Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lehoťan: Vyšetrujeme 29 podozrivých v ruskom biatlone, aj federáciu

Aj Medzinárodná biatlonová únia (IBU) pred pár dňami reagovala na prvú i druhú obšírnu správu kanadského právnika McLarena o inštitucionalizovanom dopingu v Rusku.

28.12.2016 16:46
Ivor Lehoťan Foto:
Ivor Lehoťan.
debata (10)

„Prijali sme viacero opatrení, zastavili sme činnosť dvom ruským biatlonistom, u ktorých sú podozrenia z manipulácie so vzorkami z olympiády v Soči 2014. Vyšetrujeme aj Ruskú biatlonovú federáciu,“ uviedol Ivor Lehoťan, viceprezident IBU.

Ide o dvoch biatlonistov či biatlonistky?
Niet čo skrývať, ide o dve ruské biatlonistky. Ich mená však uviesť nemôžem. Keďže ide o vzorky z sočskej olympiády, šetrenie a informovanie o ňom spadá do kompetencie Medzinárodného olympijského výboru.

Príde v prípade ich usvedčenia k posunu v medailovom poradí? České médiá uvádzajú, že podozrivé sú dve členky striebornej ruskej štafety žien Romanovová a Viluchinová.
Nechcem predbiehať ani špekulovať. Ak sa podozrenia potvrdia, nevylučujem, že k posunu prísť môže. Z pozície IBU vedieme vyšetrovanie 29 podozrivých. Ide o prípady z obdobia rokov 2011 – 2015. Nie sú suspendovaní, do ukončenia vyšetrovania, ktoré je zložité a môže byť zdĺhavé, môžu štartovať.

Nie je to príliš mäkký prístup?
Nie je, inak sa postupovať nedá, kým nemáme jasné dôkazy. Len podozrenie neoprávňuje na zákaz štartu. Zároveň vyšetrujeme aj Ruskú biatlonovú federáciu, či sa nepodieľala na centrálne organizovanom dopingu. Iste viete, že ruská strana sa vzdala organizácie Svetového pohára v biatlone v Ťumeni i majstrovstiev sveta juniorov v Ostrove v budúcom roku. Predišla tak rovnakému nášmu rozhodnutiu. O nových dejiskách rozhodne IBU koncom januára. O svetový šampionát juniorov sa bude uchádzať aj Brezno-Osrblie.

Niektoré národné biatlonové zväzy, napríklad český i nórsky, listom žiadajú i odňatie majstrovstiev sveta 2021 ruskej Ťumeni. Je to reálne?
Medzinárodná biatlonová únia je zvrchovaná organizácia, nepodlieha želaniam národných zväzov, no berie na vedomie ich postoje. O pridelení svetového šampionátu Ťumeni rozhodlo v septembri 26 prezidentov národných biatlonových zväzov. Opakujem, ak vyjde najavo, že Ruská biatlonová federácia bola nejakým spôsobom napojená na centrálne riadený doping, môže sa stať, že prehodnotíme aj dejisko majstrovstiev sveta 2021. V záujme očistenia biatlonu musíme podozrenia vyšetriť a mať presvedčivé dôkazy, aby sme mohli postupovať aj tvrdšie.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivor Lehoťan