Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Všetko je inak. Slovenky čelia špeciálnej výzve

Jeden z najatraktívnejších a najšpecifickejších v sezóne. Taký večer čaká na dvojicu slovenských zjazdových lyžiarok - Veroniku Velez-Zuzulovú a Petru Vlhovú.

31.01.2017 09:00
Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Záhreb,... Foto: ,
Obe slovenské lyžiarky v cieli v Záhrebe.
debata

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že v Štokholme pôjde len o ďalší z desiatky slalomov Svetového pohára, no od zvyšných deviatich sa výrazne odlišuje. Má prívlastok – paralelný.

Čo to v praxi znamená?

Že sa toho veľa zmení. Od spôsobu jazdy až po mentálne nastavenie. Preteky vo švédskej metropole ponúknu divákom atraktívny vyraďovací systém. Na štart sa tentoraz nepostaví kompletné štartové pole, ale iba šestnásť najlepších žien priebežného hodnotenia najtočivejšej disciplíny.

Na konci zostanú dve, ktoré sa vo finále pobijú o celkový triumf. Každá dvojica absolvuje zakaždým dve jazdy (na štarte si vymenia miesta). V prípade nerozhodného stavu postúpi do ďalšej fázy pretekárka s lepším celkovým časom.

"Stále ide o slalom, no akoby sme sa dívali na dve úplne rozdielne disciplíny. Po technickej i mentálnej stránke. Pre pretekárky bude mať kvalitný štart podstatne väčší význam ako za bežných okolností,“ upozorňuje na rozdielnosť Karol Král, niekdajší hlavný tréner slovenskej lyžiarskej reprezentácie.

Na najlepšie slalomárky planéty čaká podľa oficiálnej stránky 180 metrov dlhá trať z približne dvomi desiatkami bránok. Netradičnou súčasťou pretekov sú taktiež dva skoky, na ktoré nie sú slalomárky zvyknuté.

Slovenkám sa vlani na štokholmskom snehu príliš nedarilo. Cez prvé kolo síce obe prešli, no v hneď v ďalšom – štvrťfinálovom – našli premožiteľky. Skúsenejšia Velez-Zuzulová, ktorá pred štyrmi rokmi ovládla rovnakú disciplínu v Mníchove, nestačila na Švédku Mariu Pietiläovú-Holmnerovú, Vlhová prehrala so Švajčiarkou Wendy Holdenerovou – neskoršou víťazkou.

Práve ona bude vytvárať najväčší tlak na Velez-Zuzulovú. V Štokholme môže Slovenku predstihnúť v celkovom hodnotení slalomu a zosadiť ju z druhej priečky.

Švédska naháňačka, pre ktorú vyčlenili organizátori prémiu viac ako 200-tisíc eur (spolu s mužskou časťou), sa začína o 17.00. V priamom prenose ju vysiela Dvojka.

Fakty zo Svetového pohára

Celkové hodnotenie slalomu (po 7 z 10 pretekov): 1. Shiffrinová (USA) 560 bodov, 2. Velez-Zuzulová (SR) 435, 3. Holdenerová (Švaj.) 400… 6. Vlhová (SR) 271. Celkové poradie SP (po 25 z 37 pretekov): 1. Shiffrinová 1103 bodov, 2. Gutová (Švaj.) 1023, 3. Goggiová (Tal.) 789…10. Velez-Zuzulová 435, 11. Vlhová 391.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová