Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Japonský "Jágr na lyžiach" sa chystá už na 26. Turné štyroch mostíkov

Keď sa narodil terajší líder Svetového pohára v skokoch na lyžiach Slovinec Domen Prevc, jeden z jeho konkurentov na nadchádzajúcom Turné štyroch mostíkov Noriaki Kasai už jedenásť rokov pretekal.

28.12.2016 17:40
Noriaki Kasai Foto: ,
Noriaki Kasai so striebornou medailou zo Soči.
debata (1)

Pár mesiacov pred 45. narodeninami sa Japonec chystá opäť posunúť historické míľniky – na 26. Turné štyroch mostíkov v kariére.

Je o niečo mladší ako hokejová ikona Jaromír Jágr a je podobne nezničiteľný. V seriáli pravidelne boduje, teraz je v poradí na 27. mieste, až za ním sú napríklad štvornásobný olympijský víťaz Simon Ammann či české zvučné mená Roman Koudelka alebo Jakub Janda.

Silvestra naposledy Kasai slávil doma na prelome rokov 1994 a 1995, kedy si dal vo Svetovom pohári ročnú pauzu. Odvtedy vždy vítal nový rok v nemeckom Garmischi.

Tento rok sa dostal do Guinnessovej knihy svetových rekordov vďaka najvyššiemu počtu individuálnych štartov, lenže číslo 488 je dávno minulosťou; maximum už posunul o ďalších 21 pretekov. Vo Svetovom pohári skákal v štyroch rôznych dekádach. Ešte vlani bral na majstrovstvách sveta vo Falune bronz v súťaži zmiešaných družstiev.

Každým štartom svoje rekordné čísla posúva. „Asi sa budem musieť rozrezať a vykonať pitvu. Inak to tajomstvo, ktoré je vo vnútri môjho tela, neodhalím,“ žartoval vo výnimočnom rozhovore pre denník Bote der Urschweiz.

Radšej než s novinármi hovorí svojimi výsledkami. Tie však tento rok nie sú príliš žiarivé. Zatiaľ najlepším počinom sezóny pre neho bolo 18. miesto v úvodnom podniku SP vo fínskom Kuusame. Ale zmieriť sa s tým nemieni. „Porážky neznášam,“ uľavil si a na jeho tvári ešte viac vynikli vyrysované hlboké vrásky.

Podobne ako Jágr už súperí s niekoľkou generáciou protivníkov. A tiež si nedáva malé ciele. Stále platí, že chce vyhrať Turné štyroch mostíkov, v ktorom najlepšie skončil dvakrát druhý. Tiež stále túži získať zlatú olympijskú medailu – predvlani v Soči bral v 42 rokoch striebro.

A aj on hovorí o tom, že koniec kariéry je v nedohľadne. „V 40 rokoch som si predsavzal, že vydržím do 50. V roku 1998 v Nagane som si myslel, že to bude moja jediná olympiáda doma. Ale ak hry v roku 2026 získa Sapporo, chcem tam pretekať. To budem mať 54 … “

Vlani sa tomuto starému mládencovi narodil syn Rino. A podľa jeho pretekárskeho odhodlania to vyzerá, že spolu prvého Silvestra oslávi, až keď bude Kasai junior teenager.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Noriaki Kasai