Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rýchlosť kráľovnej zjazdu nosí v rukách matka

Rada sa prevezie na horskom bicykli. Vo voľnom čase počúva hudbu a číta knihy. Taktiež kreslí. Na papier i do snehu. Priamky či oblúky do neho vyrýva rýchlo a presne. Výnimočne dobre. Možno ju nazvať lyžiarskym Picassom.

19.12.2016 15:08
Ilka Štuhecová Foto: ,
Ilka Štuhecová.
debata

Víťazí aj s chybami

Ilka Štuhecová. Pýtate sa, kto to je? Do minulej sezóny priemerná, nevýrazná, pre väčšinu fanúšikov alpského lyžovania neznáma žena. V tejto sezóne svedčia jej menu dve charakteristiky: kráľovná zjazdu a najväčšie prekvapenie novej sezóny.

„Neverila som, že mi to bude stačiť. O to prekvapujúcejší bol pohľad na výsledkovú tabuľu. Na nej svietila pri mojom mene jednotka. Viete, počas jazdy som urobila zopár chýb. Vtedy som si vravela: čo to stváraš? Ale vidíte, keď sa darí, tak sa darí,“ hovorila cez víkend slovinská lyžiarka.

Za sebou mala ďalší zjazd sezóny. Tak, ako predtým dva razy v Lake Louis, aj vo Val D'Isére brala prvé miesto. Na najvyšší stupienok v zjazde ešte nikoho iného nepustila. Okrem toho ovládla vo francúzskom stredisku aj kombináciu.

Mimochodom, do tohto ročníka Svetového pohára sa v žiadnej disciplíne neprebojovala medzi najlepšie tri pretekárky. Jej maximom bola štvrtá priečka zo super-G v sezóne 2013.

Čo stojí za výrazným, takmer neuveriteľným, posunom slovinskej hviezdy?

„Počas leta som bola frustrovaná. Podpora zo slovinskej federácie nebola dostatočná. Musela som urobiť veľkú zmenu. Vytvorila som preto svoj vlastný tím. Začiatky síce boli náročné, no verila som, že robím správnu vec,“ vysvetľovala 26-ročná Štuhecová.

Kravu pomenovala po psovi

Jednou z členiek jej tímu je aj jej mama. Má v ňom mimoriadne dôležitú úlohu. Bez nej by Štuhecová nebola ani zďaleka taká rýchla. „Stará sa o moje lyže. Svoju prácu robí najlepšie, ako len vie,“ odpovedala na jednu z novinárskych otázok.

Stalo sa tak tesne po tom, ako fotoreportérom zapózovala s kvetinami, trofejou a kravou. Práve toto zviera je vo Val D'Isére tradičnou odmenou pre najrýchlejšiu zo zjazdárok. „Aké meno jej dám? Iša. Tak sa volal môj psík. Pred týždňom sme ho museli utratiť. To je dôvod, prečo teraz plačem,“ utierala si slzy dojatá Štuhecová.

Slovinka na ne nemá v tejto sezóne dôvod. Na lyžiach stojí pevne ako nikdy predtým. Po prvý raz si ich obula tesne po tom, ako sa naučila ako-tak chodiť. Mala dva a pol roka. „Priniesli mi veľa radosti. Hoci sa mi nevyhli viaceré zranenia. Verím však, že zlé roky sú už za mnou,“ uviedla Štuhecová.

Napriek kariére profesionálnej lyžiarky myslí aj na budúcnosť bez zasnežených svahov. Preto sa dala na vysokoškolské štúdium. V Maribore navštevuje Fakultu ekonomiky a manažmentu.

Jej životom však nie sú len lyže a učebnice. Vo voľnom čase si rada pozrie dobrý film. Medzi jej najobľúbenejšie patria Armagedon či slávna trilógia Pán prsteňov. Nevyhýba sa ani čítaniu kníh. Prelúskala napríklad Zázrak v Andách (príbeh o leteckej katastrofe ragbyového tímu).

Zázraky – hoci podstatne menších rozmerov – ponúka fanúšikom aj Štuhecová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ilka Štuhecová