Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Král: Víťazí ten, kto chybí najmenej. Pri Shiffrinovej to neplatí

Kto, kedy, kde a najmä ako ju zdolá? Lyžiarsky svet (predovšetkým jeho slalomárska časť) si pri vyslovení mena Mikaela Shiffrinová kladie všetky tieto otázky.

30.12.2016 17:35
semmering, veronika velez-zuzulová, Foto: ,
Slovenka Veronika Velez-Zuzulová po dojazde do cieľa v rakúskom Semmeringu.
debata

Američanka je mimoriadne suverénna. „Každý je zdolateľný. Treba však skonštatovať, že Shiffrinová je v súčasnosti najlepšia,“ hovorí Karol Král (56), niekdajší hlavný tréner slovenskej lyžiarskej reprezentácie.

V čom tkvie výnimočnosť Shiffrinovej?
V prvom rade by som vyzdvihol jej úroveň techniky či lyžiarskej schopnosti. Navyše, disponuje značnou psychickou odolnosťou, ktorá súvisí aj so zdravotnými predpokladmi a každodenným znášaním mimoriadnej záťaže.

Aký je najväčší rozdiel medzi Američankou a zvyškom štartového poľa?
V Semmeringu sme prežili krásne, vyrovnané preteky. Pri tejto forme Shiffrinovej si zrejme ani nevieme predstaviť vyrovnanejšie. Američanka sa síce dostala do obtiažnych situácií, no v nich dokázala reagovať podstatne rychlejšie ako jej súperky. Vďaka tomu sa jednoduchšie vrátila do optimálnej polohy. Samozrejme, aj Shiffrinová stratila, no nie tak veľa ako ostatné pretekárky. To znamená, že kritické či nečakané okamihy znovu zvládla najlepšie. Vpred ju posúva aj cit pre sklz. Vďaka nemu dokáže uplatniť svoj zrýchlený oblúk a čistotu jeho prevedenia.

Je vôbec Shiffrinová v takejto forme zdolateľná?
Každý je zdolateľný. Treba však skonštatovať, že Mikaela je najlepšia. V slalome určite. No technické disciplíny sú špecifické. Pretekár nebojuje len so súpermi, ale aj so samým sebou či vonkajšími vplyvmi – počasím, podložkou, traťou a jej profilom. V poslednom období sme videli, že aj Shiffrinová sa dopúšťa chýb. Za bežných okolností víťazí ten, kto ich urobí najmenej. V prípade Američanky však musí jej premožiteľka podať stopercentný, až málovídaný výkon. A zároveň sa musí Shiffrinová dopustiť chyby. Jej súperky nie sú momentálne schopné zdolať ju len vlastnými silami.

Karol Král. Foto: Archív
Karol Král Karol Král.

Čo chýba Velez-Zuzulovej k tomu, aby Američanku zdolala?
Veronika má v porovnaní s Mikaelou výhodu v skúsenosti, sebapoznaní, vycibrenosti. Navyše, je z nej cítiť, že sa nevzdáva. Hecuje sa, snaží sa o dramatizovanie každých pretekov, neuspokojuje sa, má dostatočnú sebadôveru. To ju posúva pred ostatné rivalky. S výnimkou Shiffrinovej.

Súperí Veronika s najlepšou lyžiarkou histórie?
Na to sa nedá odpovedať. Aj Stenmarka sme v jeho dobe považovali za fenomenálneho lyžiara. Nemôžeme ho však porovnávať trebárs s Hirscherom. Ani pomyselný rebríček by som nerobil. Každý sa môže svojou výnimočnosťou zapísať do histórie. To je aj prípad Shiffrinovej. V súvislosti s ňou sa akiste dívame na výnimočný zjav.

Akú úlohu zohráva v bitkách medzi Velez-Zuzulovou a Shiffrinovou vek?
Rýchlejšia regenerácia je výhodou. Tú má, samozrejme, mladší organizmus. Ale v zásade by som vo veku veľký rozdiel nevidel. Veronika podáva výkony porovnateľné s obdobím, keď bola mladšia. Navyše, špecializuje sa už len na Svetový pohár a majstrovstvá sveta. Podujatia nižších kategórií z programu vypustila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Mikaela Shiffrinová #Karol Král