Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američania Rusom neveria. Zvažujú bojkot!

Februárové majstrovstvá sveta v ruskom Soči by mohli byť bez bobistov a skeletonistov zo Spojených štátov. Poradná komisia športovcov národnej federácie (US Bobsled and Skeleton) jednomyseľne hlasovala za bojkot podujatia, informoval web insidethegames.biz s odvolaním sa na New York Times.

06.12.2016 11:28
boby, Soči, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (70)

Členmi komisie sú skeletonisti Matt Antoine, Kyle Tress a Veronica Dayová, bobisti Elana Taylorová-Meyersová a Nic Taylor. Američania nedôverujú ruskému systému antidopingových kontrol a obávajú sa aj o svoju bezpečnosť. Viedli ich k tomu prvé závery vyšetrovania Richarda McLarena o ruských štátom riadených podvodoch s užívaním zakázaných látok a maskovaním nepriaznivých výsledkov testovania.

V USA sa napospol očakáva, že úplná správa kanadského právnika, ktorú majú zverejniť v piatok 9. decembra, ich ešte viac utvrdí v presvedčení. „Neúčasť na podujatí získala veľkú podporu a ja si myslím, že je to správne rozhodnutie. Po publikovaní správy možno niekto vypočuje aj hlas športovcov. Viem, že ide o politické, finančné a sponzorské záujmy, ale vnímam to ako príležitosť očistiť šport. Oni túto šancu nevyužili,“ uviedol Tress.

Úradujúca olympijská víťazka v skeletone Lizzy Yarnoldová už v októbri vyzvala na zmenu dejiska šampionátu, ktorý Soči pridelili už v júni 2013. Britka nevylúčila bojkot a pridala sa k nej aj jej belgická súperka Kim Meylemansová. Prezident Ruskej bobovej federácie Alexander Zubkov, ktorý bol údajne tiež zapletený do machinácií počas ZOH 2014, sa odmietol vzdať práva usporiadať MS.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #doping