.

Majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní – St. Moritz (Švaj.):

Super G mužov: 1. Erik Guay (Kan.) 1:25,38 min, 2. Kjetil Jansrud (Nór.) +0,45, 3. Manuel Osborne-Paradis (Kan.) +0,51, 4. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) +0,54, 5. Vincent Kriechmayr (Rak.) +0,88, 6. Alexis Pinturault (Fr.) +0,90, 7. Andreas Sander (Nem.) +0,99, 8. Carlo Janka (Švaj.) +0,99, 9. Dominik Paris (Tal.) +1,02, 10. Hannes Reichelt (Rak.) +1,09,…Adam Žampa, Andreas Žampa a Martin Bendik (všetci SR) – nedokončili

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Guay #MS v alpskom lyžovaní 2017