Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Anastasia Kuzminová sa vracia. Teším sa, vraví

Veľmi čerstvé a príjemné spomienky mám na záverečné sústredenie v rakúskom Obertilliachu. Už sa to blíži.

08.12.2016 18:52
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová.
debata (3)

Takýto status napísala biatlonistka Anastasia Kuzminová začiatkom týždňa na svoju fejsbúk. Dvojnásobná slovenská olympijská víťazka i dvojnásobná mamička sa po takmer dvojročnej prestávke po narodení dcérky Olivie vracia do súperenia so svetovou biatlonovou špičkou. Prvé kolo vo švédskom Östersunde sledovala v Obertilliachu v televízii. „Držím palce našim a tiež bratovi Antonovi,“ odkázala so smajlíkom.

Krátko na to sa presunula so svojím tímom do Pokljuky na 2. kolo Svetového pohára. V slovinskom stredisku (nadmorská výška 1345 m) v minulosti stála na stupňoch víťazov – skončila druhá i tretia.

„Takto sme sa rozhodli. Zdravotne som v poriadku, natrénované mám. Sama som vo veľkom očakávaní, čo príde a na čo si trúfnem v najsilnejšej konkurencii – bežecky i strelecky. Teším sa na ostrý štart, v Pokljuke budem štartovať vo všetkých disciplínach. Je tu slnečno a príjemne, trate sú tvrdé. Absolvovali sme pestrú a náročnú prípravu, v jej závere sme ladili formu v Obertilliachu. Mali sme tam veľmi dobré podmienky. Akurát pobyt v sibírskej Ťumeni, mojom rodisku, sme o niečo skrátili, udreli silné mrazy. Prípravu sme plánovali tak, aby som bola čo najčastejšie aj s malou dcérkou. Presuny zvláda v poriadku, je aj teraz so mnou. Keď som tréningovo zaneprázdnená, má ju na starosti Natália Prekopová,“ podotkla. Pre bývalú slovenskú reprezentantku je účasť v Kuzminovej tíme novou i zaujímavou skúsenosťou.

„Nasťa vyzerá v pohode, dúfam, že ju bude mať i v stope a na strelnici – a najmä aj po pretekoch. Hoci som už aktívnu kariéru ukončila, robila som Kuzminovej sparingpartnerku na strelnici – aby nestrieľala sama, mala pocit súťažnej atmosféry. Strieľam celkom rýchlo, no na rozdiel od Anastasie ma minuté terče až tak nemrzia. Spoznávam biatlon z inej stránky,“ naznačila.

Kuzminová je známa maximalistka, no pri návrate medzi elitu hovorí o ambíciách opatrnejšie. „Zo začiatku sa potrebujem otestovať, nadýchať sa súťažnej atmosféry. Vždy sa usilujem o čo najlepší výsledok, tak to bude aj teraz. V pretekoch Svetového pohára sa chcem čo najlepšie pripraviť na svetový šampionát v Hochfilzene. Už som naznačila, že ak sa nič nepredvídané nestane, s kariérou by som sa rada rozlúčila na olympiáde 2018 v juhokó­rejskom Pjongčangu. Tam som na majstrovstvách sveta získala pre Slovensko prvú medailu – striebornú v pretekoch s hromadným štartom. Mám na to krásne spomienky. Bolo by úžasné, keby k nim pribudli ďalšie medailové,“ naznačila nedávno.

Zo Sloveniek sa popri Kuzminovej predstavia aj sestry Paulína a Ivana Fialkové a Terézia Poliaková.

Trénerka slovenskej ženskej reprezentácie Anna Murínová verí, že Kuzminovej účasť štafete pomôže. „Opäť budeme spolu nejaký čas, je to impulz pre obe strany. Nasťa sa teší na prvý štart a všetci sme v očakávaní, kam sa zaradí, ako zamieša karty. Aj v štafete chceme dosiahnuť pekný výsledok, verím, že do desiateho miesta,“ uviedla Murínová na špecializovanom webe biathlon-info.sk.

Po 1. kole Svetového pohára bodovala zo Sloveniek Paulína Fialková – s 32 bodmi jej patrí 32. priečka. Slovenské mužské kvarteto pôjde v rovnakej zostave ako v Östersunde: Matej Kazár, Martin Otčenáš, Tomáš Hasilla a Michal Šíma.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová