Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Darček pre silné žalúdky

Verím, že aj naďalej budem môcť športovať s radosťou. Novoročné prianie. Skromné a jednoduché. Zároveň skrývajúce základ úspechu.

27.12.2016 22:40
Velez-Zuzulová, Petra Vlhová Foto: ,
Skvelé slovenské slalomárky Veronika Velez-Zuzulová (vpravo) a Petra Vlhová.
debata (14)

Pred vianočnými sviatkami ho vyslovila Veronika Velez-Zuzulová. Slovenská slalomárska hviezda vtedy ani len netušila, že k natoľko potrebnému súťažnému oduševneniu bude mať veľmi ďaleko.

Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) venovala jej, Petre Vlhovej, bratom Adamovi a Andreasovi Žampovcom neželaný vianočný darček. Výzvu k podpísaniu (pre nich nevýhodného) Štatútu reprezentanta dostali takmer pod stromček – 23. decembra.

V čase, keď je nová sezóna v plnom prúde. A hlavy elitných lyžiarov nemajú zaťažovať bočné vplyvy. Pravidlo, ktoré je pre vrcholový šport posvätné.

Zdá sa však, že nie pre šéfov SLA. Namiesto toho, aby sa popasovali so všetkými spormi ešte predtým, ako lyžiari vyjdú po prvý raz na súťažný svah, vytvárajú na svojich športovcov tlak. A hrozia: Nepodpíšeš? Neštartuješ!

Každý špičkový lyžiar sa okrem seba spolieha aj na realizačný tím. Tak, ako si v ňom svoje úlohy plnia tréneri, fyzioterapeuti či servismani, mali by k úspešným výsledkom pomáhať aj zástupcovia národného zväzu. Športovcom by mali vytvárať podmienky, vďaka ktorým udržia krok s tvrdou konkurenciou. Alebo ju predstihnú.

Situácia v slovenskom lyžovaní naznačuje, že pod Tatrami je to inak. Namiesto toho, aby Zuzulovci či Vlhovci premýšľali o tom, ako zdolať hviezdnu Mikaelu Shiffrinovú, riešia zvláštne a v najnevhodnejšom čase prichádzajúce požiadavky z lyžiarskej asociácie.

Nemožno sa potom čudovať, keď sa najlepšej slovenskej lyžiarky mnohí pýtajú, prečo vlastne reprezentuje svoju krajinu. Napokon, ako sama hovorí: toto je len pre silné žalúdky.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová