Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po prvý raz bez pódia. Maribor neprial Slovenkám, Vlhová skončila štvrtá

Americká, švajčiarska, švédska. Pre slovenskú vlajku tentoraz (výnimočne) nezostalo dostatok miesta.

08.01.2017 10:31 , aktualizované: 15:15
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na trati počas pretekov SP v Maribore.
debata (7)

Verila v elitnú trojku

Keď prišla Petra Vlhová do cieľa včerajšieho slalomu Svetového pohára v Maribore, nádejne zdvíhala ruky. Zatiaľ čo jej brat Boris zatínal na štarte päste, radostne vykrikoval. O niekoľko minút však z tímu Vlhovcov nadšenie opadlo.

Po treťom mieste z Levi a druhej priečke zo Záhrebu mala mladá Slovenka blízko k pódiovému umiestneniu aj v Maribore. Do elitnej trojky sa však napokon neprebojovala. Delilo ju od nej málo – jediná desatina sekundy.

„Štvrté miesto nie je na zahodenie, z hľadiska bodov. V skutočnosti však ide pre športovca o najhoršiu pozíciu. Pódium som mala naozaj na dosah. Priznám sa, že keď som prišla do cieľa, bola som presvedčená o tom, že by to naň mohlo stačiť. No realita je iná. Asi ešte potrebujem trochu zrýchliť,“ hovorila Vlhová.

Mariborské preteky boli mimoriadne tesné. Najlepšia štvorica slalomárok sa vtesnala do štyroch desatín.

„Práve tie som v úvodnom kole stratila vo vrchnej časti trate. Toto manko som si potom viezla až do cieľa. Mrzí ma to, bez zaváhania to mohlo byť o čosi zaujímavejšie. Stupeň víťazov by mi s najväčšou pravdepodobnosťou neunikol. Musela by som ísť síce na tlačovú besedu, no tentoraz by som ju absolvovala veľmi rada,“ pousmiala sa čiastočne sklamaná Vlhová.

Šťastie príde, keď odstráni chyby

Tak, ako zvyšok lyžiarskeho sveta, aj slovenská nádej sa znovu dívala na víťaznú jazdu Mikaely Shiffrinovej. Američanka si vynahradila zlyhanie zo Záhrebu, kde nedokončila prvé kolo. A svoj náskok na čele celkového poradia slalomu (i Svetového pohára) znovu navýšila na 110 bodov – pred druhu zo Sloveniek Veronikou Velez-Zuzulovou.

„Samozrejme, raz chcem Shiffrinovú zdolať. Na to, aby som to dokázala, potrebujem ísť v oboch kolách bez výrazných chýb. Ak ich odstránim, usmeje sa na mňa aj šťastie. Nevravím, že ide o veľké zaváhania, skôr sú to maličké detaily. Nie sú síce viditeľné, no na trati si ich ihneď uvedomujem. S trénerom Magonim vieme, na čom musíme popracovať,“ netajila Vlhová chuť do ďalšej práce.

Za sebou má mimoriadne náročné dni. Od vianočných sviatkov už absolvovala šieste preteky (tri slalomy, tri obrovské slalomy) v priebehu necelých dvoch týždňov. A fyzicky i psychicky vyčerpávajúcu sériu zakončí s ostatnými konkurentkami zajtra vo Flachau.

„Možno by som si dopriala aspoň čiastočný oddych. Pred pretekmi som sa totiž necítila dobre, všetko ma bolelo. Musela som sa poriadne rozhýbať. Program je však nastavený, s tým nič neurobíme. Po ceste do Flachau si oddýchnem. Na rakúskom kopci zo seba znovu vydám všetko. Na čo to bude stačiť, je otázne. Veď sa pozrite, aké sú každé preteky vyrovnané. Najlepšia sedmička sa prakticky nemení. Každá z nás je ambiciózna a chce víťaziť,“ zakončila Vlhová.

Po tom, ako sa v úvodnom kole rozlúčila s pretekmi Velez-Zuzulová, nezachránila pódium pre slovenské farby ani ona. Po prvý raz v aktuálnej sezóne Svetového pohára sa tak stalo, že medzi najlepšou trojicou slalomárok chýbala lyžiarka spod Tatier.

Vo Flachau (vlani natoľko prajnom) však už môže byť všetko po starom.

Slalom žien v Maribore (1.+2. kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:39,61 min, 2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,19 s, 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,31, 4. Petra Vlhová (SR) +0,41, 5. Nina Lösethová (Nór.) +0,88, 6. Šárka Strachová (ČR) +1,34,…Veronika Velez-Zuzulová (SR) – nedokončila 1. kolo

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 16 z 37 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 948 bodov, 2. Lara Gutová (Švaj.) 643, 3. Tessa Worleyová (Fr.) 563, 4. Sofia Goggiová (Tal.) 547, 5. Ilka Štuhecová (Slovin.) 539, 6. Wendy Holdenerová (Švaj.) 455, 7. Veronika Velez-Zuzulová 390, 8. Petra Vlhová (obe SR) 384

Poradie vo Svetovom pohári v slalome (po 6 z 10 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 500 bodov, 2. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 390, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) 340, 4. Petra Vlhová (SR) 271, 5. Šárka Strachová (ČR) 241, 6. Nina Lösethová (Nór.) a Frida Hansdotterová (Švéd.) obe 222

Agentúrny článok sme nahradili autorským.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #SP v slalome