Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Historický okamih! Záhreb korunoval Slovenky za snehové kráľovné

Z očí sa jej kotúľali slzy. Na hlave sa jej leskla krištáľová korunka. Zahalená bola do kráľovského plášťa.

03.01.2017 14:01 , aktualizované: 20:10
veronika velez-zuzulová, petra vlhová,... Foto: ,
Petra Vlhová (vľavo), gratuluje Veronike Velez-Zuzulovej.
debata (68)

Keď si Veronika Velez-Zuzulová vyžrebovala v predvečer slalomu Svetového pohára v Záhrebe dres so štartovým číslom 1, zamávala do hľadiska, usmiala sa. Zoširoka, úprimne, so značným nadšením.

Slovenská zjazdová lyžiarka v tých chvíľach tajne dúfala, že rovnaké číslo bude svietiť pred jej menom aj po pretekoch.

Úspech slovenských lyžiarok v Záhrebe Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová s...

Záhreb prekonal Flachau

Odvážne prianie sa jej splnilo. Na vrchu Sljeme nepustila pred seba žiadnu z konkurentiek a po prvý raz v sezóne si zaspievala národnú hymnu. Spolu s krajankou Petrou Vlhovou, ktorá obsadila v chorvátskej metropole druhé miesto. Obe rivalky i kamarátky sa postarali o najväčší úspech v dejinách slovenského lyžovania.

Vylepšili tak doterajšie maximum z predošlej sezóny. Vo Flachau sa z prvej priečky tešila taktiež Velez-Zuzulová, Vlhovej patrilo tretie miesto. Na 15. január 2016 síce slovenskí fanúšikovia tak skoro nezabudnú, utorok ho však prekonal. Zlatým písmom zostane v ich mysliach zapísaný 3. január 2017.

„O takomto čosi som snívala, pre takéto niečo som toľko drela. Je neuveriteľné, že na stupňoch víťazov stojíme obe. Navyše, so Šárkou Strachovou,“ nezabudla Velez-Zuzulová na českú kolegyňu a dlhoročnú priateľku, ktorá prišla do cieľa na tretej priečke.

Záhreb korunoval Bratislavčanku za snehovú kráľovnú. Tak znie názov trofeje pre víťazku tamojšieho podujatia. Korunku jej na hlavu položila legenda chorvátskeho i svetového lyžovania – Janica Kosteličová, štvornásobná olympijská šampiónka, päťnásobná majsterka sveta a trojnásobná víťazka veľkého krištáľového glóbusu pre prvú ženu celkového poradia Svetového pohára.

Obe slovenské lyžiarky v cieli v Záhrebe. Foto: Reuters, ANTONIO BRONIC
Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Záhreb, lyžovanie, Obe slovenské lyžiarky v cieli v Záhrebe.

Kosteličová, štvornásobná olympijská šampiónka, päťnásobná majsterka sveta a trojnásobná víťazka veľkého krištáľového glóbusu pre prvú ženu celkového poradia Svetového pohára.

Pred pretekmi to pritom na veľkú slovenskú oslavu nevyzeralo. Velez-Zuzulovú trápila choroba. Čeliť však nemusela len zlému zdravotnému stavu, ale aj mimoriadne náročnej trati. Lukratívny slalom v Záhrebe (víťazka dostala 45-tisíc eur, druhá 24-tisíc) patrí k najdlhším v sezóne, mnohí ho označujú za fyzicky najnáročnejší. V priemere trvá jazda o desať sekúnd dlhšie ako pri ostatných slalomoch.

Navyše, víťaznej Slovenke tamojšia trať dosiaľ vôbec nesedela. Pred pretekmi v utorok na nej štartovala desaťkrát, na stupne víťazov sa postavila len raz (pred deviatimi sezónami obsadila tretie miesto). Naposledy, pred dvomi rokmi, nedokončila druhé kolo.

„Dnes som to nedala v prvom kole tak, ako som chcela a tam som prišla o víťazstvo. Druhá moja jazda už bola oveľa lepšia, s tou som spokojná. Preteky boli náročné, podložka hrboľatá, ale to už je za mnou. Výsledok ma teší, hoci tréner po prvom kole nebol spokojný a veľmi nahnevaný. V druhom kole som si povedala, že už nemám čo stratiť a išla som naplno. Prvé a druhé miesto pre Slovenky, to je historicky prvýkrát. Bolo to na mne, či to dám, lebo Veronika jazdí stabilne. Veľmi si vážim, že to vyšlo,“ hodnotila Petra Vlhová pre slovenské médiá.

Šťastná, dojatá i chorá

Teraz sa však vyrovnala s náročnými podmienkami najlepšie zo všetkých. Mimochodom, s nástrahami úvodného kola si neporadili štyri z ôsmich elitných slalomárok sezóny.

Celkovo neprišlo do cieľa prvého kola 21 pretekárok. Viac ich zaváhalo v tomto ročníku len pred šiestimi dňami v Semmeringu (24).

Slovenka Veronica Velez Zuzulová sna trati v... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
veronika velez-zuzulová, záhreb, lyžovanie Slovenka Veronica Velez Zuzulová sna trati v Záhrebe.

Medzi smoliarkami bola tentoraz aj Mikaela Shiffrinová. Hviezdna Američanka prichádzala do Záhrebu v pozícii najväčšej favoritky, ohromnej suverénky. Napokon, premožiteľku nenašla v predošlých dvanástich slalomoch Svetového pohára. Víťazila so značnou prevahou, dominantne. Navyše, do druhého kola postúpila v každých z ostatných 31 pretekov.

V Záhrebe sa však výnimočná séria vedúcej ženy celkového hodnotenia skončila. Pootvorila tak dvere Slovenkám na ceste za veľkým úspechom.

„Je to škoda, mrzí ma to. Priznávam, že moja jazda nebola čistá. Narazila som na niečo a bolo po šanciach. Budúcnosti sa však neobávam. Viem, kde robím chyby,“ hovorila Shiffrinová v cieli.

Tentoraz sa pozornosť okolia nesústredila na ňu. Chorvátsku metropolu si podmanili slovenské slalomárky. Výnimočné pocity si užívala najmä Velez-Zuzulová. Nie div, veď preteky Svetového pohára vyhrala len po štvrtý raz. Predtým uspela dvakrát vo Flachau (2016), premiéru zažila v Semmeringu (2012).

„Toto víťazstvo sa rodilo vskutku ťažko. Bolo to náročné od prvej po poslednú bránku. Mám obrovskú radosť,“ vravela Velez-Zuzulová do televíznych kamier.

Petra Vlhová (vľavo), gratuluje Veronike... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
veronika velez-zuzulová, petra vlhová, lyžovanie, záhreb Petra Vlhová (vľavo), gratuluje Veronike Velez-Zuzulovej.

Bola unavená, zmáhala ju choroba. Ale aj nesmierne šťastná a dojatá. Napokon, potvrdila, že v 32 rokoch prežíva najlepšiu sezónu v kariére (hoci váhala, či do nej vôbec vkročí). Medzi najlepšou trojicou chýbala len v Levi (4. priečka) a po polovici sezóny stráca na pozíciu najlepšej slalomárky sveta iba desať bodov. Víťazka berie sto.

Znamená to, že už v ďalších pretekoch zabojuje o posun do čela celkového hodnotenia slalomu. Vlhová sa zas môže predrať do elitnej trojky. Najbližšie sa slalomárky predstavia v nedeľu v Maribore.

Prinesie aj slovinská metropola výbuch slovenskej radosti?

Svetový pohár v alpskom lyžovaní – Záhreb (Chor.):

Slalom žien (1. + 2. kolo): 1. Veronika Velez-Zuzulová 2:02,53 s, 2. Petra Vlhová (obe SR) +0,24 s, 3. Šárka Strachová (ČR) +0,52, 4. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,83, 5. Bernadette Schildová (Rak.) +1,16, Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +1,91
Poradie vo Svetovom pohári v slalome (po 5 z 10 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 400 bodov, 2. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 390, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) 260, 4. Petra Vlhová (SR) 221, 5. Šárka Strachová (ČR) 201, 6. Nina Lösethová (Nór.) 177
Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 14 z 37 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 798 bodov, 2. Lara Gutová (Švaj.) 583, 3. Ilka Štuhecová (Slovin.) 495, 4. Sofia Goggiová (Tal.) 467, 5. Tessa Worleyová (Fr.) 463, 6. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 390, … 9. Petra Vlhová (obe SR) 334

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #záhreb #Veronika Velez-Zuzulová #slalom #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie