Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Malý glóbus? Pomôže mi už len zázrak, vraví Veronika Velez-Zuzulová

Dole kopcom, hore kopcom. Medzitým hra s bránkami, zradný skok a bleskový šprint do cieľa. Procedúra, ktorú si Veronika Velez-Zuzulová (32) zopakovala v Štokholme osemkrát.

01.02.2017 15:06
Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová vo finále proti Miaele Shiffrinovej.
debata

Slovenská zjazdová lyžiarka obsadila v atraktívnom paralelnom slalome druhé miesto. Nad jej sily bola už po štvrtý raz v sezóne Svetového pohára len najlepšia pretekárka súčasnosti – Američanka Mikaela Shiffrinová.

„Nemôžem byť nespokojná. Na trati som nechala maximum, pre úspech som urobila všetko, čo bolo v mojich silách,“ hovorí druhá žena slalomárskeho hodnotenia.

Tesne po pretekoch ste vraveli, že síce cítite únavu, ale aj veľké šťastie. Platí to aj s niekoľkohodinovým odstupom?
Priznám sa, že v prvých momentoch sa mi objavila v hlave i myšlienka, že som Mikaelu tentoraz mohla zdolať. Je však zbytočné zaoberať sa tým. Nezostáva mi nič iné, len akceptovať, že bola rýchlejšia. Navyše, aj tento výsledok ma motivuje do ďalšej práce.

Čo vo finále rozhodlo v prospech Američanky?
V prvej jazde som mala problém dostať sa do lepšieho tempa. V druhej som urobila taktickú chybu. Lyže som pustila o čosi skôr ako som mala a potom som si už so situáciou nevedela poradiť a vynechala som bránku. Vedela som však, že v druhej jazde musím ísť naplno, s rizikom, inak som nemala šancu stratu stiahnuť. No nemôžem byť nespokojná. Na kopci som nechala maximum, pre úspech som urobila všetko, čo bolo v mojich silách.

Strata jednej desatiny po úvodnom finálovom kole sa divákovi javí ako zanedbateľná. Ako to vníma pred druhou jazdou pretekárka?
Neprikladala som tomu veľký význam. Nešlo o výrazný rozdiel. Navyše, štokholmský paralelný slalom bol obzvlásť náročný. Viacero dievčat sa dopustilo mnohých chýb. Aj vo finále sa mohlo stať hocičo. Preto bolo veľmi dôležité zachovať si maximálnu koncetráciu. A to za každých okolností.

Zdá sa, že ste o ňu neprišli ani na okamih. Na trati ste počas všetkých jázd pôsobili nesmierne sebaisto. Čím to je?
Paralelný slalom nie je veľmi o technike, ale predovšetkým o bojovnosti. Nechýbalo mi veľké odhodlanie, chcela som dosiahnuť ďalší úspech. Viete, keď sa pred vami otvorí brána a vedľa vás stojí súperka, nechcete nič iné, len ísť čo najrýchlejšie dole kopcom. Na tento druh slalomu som trénovala dva dni. Priznám sa však, že veľa toho nacvičiť nemôžete. Musíme len bojovať a ísť čo najrýchlejšie do cieľa.

Je paralalný slalom z lyžiarskeho i mentálneho hľadiska náročnejší ako klasický?
Áno. A podstatne. Od momentu, keď idete na prehliadku trate, až po záverečnú finálovú jazdu sa nezastavíte. Len chodíte hore a dole kopcom. Je to namáhavé v tom, že zatiaľ čo pri bežnom slalome sa sústredíte na dve kolá, tu ich na vás v prípade postupu do finále čaká osem. Každé z nich je síce krátke, no o to viac sa prejavia chyby. Stačí aj jedna drobná a už ju nemáte kde napraviť.

Na ceste do finále ste zastavili aj krajanku – Petru Vlhovú. Prikladali ste národnému derby v porovnaní s ostatnými súbojmi väčší význam? Nehrozila vám premotivovanosť?
Ale kdeže. Cítila som, že to bude náročný boj. Obe sme ho chceli, samozrejme, vyhrať. Pred štartom sme si povedali, nech uspeje lepšia z nás. Napokon som to bola ja.

Po zdolaní Vlhovej ste si v cieli schuti zakričali. Akoby ste tym naznačovali: pozor, slovenskou jednotkou som stále ja…
Takto som to určite nevnímala (smiech). Petra je pre mňa rovnakou súperkou ako každá iná slalomárka. Preto som neprikladala nášmu súboju výraznejšiu dôležitosť. Aj keď pravdou je, že Petra je podstatne mladšia, určite ma chce zakaždým zdolať. Ale to je úplne prirodzené. Navyše, medzi lyžiarkami z rovnakej krajiny musí byť nejaká, aspoň drobná, rivalita.

Bola v hre aj nejaká stávka?
To veru nie (smiech). Na také niečo nie som stavaná.

Náskok Shiffrinovej na čele slalomárskeho hodnotenia znovu o čosi narástol. Trúfate si vo zvyšných dvoch slalomoch ešte zabojovať o malý glóbus?
Myslím si, že šance na jeho zisk sú už nulové. Náskok Shiffrinovej je príliš veľký. Na to, aby som mohla ešte zabojovať o prvé miesto, by sa už musel stať menší zázrak.

Znamená to, že už sa naplno koncentrujete len na vrchol sezóny – majstrovstvá sveta v St. Moritzi?
Určite nie. Sezóna sa pre mňa skončí až v Aspene, kde sa uskutoční finále Svetového pohára. Dovtedy sa budem na každé preteky naplno sústrediť a pokúsim sa v nich obstáť čo najlepšie. Nechcem nič podceniť.

Aký program na vás čaká až do odchodu do Švajčiarska?
Do piatku budem doma, potom by sme sa mali s tímom vybrať na tréning. Miesto ešte nepoznám, záleží to od podmienok. Do dejiska šampionátu sa potom presuniem až deň pred pretekmi.

Naladil vás Štokholm dostatočne do ďalšej práce?
Veru áno. Po ťažšom období, keď ma zmáhala choroba, som takéto niečo veľmi potrebovala.

Ste už zdravotne úplne v poriadku?
Veru áno. Napokon, choroba ma trápila až príliš dlho. Našťastie sa horší zdravotný stav nijak nepodpísal na mojej kondícii. Aj keď musím priznať, že ešte ani týždeň pred Štokholmom som nebola stopercentne fit.

Fakty zo Svetového pohára
Celkové hodnotenie slalomu (po 8 z 10 pretekov): 1. Shiffrinová (USA) 660 bodov, 2. Velez-Zuzulová (SR) 515, 3. Holdenerová (Švaj.) 415… 6. Vlhová (SR) 311. Celkové poradie SP (po 26 z 37 pretekov): 1. Shiffrinová 1203 bodov, 2. Gutová (Švaj.) 1023, 3. Goggiová (Tal.) 789…8. Velez-Zuzulová 515…11. Vlhová 431.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová