Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Murár i pastier. Talian Paris sa vrátil na svah zo slepej ulice

Do lyžovania sa zamiloval. Išlo o lásku na prvý pohľad. "Môj otec bol lyžiarskym inštruktorom, vášnivým lyžiarom. Keď som mal tri a pol roka, zobral ma po prvý raz na svah. Ako šesťročný som vyhral prvé preteky. Odvtedy som túžil len po tom, že sa jedného dňa stanem profesionálnym pretekárom. Do lyží som sa zbláznil," vraví Talian Dominik Paris.

22.01.2017 14:30
Dominik Paris Foto:
Radosť Dominika Parisa.
debata

Lenže k životnej láskej nebol vždy spravodlivý. Z času na čas jej zahol. Ako každý tínedžer, aj rodák z Merana v južnom Tirolsku zatúžil po uvoľnení, bezprostrednej zábave.

„Keď som mal šestnásť rokov, chcel som si zarobiť nejaké peniaze. V letných mesiacoch som preto pracoval na stavbách – ako murár. A samozrejme, nechcel som prísť o párty s kamarátmi. Odnieslo si to lyžovanie. Netrénoval som toľko, koľko by som mal. Moje výsledky sa výrazne zhoršili. Zrazu som sa ocitol v slepej uličke,“ spomína si na neľahké obdobie Paris.

Cestu z nej však objavil. Čo urobil? „Jedného dňa som sa rozhodol, že na sto dní odcestujem do Švajčiarska. Do Álp. Začal som pracovať ako pastier, popri tvrdej práci som si poriadne prečistil hlavu. Bol to zlom v mojej kariére. Keď som sa potom vrátil k lyžovaniu, pocítil som v sebe znovu vášeň a obrovskú chuť lyžovať,“ tvrdí Paris na svojej oficiálnej stránke.

V tej chvíli ani len netušil, že urobil mimoriadne správne rozhodnutie. Možno si na neho spomenul aj počas uplynulého víkendu. Paris totiž po druhý raz v kariére vyhral najslávnejšie preteky sveta – zjazd na legendárnej trati Streif v Kitzbüheli.

Dominik Paris sa rúti do cieľa zjazdovky v... Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Dominik Paris Dominik Paris sa rúti do cieľa zjazdovky v Kitzbüheli.

Možno najkrajšie v celom Svetovom pohári. Vrchná pasáž mi veľmi nevyšla. Od Hausbergu som však šiel skvele. Z tohto víťazstva sa teším dvojnásobne," hovoril po pretekoch 27-ročný lyžiar.

Okrem trofeje si z Rakúska odniesol aj štedrý šek – na 74-tisíc eur. Viac nezarobí žiadny iný víťaz pretekov v kolotoči Svetového pohára.

Parisovi sa v Kitzbüheli, ktorý má povesť najnebezpečnejších či najatraktívnejších pretekov, darí. Zjazd zjazdov ovládol už pred štyrmi rokmi. Predvladni tu triumfoval v super G a medzi zjazdármi obsadil druhú priečku. Talian sa vo Svetovom pohári postavil na stupeň víťazov osemnásťkrát, pripísal si sedem prvenstiev. Okrem toho je vicemajstrom sveta zo Schladmingu 2013. Ako inak – v zjazde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Dominik Paris