Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Starychová získala druhé zlato, Ivona Fialková skončila 10.

Ruská biatlonistka Irina Starychová aj zásluhou dokonalej streľby zvíťazila v sobotňajších stíhacích pretekoch na 10 km na majstrovstvách Európy v poľskom stredisku Duszniki-Zdrój.

28.01.2017 14:26 , aktualizované: 16:07
Ivona Fialková Foto: ,
Ivona Fialková na archívnej snímke.
debata

Nadviazala na svoj stredajší triumf vo vytrvalostných pretekoch, v piatkovom šprinte brala bronz. Slovenka Ivona Fialková sa z 15. pozície po rýchlostných pretekoch vyšvihla do Top 10. Urobila tri chyby na palebnej čiare a zaostala o 2:08,6 min. Krajanka Terézia Poliaková sa musela uspokojiť s 32. miestom medzi 48 štartujúcimi, klesla o tri priečky v porovnaní so štartovým číslom.

Druhá skončila ukrajinská hrdinka šprintu Julia Džimová s dvoma nesklopenými terčíkmi a mankom 19,8 s. Po dvoch striebrach sa tentoraz na bronzový stupienok postavila Starychovej krajanka Svetlana Slepcovová: pri jednej rane mimo jej v cieli chýbalo 32,1 sekundy.

„Som neskutočne šťastná. V tom poslednom kole to bolo nasekané, súperky predo mnou aj za mnou… Keď som preťala cieľovú čiaru a uvidela som sa v tej desiatke na výsledkovej tabuli, premkli ma neopísateľné pocity. Stále je, samozrejme, čo zlepšovať, ale po tom všetkom, čím som v tejto sezóne prešla, sa z tohto umiestnenia veľmi teším,“ povedala Ivona Fialková pre Biatlon Info. „Oproti minulému roku je na tomto šampionáte silnejšia konkurencia. Pôvodne sme mali vyššie ciele, ale vzhľadom na spomenutý nárast kvality súperiek sme aj s tou desiatkou spokojné,“ podotkla trénerka ženskej reprezentácie SR Anna Murínová.

V nedeľu ME vyvrcholia miešanými štafetami. O 10.00 h to bude na 1×6 km + 1×7,5 km a od 13.00 na 2×6 km + 2×7,5 km. V tej druhej sú Slováci obhajcami striebra z ruského Ťumeňa 2016.

Na kontinentálnom šampionáte prístupnom aj pre mimoeurópskych pretekárov absentuje väčšina členov špičky, ktorá sa po náročnom januárovom programe Svetového pohára (konali sa tri kolá) koncentruje na MS v rakúskom Hochfilzene (9. – 19. februára). Vlani na majstrovstvách Európy získala Paulína Fialková striebro z pretekov s hromadným štartom (teraz sa namiesto nich konali vytrvalostné preteky, aby dostalo šancu viac adeptov) a na druhej priečke skončila aj spomenutá početnejšia mixštafeta zo SR v zložení Paulína Fialková, Jana Gereková, Matej Kazár a Martin Otčenáš.

Otvorené ME v biatlone – Duszniki-Zdrój (Poľ.) – sobota:
Stíhacie preteky žien na 10 km: 1. Irina Starychová (Rus.) 30:04,4 min (0), 2. Julia Džimová (Ukr.) +19,8 s (2), 3. Svetlana Slepcovová (Rus.) +32,1 (1), 4. Veronika Vítková (ČR) +47,8 (2), 5. Svetlana Mironovová (Rus.) +1:29,6 min (3), 6. Monika Hojniszová (Poľ.) +1:29,8 (1),… 10. Ivona Fialková +2:08,6 (3), 32. Terézia Poliaková (obe SR) +4:37,8 (3)

Slováci sa prepadli

Rus Alexander Loginov sa stal suverénnym víťazom sobotňajších stíhacích pretekov na 12,5 km na otvorených majstrovstvách Európy v biatlone v poľskom stredisku Duszniki-Zdrój. Na druhom mieste skončil jeho krajan Jevgenij Garaničev a tretia priečka patrí Lotyšovi Andrejsovi Rastorgujevsovi.

Loginov, ktorý po piatkovom šprinte štartoval z druhej priečky, predviedol vynikajúci výkon a od začiatku šiel jednoznačne za celkovým víťazstvom. Pomohla mu k tomu aj takmer bezchybná a veľmi rýchla streľba (minul iba jeden terč na poslednej streleckej položke). Ruský pretekár získal už svoju druhú individuálnu zlatú medailu na šampionáte, keď v stredu zvíťazil vo vytrvalostných pretekoch na 20 km.

Druhé miesto v stíhačke bezpečne uchmatol ďalší ruský biatlonista Garaničev a tretia priečka mohla tiež patriť Rusom, ale v boji o bronz tesne zdolal Alexeja Volkova Lotyš Andrejs Rastorgujevs. Víťazovi piatkového šprintu Bulharovi Vladimirovi Ilievovi sa ušla iba 11. priečka. Slovenský reprezentant Martin Otčenáš štartoval z trinástej pozície a najmä v prvej polovici pretekov sa zdalo, že by si ju mohol minimálne udržať. Napokon však klesol na 19. pozíciu s celkovo piatimi chybami na strelnici. Ďalší Slovák Tomáš Hasilla si tiež pohoršil svoje postavenie zo šprintu, keď sa z 21. priečky zosunul na konečné 37. miesto, keď v pretekoch minul 6 terčov.

Otvorené ME v biatlone – Duszniki-Zdrój (Poľ.) – sobota:
Stíhacie preteky mužov na 12,5 km: 1. Alexander Loginov 31:46,2 (1), 2. Jevgenij Garaničev (obaja Rus.) +27,8 (1), 3. Andrejs Rastorgujevs (Lot.) +59,5 (4), 4. Alexej Volkov (Rus.) +1:01,6 (1), 5. Krasimir Anev (Bul.) +1:28,6 (2), 6. Vetle Sjastad Christiansen (Nór.) +1:31,4 (2), … 19. Martin Otčenáš +2:31,8 (5), 37. Tomáš Hasilla (obaja SR) +3:58,6 (6)

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivona Fialková #Irina Starychová