Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevedela písať ani učesať sa. Šampiónka Vonnová je späť

Po mesiacoch útrap bola znovu plná elánu. Trénovala s oduševnením, radosťou, úsmevom na tvári. Vpred ju hnala vidina vytúženého návratu. No v tom to prišlo.

12.01.2017 11:50 , aktualizované: 16:00
debata
Lindsey Vonnová. Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Lindsey Vonnová Lindsey Vonnová.

Na jednom z tréningov nešťastne spadla a skončila pod skalpelom chirurga. Po ľavom kolene jej tentoraz otvoril pravé rameno.

„Mám za sebou najnáročnejšiu rekonvalescenciu v živote. Našťastie netrvala tak dlho ako po zranení kolena. Verím, že som už zdravotne v poriadku,“ hovorí pred návratom na súťažné svahy Lindsey Vonnová, jedna z najväčších hviezd v dejinách zjazdového lyžovania.

Priťažký kilogram

Američanka sa predstaví cez víkend v Altenmarkte. V sobotu sa uskutoční zjazd, v nedeľu kombinácia. V oboch obhajuje prvenstvo z vlaňajška. Do kolotoča Svetového pohára naskočí po roku. Pôvodne mala súperiť s najlepšími lyžiarkami sveta už od novembra, no operácia pravého ramena (zlomila si v ňom kosť) jej plány prekazila.

Deväťtýždňová vynútená pauza síce nenaznačuje, že šlo o mimoriadne vážne zranenie, no pravdou je opak. Štvornásobná držiteľa veľkého krištáľového glóbusu (2008, 2009, 2010, 2012) sa musela mnohé zo základných vecí učiť odznovu. Dôvodom je, že pri páde sa jej v ruke poškodili nervové zakončenia, nemala v nej žiadny cit.

„Každý deň som musela veľmi tvrdo pracovať. Napriek tomu ešte ani teraz nezvládam všetko tak, ako by som chcela. Mám problém napríklad s nasadením si lyžiarskej rukavice. Sama sa ešte neviem ani poriadne učesať. Mám však pocit, že každým dňom je to lepšie,“ tvrdí s nádejou americká superhviezda.

Počas prvých dní po opustení nemocnice pripomínala malé dieťa – odkázané na pomoc iných. Pravou rukou, ktorú jej lekári ozdobili desiatkami štichov, najprv nemohla vôbec hýbať. Po týždni sa jej vďaka spolupráci s expertmi podarilo čiastočne ohnúť zápästie. Jej prsty však boli stále nehybné. Nech sa Vonnová snažila akokoľvek.

Jej zápästie zostávalo natoľko slabé, že ani najväčšia námaha nestačila Američanke na to, aby ním zdvihla približne kilogramovú činku. Počas kariéry pritom v posilňovni už nazdvíhala tony železa.

300 hodín rehabilitácií

Nie div, že pravou rukou sa nedokázala ani najesť. Preloženie predmetu z miesta na miesto bol pre ňu neriešiteľný problém. Na jednom z videí totiž Vonnová ukazuje fanúšikom, ako sa snaží premiestňovať poháre s vodou. Mimika jej tváre naznačuje obrovské odhodlanie, ale aj bolesť či drobné sklamanie. Ruka sa jej totiž trasie natoľko, že vodu z pohárov postupne vylieva…

Napriek tomu sa na videu smeje. Aj to svedčí o jej povahe šampiónky. Tak ako na svahu, ani mimo neho jej nikdy nechýbala bojovnosť, mimoriadna vôľa. „Slovami ani neviem opísať, aká som rada, že toto všetko mám za sebou. Boli to pre mňa najnáročnejšie mesiace v živote. Počas nich som rehabilitovala viac ako tristo hodín. Bez obrovskej snahy by som sa nikdy nevrátila tak rýchlo späť,“ tvrdí 32-ročná legenda zjazdového lyžovania.

Mimochodom, jej autogram má akiste pre každého fanúšika obrovskú cenu. Žiadať by ho však od Vonnovej zatiaľ nik nemal. Video, ktoré zdieľa na svojom facebookovom profile, dokazuje, že aj napísanie vlastného mena si ešte musí nacvičiť.

Lyžiarske palice však už v rukách drží dostatočne pevne. „Sila je späť. Ale bude mi to všetko znovu fungovať aj na snehu? Bude, som o tom presvedčená,“ sľubuje Lindsey priaznivcom. Odvážne slová však musí dokázať priamo na súťažnom svahu. Pochybovačov o jej súčasných kvalitách bude dostatok. „Áno. Lindsey je späť. V akom však bude stave? To zatiaľ nik nevie,“ píše americký denník New York Post.

Spadol si? Tak vstaň!

Faktom je, že jedna zo šiestich lyžiarok histórie, ktoré zvíťazili vo všetkých piatich alpských disciplínach (zjazd, super G, obrovský slalom, slalom, superkombinácia), urobila pre návrat všetko, čo bolo v jej silách.

Pripravovala sa pod dohľadom kamarátky a fyzioterapeutky Lindsay Winningerovej a Patricka Rottenhofera. Tí jej pomohli obnoviť motorické funkcie v ruke.

„Pracovala a trénovala som ešte tvrdšie ako predtým. Bez týchto dvoch ľudí by som to však nezvládla. Lindsay ma pozná dokonale, vie, aká som. Keby som ju nemala, dostala by som sa do obrovských problémov. Aj keď si uvedomujem, že ešte stále nemám vyhraté. Som len v polovici veľmi dlhej cesty,“ nezabúda najúspešnejšia lyžiarka v histórii Svetového pohára na svojich najbližších pomocníkov.

Rodáčka z Minnesoty mala v tejto sezóne zaútočiť na ďalší celkový triumf vo Svetovom pohári. S najväčšou pravdepodobnosťou ho však prenechá o jedenásť rokov mladšej krajanke – Mikaele Shiffrinovej.

Napriek tomu má pred sebou veľkú výzvu: už na budúci mesiac sa v St. Moritzi uskutočnia majstrovstvá sveta. Z tých ostatných brala Vonnová len jeden bronz. Do Švajčiarska preto pocestuje s vysokými ambíciami. „V tom čase by som chcela byť znovu v topforme. Verím, že tento cieľ splním“ vraví Vonnová odvážne v rozhovore pre USA Today.

A keby jej to náhodou v St. Moritzi nevyšlo, bude sa výnimočná americká kráska aj naďalej držať svojho obľúbeného hesla: Spadol si? Tak znovu vstaň!

Lindsey Vonnová v číslach

  • 14. Počet sezón, ktoré Američanka odjazdila vo Svetovom pohári.
  • 126. Toľkokrát sa postavila vo Svetovom pohári na stupeň víťazov (76 víťazstiev, z aktívnych lyžiarov je jediná s minimálne päťdesiatimi prvenstvami).
  • 16. Počet malých glóbusov (8 za triumf v zjazde, 5 za super G, 3 za alpskú kombináciu).
  • 6. Toľkokrát jej na majstrovstvách sveta vešali na krk medailu (dva razy zlato, tri razy striebro, raz bronz).
  • 2. Z olympijských hier vo Vancouvri 2010 si priniesla dva cenné kovy (zlato za zjazd a bronz za super G).

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lindsey Vonnová #zjazdové lyžovanie