Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nič nové. Slovenský triumf prekazila Američanka Shiffrinová

Nebyť Mikaely Shiffrinovej... Podobné myšlienky mali vo štvrtok večer v hlavách akiste mnohí fanúšikovia slovenského zjazdového lyžovania.

29.12.2016 16:20 , aktualizované: 20:12
Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Druhá Veronika Velez-Zuzulová na pódiu v Semmeringu.
debata (12)

Americká superhviezda sa aj po tretí raz v rade stala jedinou ženou, ktorá v slalome Svetového pohára predstihla Veroniku Velez-Zuzulovú. Po Killingtone a Sestriere ju obrala o prvenstvo aj v Semmeringu.

„Nemyslím si však, že je to len o nás dvoch. Vo forme sú aj ďalšie dievčatá. Výborne jazdí najmä Švajčiarka Wendy Holdenerová,“ vravela Velez-Zuzulová dva dni pred pretekmi. Ďalší slalom však ukázal opak. Američanka a o jedenásť rokov staršia Slovenka nechali konkurenciu výrazne za sebou. Zvyšok pretekárok akoby súperil len o tretie miesto. Napokon, Velez-Zuzulová mala v cieli pred treťou Holdenerovou takmer sekundový náskok.

Bratislavčanka líderku celkového hodnotenia Svetového pohára značne trápila. Prinútila ju k tuhému boju. Zdalo sa, že základ úspechu položila najmä v mimoriadne náročnom úvodnom kole, ktoré nedokončilo až 24 pretekárok. Vyhla sa zaváhaniam, pôsobila sústredene a čo je najpodstatnejšie: nechýbala jej rýchlosť. Napokon, Shiffrinová ju predstihla len o deväť stotín sekundy.

V druhom kole však Velez-Zuzulová ešte zrýchlila. Bola agresívna, odvážna, vpred ju hnala túžba po zdolaní Shiffrinovej. Svedčí o tom jej dlhý výkrik po príchode do cieľa. Zanikol až po tom, ako ním prešla aj Shiffrinová – s viac ako polsekundovým náskokom.

„Teším sa z toho, čo som predviedla v druhom kole. Zase to však nestačilo… musím ešte viac trénovať. Viem, že v hornej časti trate to nebolo zlé, ale v spodnej časti som opäť bola pomalšia a stratila veľmi veľa,“ uviedla Veronika Velez-Zuzulová podľa webu laola1.at.

Neskôr na tlačovej besede doplnila: „Na jednej strane sa teším, na druhej sa chcem pokúšať ešte viac. Aj dnes som sa snažila ísť vyššie a opäť to nevyšlo. Takže budem skúšať ďalej. V nájazde do jedinej roviny som lyže nepustila tak, ako by som mohla. V dolnej časti som zaostala a to ma zrejme stálo víťazstvo.“

Slalom Svetového pohára v Semmeringu Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová.

„Dnes to bol veľký boj, šialené preteky. Keď som zhora videla, ako Veronika vyštartovala, želala som si, aby som nasadila rovnaké tempo aj ja. Keď som urobila chybu, v duchu som sa povzbudzovala: Len choď ďalej, ďalej, ďalej… Celý tento rok bol bláznivý aj s tým zranením, čo som mala, ale zároveň jeden z najlepších v mojej kariére. Veľa som sa o sebe naučila,“ skonštatovala Shiffrinová podľa rakúskych médií.

V Semmeringu sa predstavila aj druhá zo slovenských lyžiarok – Petra Vlhová. Rodáčke z Liptovského Mikuláša však preteky tentokrát nevyšli. Po prvý raz v sezóne nepostúpila do druhého kola. Po dvoch veľkých chybách stratila na Shiffrinovú viac ako päť sekúnd a obsadila 39. miesto. Zo Semmeringu si však odnáša dva solídne výsledky v obrovskom slalome. Body brala za veľmi solídne ôsme a trináste miesto.

Najbližšie sa elitné slalomárky predvedú o štyri dni v Záhrebe.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní – Semmering (Rak.):
Slalom žien (1. + 2. kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:40,06 min, 2. Veronika Velez-Zuzulová (SR) +0,64 s, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,54, 4. Nina Lösethová (Nór.) +1,99, 5. Bernadette Schildová (Rak.) +2,01, 6. Šárka Strachová (ČR) +2,06, 7. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,14,…39. Petra Vlhová (SR) +5,08 – nepostúpila do 2. kola
Poradie vo Svetovom pohári v slalome (po 4 z 10 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 400 bodov, 2. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 290, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) 260, 4. Nina Lösethová (Nór.) 177, 5. Petra Vlhová (SR) a Šárka Strachová (ČR) obe 141, 7. Frida Hansdotterová (Švéd.) 112, 8. Bernadette Schildová (Rak.) a Michelle Gisinová (Švaj.) po 103.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #SP v zjazdovom lyžovaní