Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Osrblie privíta olympijských víťazov. Kuzminová a Tarjei Bö odštartujú na IBU Cup-e

Biatlonový areál v Osrblí je pripravený na organizovanie dvoch významných februárových podujatí, na ktorých budú štartovať i špičkoví svetoví pretekári.

26.01.2017 14:45
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová.
debata

Ide o IBU Cup (3. – 4. februára) a majstrovstvá sveta juniorov a kadetov (22. – 28. februára). Potvrdil to na štvrtkovej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici prezident Slovenského zväzu biatlonu (SZB) Tomáš Fusko, ktorý skonštatoval: „Snehové podmienky sú excelentné, trate sú veľmi dobre pripravené. Keďže panuje mimoriadne prajná zima, neobávame sa ani pri výraznejšom oteplení vo februári, že by boli nejakým spôsobom ohrozené juniorské majstrovstvá sveta. Všetko je zabezpečené, vrátane ubytovania, dopravy, služieb. Na IBU pohár je prihlásených tridsať krajín, na šampionát juniorov a kadetov nateraz 38. Pre divákov sme pristavili ďalšiu tribúnu. Veríme, že prídu do Osrblia v hojnom počte.“

Biatlonový areál v Osrblí disponuje novozakúpeným repasovaným ratrakom za 70-tisíc eur, pričom viac než jednou tretinou sa na jeho kúpe podieľal Slovenský olympijsky výbor (SOV). Starý ratrak totiž po 24 rokoch vypovedal službu. Organizátori tento problém promptne vyriešili a veria, že už nič nenaruší priebeh oboch podujatí, na ktorých sa zúčastnia aj známe biatlonové mená. Už na budúci týždeň (3. – 4. februára) sa na IBU Cup-e predstavia olympijskí víťazi – Nór Tarjei Bö a naturalizovaná Slovenka Anastasia Kuzminová.

Práve spomenutá dvojnásobná olympijská víťazka bude najväčším lákadlom pre divákov. „Nasťa chcela pôvodne zostať v talianskej Anterselve a pripravovať sa tam na majstrovstvá sveta, ale zdravotný stav jej to nedovolil a musela sa ešte pred pretekmi Svetového pohára vrátiť domov, kde podstúpila liečbu. Iba v stredu začala trénovať a rozhodla sa, že zostane v domácich podmienkach a nebude sa vracať späť do vyššej nadmorskej výšky. Na Slovensku má vhodné podmienky na prípravu, takže zvážila, že ju absolvuje v Osrblí a tým pádom potvrdila štart na IBU Cupe v oboch pretekoch, čiže v šprinte aj v stíhačke. Okrem nej sa v šprinte predstaví Paulína Fialková a u mužov absolvuje celý IBU pohár Matej Kazár. Ďalšie slovenské mená potvrdíme neskôr. Teší nás, že do Osrblia príde aj Nór Tarjei Bö, ktorý sa po chorobe chce dostať do nórskej nominácie na majstrovstvá sveta,“ dodal Tomáš Fusko.

Na IBU Cup do Osrblia pricestuje väčšina pretekárov už v pondelok 30. januára priamo z Poľska, v tamojšom stredisku Duszniki-Zdrój sa v súčasnosti konajú majstrovstvá Európy v biatlone. V piatok 3. 2. sú v Osrblí na programe rýchlostné preteky žien a mužov, v sobotu 4. februára stíhacie preteky v oboch kategóriách.

Majstrovstvá sveta juniorov a kadetov (22. – 28. 2.) budú mať bohatší program: trvajú až sedem dní, súťažiť sa bude v štyroch kategóriách, pričom sa očakáva účasť takmer 450 biatlonistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Tarjei Bö #IBU Cup