Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bude pykať za krém proti slnku. Johaugovej hrozí 14-mesačný dištanc

Nórska antidopingová autorita vymerala 14 mesiacov zákazu športovej činnosti pre elitnú bežkyňu na lyžiach Therese Johaugovú (28) za jej dopingový nález zo septembra tohto roku.

29.11.2016 13:45
Therese Johaugová Foto:
Therese Johaugová.
debata (1)

Trest nadobudol účinnosť spätne už 18. októbra 2016. Ak sa výška trestu potvrdí aj po odvolacom konaní, obhajkyňa veľkého glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári vynechá celú nadchádzajúcu sezónu 2016/2017 vrátane majstrovstiev sveta vo fínskom Lahti. Trest sa už nevzťahuje na obdobie konania zimných olympijských hier v Pjongčangu (9.- 25. 2. 2018).

Štvornásobná majsterka sveta v individuálnych disciplínach a členka zlatej olympijskej štafety z Vancouveru 2010 na 4× 5 km mala 16. septembra po kontrole počas vysokohorskej prípravy v Taliansku nepriaznivý analytický výsledok. Klostebol sa do jej tela dostal údajne cez krém na pery, ktorý jej poskytol lekár reprezentačného tímu Fredrik Bendiksen. Ten vzal vinu na seba, keď priznal, že pretekárke poskytol krém Trofodermin na popraskané pery po tréningu vo vysokej nadmorskej výške. Neskôr abdikoval na svoju funkciu,

„Vzali sme do úvahy, že športovkyňa si vzala zakázanú látku od lekára Nórskeho lyžiarskeho zväzu, ktorý jej krém zrejme osobne zakúpil v lekárni v Livignu. Na druhej strane ide o hrubú nedbanlivosť od lekára a odborníka s viacročnými skúsenosťami aj na reprezentačnej úrovni, najmä keď balíček s liekom mal zreteľné označenie ‚doping‘. V konečnom dôsledku je teda pretekárka vinná, že sa zakázaná látka ocitla v jej tele,“ píše sa v stanovisku Nórskej antidopingovej agentúry, ktoré priniesli aj portály VG či NRK.

Všeobecne sa očakáva, že Johaugová sa v stanovenej lehote troch týždňov odvolá a celý prípad sa môže dostať až pred medzinárodný Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne. Expert CAS Robin Mackenzie-Robinson sa už skôr vyjadril, že v tomto prípade je reálny trest 1–2 roky zákazu vykonávania športovej profesionálnej činnosti.

Prvú reakcie Johaugovej sprostredkoval jej právny zástupca Christian B. Hjort. „Som rád, že žalobcovia uverili tomu, čo sme im povedali. Nechápem však, že to mohlo viesť k 14-mesačnému trestu,“ cituje Johaugovú web vg.no. Ešte v septembri krátko po svojom pozitívnom náleze pred nórskymi médiami so slzami v očiach skonštatovala: „Som zdrvená. Pripadá mi to nespravodlivé, toto som si nezaslúžila. Ani neviem, čo mám na to všetko povedať. V celej tej záležitosti nesiem nulovú vinu. Dostala som krém proti slnku a ten som užila. Testovali ma doma v Osle 16. septembra, výsledok som sa dozvedela minulý týždeň a odvtedy sa môj život prevrátil naruby. Poviem všetko, čo viem, absolútne nemám problém vypovedať, lebo som nevinná. Budem bojovať za to, aby som to dokázala.“

Johaugová na svetových šampionátoch nazbierala celkovo 11 medailí, tri zlaté pochádzali zo štafiet, z olympijských hier má kompletnú zbierku. V Soči 2014 bola druhá na 30 km voľnou technikou a tretia na 10 km klasicky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Therese Johaugová