Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Blondínka z ľadu má matematický mozog

Čísla, príklady, algoritmy. Taký je život momentálne najúspešnejšej slovenskej krasokorčuliarky. Nicole Rajičová dosiahla na majstrovstvách Európy v Ostrave životný úspech, keď obsadila 6. miesto. Okrem športu sa jej svet točí aj okolo matematiky.

29.01.2017 13:50
nicole rajčová, exhibícia Foto: ,
Nicole Rajičová.
debata

Zhovárať sa s jemnou ženou o kráse či móde nie je nič výnimočné. No debatovať s 21-ročnou kráskou, ktorá by sa pokojne mohla živiť modelingom, o matematike, to sa len tak často nevidí. Nicole Rajičová hovorí o číslach, či algoritmoch s takým zanietením a iskričkami v očiach ako málokto.

„Od detstva som mala blízko k číslam, hoci pre dievčatá je to veľmi neobvyklé. Mňa to vždy viac ťahalo k matematike ako k písaniu slohov a esejí. Nikdy som nevedela dať na papier svoje myšlienky, ak to nadnesiem, tak som zvládla maximálne dve tri vety. No čísla, to je iné,“ začína svoje rozprávanie sympatická Nicole.

V New Yorku, kde žije s rodičmi a sestrou, študuje na Fordham University. Okrem medzinárodného biznisu je jej druhým odborom práve matematika.

„Už v detstve som rada skladala puzzle a riešila sudoku. Vždy mi bolo jasné, že sa pri štúdiu vyberiem týmto smerom,“ vraví s úsmevom a vzápätí dodáva: „Keď som si vyberala univerzitu, radila som sa s rodičmi, ktorí mi odporučili ekonomické zameranie. Konkrétne medzinárodný manažment a najmä matematiku.“

Pravdepodobne nikoho neprekvapí, že krehká blondínka púta pozornosť aj na škole. „Na manažment chodí veľmi málo žien a je pravda, že ešte menej ich študuje matematiku. Platí to aj v mojom prípade," vraví Nicole.

Pred sebou má ešte rok a pol štúdia a získa titul bakalára. Až potom sa rozhodne, kedy a kde bude pokračovať ďalej. V Amerike je totiž bežné, že absolventi prvého stupňa univerzity idú do práce a v ďalšom štúdiu pokračujú s odstupom času. Počkajú, kým sa zamestnajú a zamestnávateľ sa finančne spolupodieľa na ich štúdiu.

Logické myslenie a matematický mozog krehkej Nicole výrazne pomáhajú aj pri športe. Bez zbytočných otázok, či vysvetľovaní hneď chápe detaily, s ktorými sa iní trápia.

„Lepšie si viem predstaviť mnohé prvky a inak ich vnímam. Napríklad keď tréner z ničoho nič povie, aby som daný skok začala trénovať inak ako doteraz, trebárs robiť väčší kruh, tak sa nepotrebujem pýtať, prečo zrazu zmenil názor a mám meniť čosi zaužívané. V zlomku sekundy to pochopím,“ dodáva na záver večne usmiata kráska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nicole Rajičová